Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάνω από 3 δισ. ευρώ χάθηκαν από το λιανεμπόριο στο 9μηνο του 2020

Πάνω από 3 δισ. ευρώ χάθηκαν από το λιανεμπόριο στο 9μηνο του 2020
Ο COVID 19 θα φέρει εξαγορές το 2021
Εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου (εκτός των τροφίμων) φέρνει  η πανδημία από τη νέα χρονιά με τα αλλεπάλληλα lockdown της οικονομίας.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση της καραντίνας και η άρση του lockdown μετατέθηκε για τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ενώ η αρχική ημερομηνία ήταν η Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.
Η συνέχιση του δεύτερου lockdown ή η αναστολή του θα εξαρτηθεί από το επιδημιολογικό φορτίο και την γνωμάτευση της επιτροπής των λοιμοξιολόγων προς την κυβέρνηση, η οποία να σημειωθεί δεν είναι ικανοποιημένη από την πορεία των πραγμάτων.  

Να σώσουν ότι σώζεται

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πτώση του τζίρου στο τρίτο τρίμηνο του 2020 αλλά κι η συνολική εικόνα του εννιαμήνου είναι προάγγελος εξελίξεων στο εμπόριο με τις «αδύνατες» επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν την προσπάθεια ή θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν με πιο ισχυρούς ομίλους για να διασωθεί ότι μπορεί να περισωθεί.
Ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο μειώθηκε κατά 3 δισ ευρώ από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Ότι θετικό είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους εξανεμίστηκε στη συνέχεια με την ποσοστιαία μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων να ξεπερνά το 30% σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων.
Στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 11.778 εκατ. ευρώ από 11.114 εκατ. ευρώ του 2019.
Τα επόμενα δύο τρίμηνα εξαιτίας της πανδημίας οδήγησαν τον κύκλο εργασιών σε καθοδική τροχιά.
Φέτος στο δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε στα 10,7 δις ευρώ από 13 δις. ευρώ πέρυσι και ο κύκλος εργασιών του τρίτου τριμήνου έπεσε στα 12,8 δισ από 13,6 δις ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων υποχώρησε σε 34,7 δις ευρώ στο εννεάμηνο του 2020 από 37,7 δις ευρώ το 2019.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι απώλειες πιθανόν να είναι υψηλότερες και τις υπολογίζουν πάνω από 5 δισ ευρώ διότι αλλοιώθηκαν και τα μεγέθη της παραοικονομίας η οποία «καλώς» ή «κακώς» έδινε οξυγόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις εκτός των τροφίμων… σιγοσβήνουν εξαιτίας του COVID 19 ενώ οι ενέσεις ρευστότητας της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες  τους και οι …δόσεις ρευστότητας έχουν πρόσκαιρη επίδραση στους …οργανισμούς των επιχειρήσεων

ΕΛΣΤΑΤ: Ο τζίρος μειώθηκε κατά 5,6% στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 12,86 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 5,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 13,62 δισ. ευρώ και αύξηση
19,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2020 που είχε ανέλθει σε 10,73 δισ. ευρώ.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 είναι:
• Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 41,7%.
• Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 27,1%
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 είναι:
• Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, μείωση 40,4%.
• Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 38,5%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης