Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Έχει καταρρεύσει το κράτος δικαίου στην Πολωνία - H κυβέρνηση επέβαλε την απόφαση για τις αμβλώσεις

Ευρωκοινοβούλιο: Έχει καταρρεύσει το κράτος δικαίου στην Πολωνία  -  H κυβέρνηση επέβαλε την απόφαση για τις αμβλώσεις
Ψήφισμα-κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της πολωνικής κυβέρνησης με φόντο το veto στο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης
H κυβέρνηση της Πολωνίας επηρέασε αθέμιτα στην έκδοση μιας δικαστικής απόφασης η οποία επέβαλε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, γεγονός που αναδεικνύει ότι το κράτος δικαίου είχε καταρρεύσει στην Πολωνία, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο εκδόθηκε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.
Το εν λόγω ψήφισμα του κοινοβουλίου της ΕΕ (το οποίο κυρώθηκε με 455 ψήφους υπέρ, 145 κατά και 71 αποχές), έρχεται μετά το veto των κυβερνήσεων της Πολωνία και της Ουγγαρίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ και στο Ταμείο Ανάκαμψης COVID-19 αυτόν τον μήνα καθώς δεν αντιτίθενται στη ρήτρα υιοθέτησης των κανόνων δικαίου.
Ευρισκόμενο στην εξουσία του το 2015, το κυβερνών κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας συγκρούστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες η ΕΕ υποστηρίζει ότι παραβιάζει τα δημοκρατικά πρότυπα όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας απέρριψε τις κατηγορίες.
Εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνοί διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της 22ας Οκτωβρίου η οποία περιόρισε τη δυνατότητα αμβλώσεων στις γυναίκες.

Πολιτικός έλεγχος της δικαιοσύνης

Πολλοί ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος από το PiS, καθώς υποστηρίζουν ότι απέκτησε τον έλεγχο του δικαστικού σώματος και τη δυνατότητα να επιβάλει αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις.
Στο ψήφισμά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζεται ότι «η προαναφερθείσα απόφαση είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πολιτικού ελέγχου του δικαστικού συστήματος και της συστηματικής κατάρρευσης του κράτους δικαίου στην Πολωνία».
Το ψήφισμα κάλεσε επίσης τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να υποστηρίξουν τα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας σε όλα τα κράτη μέλη και να υποστηρίξουν ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που προωθούν το κράτος δικαίου.
Η πολωνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει την δικαστική απόφαση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη εκτελεστή.
Το PiS λέει ότι η κυβέρνηση περιμένει το δικαστήριο να παράσχει μια πιο λεπτομερή αιτιολόγηση.
Την Τετάρτη (25 Νοεμβρίου), ο υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro επέκρινε την πρόταση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen να προσέλθουν η Ουγγαρία και η Πολωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αντί να τον εμποδίσουν με veto επισημαίνοντας ότι δεν γίνεται αποδεκτή η σύνδεση της λήψης των κονδυλίων της ΕΕ με την εφαρμογή των κανόνων δικαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης