Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκωτία: Η πρωθυπουργός Sturgeon καλεί σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Σκωτία: Η πρωθυπουργός Sturgeon καλεί σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
Η τοπική Σκωτσέζα πρωθυπουργός Στέρτζον καλεί σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας πιθανόν και εντός του 2021
Η Σκωτία θα πρέπει να διοργανώσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο στην αρχή της θητείας του νέου τοπικού της κοινοβουλίου, ανέφερε η τοπική πρωθυπουργός Nicola Sturgeon, η οποία βλέπει τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πλέον πλειοψηφική υποστήριξη για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας.
Οι επόμενες εκλογές για το αποκεντρωμένο τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2021, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το κεντροαριστερό, εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) βαδίζει προς ξεκάθαρη νίκη.
Οι πολίτες Σκωτίας απέρριψαν την απόσχιση της χώρας τους από το Η.Β. το 2014, με ποσοστό περί το 55%, ωστόσο το Brexit, στο οποίο αντιτάχθηκε με την ψήφο της η πλειονότητα των Σκωτσέζων, έχει αυξήσει την υποστήριξη για την ανεξαρτησία από το Λονδίνο.
"Το δημοψήφισμα, για μια σειρά λόγων, θα πρέπει να διεξαχθεί κοντά στην έναρξη της επόμενης κοινοβουλευτικής θητείας", ανέφερε η Στέρτζον, ηγέτιδα του SNP, σε συνέντευξή της στο BBC.
Η κυβέρνηση της Sturgeon, η οποία έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε ζητήματα που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, θεωρείται ότι έχει χειριστεί καλύτερα την κρίση του κορονοϊού σε σχέση με την κεντρική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπό τον Boris Johnson, με το στοιχείο αυτό να ενισχύει έτι περαιτέρω την υποστήριξη για την ανεξαρτησία.
"Αποδείξαμε σε αυτή την πανδημία ότι μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα γρήγορα, όταν αντιμετωπίζουμε μία κρίση.
Για τη σκωτία, το πρόσθετο ερώτημα είναι: ποιος αποφασίζει;
Μια κυβέρνηση στο Ουέστμινστερ που έχει την πρόσθεση να μας τραβήξει μαζί της σε λάθος κατεύθυνση, με προτεραιότητες οι οποίες δεν αφορούν τον λαό της Σκωτίας - ή μια σκωτσέζικη κυβέρνηση υπόλογη στον σκωτσέζικο λαό, που θα κινείται με γνώμονα τα συμφέροντά του;", τόνισε η Σκωτσέζα πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης