Τελευταία Νέα
Διεθνή

El - Erian: Πρέπει να σταματήσετε να αγοράζετε ETFs - Ήλθε ο καιρός για διαχείριση

tags :
El - Erian: Πρέπει να σταματήσετε να αγοράζετε ETFs - Ήλθε ο καιρός για διαχείριση
«Ήλθε η ώρα για ενεργή διαχείριση, για λεπτομερή ανάλυση, για προγραμματισμό σεναρίων και για τακτική επένδυση» λέει ο El - Erian
«Πρέπει πραγματικά να σταματήσετε να αγοράζετε ETF» προτρέπει την επενδυτική κοινότητα ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ιδρυτής της Pimco και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μohamed El - Erian, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως είπε, η φράση «Vaccine Monday» είναι η νέα μόδα στη Wall Street.
Για τρίτη συνεχόμενη Δευτέρα ανακοινώθηκαν θετικές ειδήσεις από εταιρείες σε σχέση με την αποτελεσματικότητα υποψήφιων εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Πρώτα η Pfizer μαζί με την Biontech, στη συνέχεια η Moderna και τώρα η Astra-Zeneca στέλνουν μηνύματα ότι θα μπορούσε να υπάρξει ορατό ένα τέλος στην πανδημία.
Ο Mohamed El-Erian μπορεί να κατανοήσει την αισιοδοξία.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz επισημαίνει επίσης ότι τα logistics που απαιτούνται για τη μεταφορά του εμβολίου φαίνεται να είναι απλούστερη από την αρχικά εκτιμώμενη.
Δεν χρειάζονται όλα τα εμβολιαστικά προϊόντα περίπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες που θα εξασφαλίζουν συγκεκριμένες συνθήκες μεταφοράς.
Το εμβόλιο Astra-Zeneca μπορεί ακόμη και να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μήνες.
Αλλά, όπως επισημαίνει ο El - Erian, «υπάρχουν ακόμη ζητήματα που αφορούν το πώς θα φτάσει ένα εμβόλιο στον προορισμό του.
Και αυτό θα δημιουργήσει πολλές ανισότητες τους επόμενους μήνες» λέει ο ιδρυτής της Pimco στη Handelsblatt.
Σύμφωνα με τον El - Erian, οι αγορές διανύουν επί του παρόντος σε φάση αναταραχής:
To ζήτημα δεν είναι πλέον αν ξεκινά ένα μεγάλo επενδυτικό rotation, με τους επενδυτές να κατευθύνονται προς οικονομικά ευαίσθητα, κυκλικά αποθέματα, ή εάν οι λεγόμενες «μένουμε στο σπίτι» μετοχές συνεχίσουν να κυριαρχούν.
Σε αυτές περιλαμβάνονται μετοχές εταιρειών όπως η Zoom, η Netflix και η Peloton, οι οποίες επωφελήθηκαν σημαντικά από την πανδημία – πέρα από τις μεγάλες τεχνολογικές ομάδες όπως η Apple, το Amazon και το Alphabet.
Πρόσφατα υπήρξε μια σύγκρουση μεταξύ των δύο ομάδων. Μετά τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer και της Biontech, τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, κρουαζιερόπλοια και βιομηχανικές εταιρείες ενισχύθηκαν σημαντικά, αλλά έχασαν τη δυναμική τους.
«Πιστεύω ότι στο μέλλον θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ πιο προσεκτικά τα assets μας» λέει ο El - Erian, αναφερόμενος στις αεροπορικές εταιρείες.
«Η προοπτική ενός εμβολίου είναι αναμφίβολα θετικό νέο για τη βιομηχανία.
Αλλά οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ σκληροί.
Μέχρι να διανεμηθεί το εμβόλιο, οι τιμές θα σημειώνουν διακυμάνσεις» είπε ο διακεκριμένος οικονομολόγος.
Οι τελευταίοι μήνες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Οι άνθρωποι υποτιμούν τι βρίσκεται μπροστά μας» προειδοποιεί και πιστεύει ότι οι συνέπειες του νέου κύματος κρουσμάτων θα επηρεάσουν τις αγορές.
Η Ευρώπη πρέπει σίγουρα να προετοιμαστεί για μια υφεσιακή υποτροπή.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές εάν θα υπάρξει επίσης ανάκαμψη σε σχήμα W στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές πρέπει να επενδύουν προσεκτικά, όχι στο εύρος

Ο El-Erian συμβουλεύει τους επενδυτές να είναι πολύ επιλεκτικοί. «Πρέπει πραγματικά να σταματήσετε να αγοράζετε ETF», λέει.
«Ήλθε η ώρα για ενεργή διαχείριση, για λεπτομερή ανάλυση, για προγραμματισμό σεναρίων και για τακτική επένδυση».
Τελικά, μπορεί να υποτεθεί ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις κατά την έξοδο από την πανδημία, στην οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση οι επενδυτές.
Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις επιστροφής σε ενεργές επενδύσεις.
Το 2020, οι ροές σε ETF ήταν μεγαλύτερες από το 2020.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προοπτικές που διανοίγει το εμβόλιο θα στείλουν περισσότερους επενδυτές στα χρηματιστήρια.
«Τα ETFs έκαναν τα πράγματα πολύ εύκολα» παραδέχεται ο El-Erian.
Αλλά οδήγησαν τους επενδυτές σε περιοχές υψηλού ρίσκου.
Αυτό ισχύει κυρίως για τα ETF που συνδέονται με ρευστά περιουσιακά στοιχεία, όπως ομόλογα υψηλής απόδοσης και εταιρικούς τίτλους χρέους από αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο El - Erian πιστεύει ότι η διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις αγορές θα επηρεαστεί επίσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Σημειώνεται ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες συζητούν επί του παρόντος για την παροχή πρόσθετων ενισχύσεων μέσω QE.
Από την αρχή της πανδημικής κρίσης, η Fed αγοράζει κάθε μήνα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ αξίας 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρεόγραφα που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης