Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χρυσό συρρέουν οι Τούρκοι, για να προστατευτούν από το αδύναμο νόμισμά τους - Τριπλασίασαν τις αγορές, στα 36,4 δισ. δολάρια

Στο χρυσό συρρέουν οι Τούρκοι, για να προστατευτούν από το αδύναμο νόμισμά τους - Τριπλασίασαν τις αγορές, στα 36,4 δισ. δολάρια
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας συνεχίζει επίσης να συσσωρεύει αποθέματα χρυσού, ανεβάζοντας τις συμμετοχές της σε υψηλά όλων των εποχών τον περασμένο μήνα
Ένα έτος κρίσης για την τουρκική λίρα, όπως είναι το 2020, έχει οδηγήσει τους τούρκους στο χρυσό.
Τις δύο εβδομάδες αφότου ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αντικατέστησε τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, οι Τούρκοι επενδυτές λιανικής και οι εταιρείες πρόσθεσαν 2,2 δισ. δολάρια στις εκμεταλλεύσεις χρυσού, φτάνοντας στα 36,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή σχεδόν τριπλάσια επίπεδα μόλις από την αρχή του έτους.
Και όπως αναφέρουν οι αναλυτές, με τη λίρα να έχει χάσει 25% από την αρχή του έτους, ακόμη και με την ανάκαμψη του 10% των τελευταίων ημερών, οι τούρκοι δεν δείχνουν διαθέσεις να εμπιστευτούν το νόμισμά τους.
Οι εισαγωγές χρυσού αντιπροσωπεύουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, παρεμποδίζοντας την αποκατάσταση των εξωτερικών ανισορροπιών της Τουρκίας, ακόμη και όταν οι αρχές υιοθετούν όλο και περισσότερο φιλική προς την αγορά προσέγγιση.
Image
«Βλέπουμε σταθερή ζήτηση από τοπικούς επενδυτές για χρυσό ακόμη και σε υψηλότερες από τις παγκόσμιες τιμές.
Τα μη ελκυστικά επιτόκια καταθέσεων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στη λίρα είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τη ζήτηση», δήλωσε ο Dogukan Cicek, στέλεχος ανάπτυξης επιχειρήσεων της Troy Precious Metals στο Κωνσταντινούπολη.
«Μια υποχώρηση στις παγκόσμιες τιμές χρυσού θεωρείται επίσης ως ευκαιρία για όσους πιστεύουν ότι η άνοδος του χρυσού απέχει πολύ από το τέλος της».
Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές πολύτιμου μετάλλου παγκοσμίως.
Οι τούρκοι χρησιμοποιούν τον χρυσό ως προστασία σε περιόδους υποτίμησης και πληθωρισμού και παραδοσιακά το δίνουν για εκδηλώσεις από γάμους έως τελετές περιτομής.
Ωστόσο, οι αγορές χρυσού σημαίνουν επίσης και μεγαλύτερες αγορές συναλλάγματος.
Οι καταθέσεις σε ξένα νομίσματα αυξήθηκαν κατά 34,5 δισ. δολάρια στα 228,2 δισ. δολάρια φέτος, ενώ οι τούρκοι πρόσθεσαν επίσης 3,94 δισ. δολάρια στην αποταμίευση συναλλάγματος τις δύο εβδομάδες έως τις 20 Νοεμβρίου.
Gold drops to four-month low on virus progress, Biden transition
Όσον αφορά το χρυσό, οι τοπικές συνήθειες αποδεικνύονται δύσκολο να σπάσουν ακόμη και μετά την άνοδο της λίρας περισσότερο από 10% την εβδομάδα μετά την απομάκρυνση του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας και την παραίτηση του γαμπρού του Erdogan από το υπουργείο Οικονομικών.
Το νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει το 25% φέτος, κάνοντας τη δεύτερη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής.
Και μπορεί ο χρυσός να υποχώρησε τον Νοέμβριο, αλλά εξακολουθεί να σημειώνει κέρδη περίπου 19% φέτος, μετά το ρεκόρ τον Αύγουστο.
Σε συνδυασμό με την πτώση στη λίρα, το πολύτιμο μέταλλο παρείχε καλύτερες αποδόσεις στους τοπικούς επενδυτές από τα ομόλογα ή τον χρηματιστηριακό δείκτη της Τουρκίας.
Βέβαια, εκτός από τους τούρκους, η κεντρική τράπεζα συνεχίζει επίσης να συσσωρεύει αποθέματα χρυσού, ανεβάζοντας τις συμμετοχές της σε υψηλά όλων των εποχών τον περασμένο μήνα.
«Η απαίτηση χρυσού σημαίνει ότι απαιτείται συνάλλαγμα για την αγορά του», δήλωσε ο Evren Kirikoglu, ανεξάρτητος στρατηγικός trader στην Κωνσταντινούπολη.
"Είναι ένα από τα εμπόδια μπροστά στην ανατίμηση της λίρας."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης