Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας στο Bloomberg: Η Ευρώπη πρέπει να βάλει όρια στην Τουρκία - Να μην υποκρίνεται πως λαμβάνει μέτρα

Δένδιας στο Bloomberg: Η Ευρώπη πρέπει να βάλει όρια στην Τουρκία - Να μην υποκρίνεται πως λαμβάνει μέτρα
Nα θέσει όρια στην τουρκική προκλητικότητα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Έλληνας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
Nα θέσει όρια στην τουρκική προκλητικότητα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Έλληνας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μέσω συνέντευξής του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να προσποιείται πως αναλαμβάνει δράσει, με έναν τέτοιο απαράδεκτο παίκτη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Η Ελλάδα αναμένει από τους ηγέτες της να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Η ΕΕ πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να κάμψει την προκλητική πολιτική της Άγκυρας.
Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν υψηλότερη από ό,τι συνήθως το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου που ανήκει στην Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες τον Οκτώβριο κάλεσαν την Άγκυρα να απόσχει από μονομερείς ενέργειες και ειδικότερα από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, λέγοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο, η Τουρκία επανέλαβε τις έρευνες, καθιστώντας ακόμη πιο προβληματική οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.
Σίγουρα, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προηγούμενες ημέρες ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Josep Borrell,
Οι ηγέτες θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για το αν θα επιβάλουν κυρώσεις, συμπλήρωσε.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου τους ηγέτες της ΕΕ, με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, «να αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 10/11 Δεκεμβρίου 2020.
Η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει όρια στην τουρκική προκλητικότητα, επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο Bloomberg.
Εάν δεν αναληφθεί δράση, άλλες χώρες θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι μπορούν να ενεργούν χωρίς να τιμωρούνται και «η Τουρκία θα σχηματίσει την εντύπωση ότι μπορεί να συνεχίσει συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται χωρίς κανένα περιορισμό», είπε.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του θέλει να συνεργαστεί με την Ευρώπη.
H Τουρκία βλέπει το μέλλον της «στην Ευρώπη, όχι οπουδήποτε αλλού, και θέλουμε να χτίσουμε το μέλλον μας με την Ευρώπη».
Οι εξαγγελίες της Άγκυρας θα δούμε αν σηματοδοτήσει την αρχή μιας αλλαγής πορείας για την Τουρκία - κανείς δεν θα είναι πιο ευτυχισμένος από την Ελλάδα, δήλωσε ο Δένδιας.
Εάν η Τουρκία τηρεί τους κανόνες, «κανείς δεν θα την ενθαρρύνει περισσότερο από εμάς».

Για το εμπάργκο όπλο

Οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους, και κυρίως στη Γερμανία, να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.
«Η Γερμανία, ούσα η μεγαλύτερη οικονομία και χώρα στην ΕΕ, έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων σε χώρες οι οποίες μπορεί να τα στρέψουν εναντίον κρατών μελών της ΕΕ» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, εννοώντας την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Ελλάδα κάλεσε τους ευρωπαίους ομολόγους της να σεβαστούν τη ρήτρα αμοιβαιότητας του μπλοκ, η οποία δεσμεύει τα μέλη να βοηθήσουν «με κάθε τρόπο» εάν ένα άλλο κράτος της ΕΕ υποστεί ένοπλη επίθεση.
Η Ελλάδα κατηγορεί επίσης την Τουρκία για παραβιάσεις της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας μέσω της επιβολής νέων δασμών.
Η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι είναι έτοιμη να μιλήσει με την Τουρκία σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση. Εάν οι δύο χώρες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα πρέπει να παραπέμψουν το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο, λέει η Αθήνα.
«Εάν η τουρκική πλευρά θέλει να βρει λύσεις με την Ελλάδα, είναι πολύ εύκολο.
Έχουμε βρει λύσεις με όλους τους άλλους γείτονές μας» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης