Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διαμάχη Ευρώπης με Τουρκία πριν τη Σύνοδο (10-11/12) - Μυστικό έγγραφο της ΕΕ: Το τουρκικό πλοίο Rosaline A ήταν ύποπτο αλλά δεν παραβίασε το embargo

Διαμάχη Ευρώπης με Τουρκία πριν τη Σύνοδο (10-11/12) - Μυστικό έγγραφο της ΕΕ: Το τουρκικό πλοίο Rosaline A ήταν ύποπτο αλλά δεν παραβίασε το embargo
Συνεχίζεται η διαμάχη της ΕΕ με την Τουρκία λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου
(upd2) Νέες διαστάσεις λαμβάνει καθημερινά πλέον η διαμάχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία με αφορμή την νηοψία του τουρκικού φορτηγού πλοίου Roseline A, από γερμανική φρεγάτα στο πλαίσιο της επιχείρησης Irini ή Ειρήνη στα ελληνικά, χωρίς ωστόσο να αποδειχθεί ότι μετέφερε όπλα ή ότι διέσπασε το embargo όπλων στην Λιβύη.
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) αποκαλύπτει μυστικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο το τουρκικών συμφερόντων πλοίο ήταν ύποπτο «εδώ και καιρό».
Σύμφωνα με το Πρακτορείο, για το εμπορικό πλοίο «Rosaline A» υπήρχαν από καιρό υποψίες ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στην Λιβύη και είχε συνταχθεί ακόμη και ειδική έκθεση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα εμπάργκο όπλων.
Η έκθεση βασίστηκε στα αποτελέσματα έρευνας, αναφέρουν κύκλοι της ΕΕ...
Ωστόσο με βάση άλλες πηγές πιθανότατα το επιχειρησιακό - στρατιωτικό σχέδιο Irini μπορεί να διασώσει την Τουρκία.
Το σχέδιο Irini αποτελεί την στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ με την οποία ελέγχει εάν παραβιάζεται το embargo όπλων στην Λιβύη.
Κατά την Τουρκία έχει ένα στόχο να εγκλωβίσει τα τουρκικά πλοία, ώστε η ΕΕ να αποδείξει ότι μεταφέρονται παράνομα όπλα και ως εκ τούτου η Τουρκία παραβιάζει το embargo όπλων.
Όμως το πλοίο Roseline A, που ταξίδευε από την Τουρκία προς Misrata, ελέγχθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2020 από γερμανική φρεγάτα και με ναύαρχο τον Θεόδωρο Μικρόπουλο και δεν βρέθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός.
Με βάση διπλωματικές πηγές, υπήρχε σχέδιο να εγκλωβιστεί η Τουρκία να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ότι παραβιάζει το embargo στην Λιβύη... ωστόσο το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει ανακαλυφθεί κάτι παράνομο... μπορεί τελικά η Irini να διασώσει την Τουρκία από σοβαρές κυρώσεις.

«Ο έλεγχος έγινε με καθιερωμένες διαδικασίες»

Ο έλεγχος του «Roseline A» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αποστολής της ΕΕ «Ειρήνη» έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.
Η Άγκυρα χαρακτήρισε την επιχείρηση παράνομη και κατηγόρησε τη Γερμανία και την ΕΕ γιαμη εξουσιοδοτημένη χρήση βίας. Αντικρούοντας αυτή την κριτική, η Διοίκηση του Κέντρου Επιχειρήσεων της αποστολής «Ειρήνη» στη Ρώμη είχε δηλώσει πως υπήρξαν βάσιμες υπόνοιες ότι το πλοίο παραβίαζε το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.
Οι Γερμανοί στρατιώτες ενήργησαν με εξαιρετικό επαγγελματισμό και έλεγξαν το πλοίο στη βάση διεθνώς καθιερωμένων διαδικασιών τις οποίες εφαρμόζει και το ΝΑΤΟ.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν είναι σίγουρο, αν το «Roseline A» μετέφερε όπλα ή όχι, ωστόσο όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν μετέφερε όπλα. 
Έπειτα από διαμαρτυρία της Τουρκίας, που είναι το κράτος σημαίας του πλοίου, οι Γερμανοί στρατιώτες είχαν αναγκαστεί να σταματήσουν πρόωρα τον έλεγχο.
Σύμφωνα με την Άγκυρα το πλοίο είχε φορτώσει χρώματα και ανθρωπιστικό υλικό.

Δεν στηρίζεται επαρκώς η «Ειρήνη»

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το εμπιστευτικό έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται το dpa, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής η αποστολή «Ειρήνη» δεν είναι σε θέση να πραγματοποιεί ελέγχους ακόμη και ενάντια στην αντίσταση του πληρώματος και του κράτους σημαίας, επειδή, μεταξύ άλλων, δεν διαθέτει ειδικές δυνάμεις στρατού για επικίνδυνες επιχειρήσεις.
Επίσης, επισημαίνεται ότι οι συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ δεν υποστήριξαν την αποστολή τους πρώτους έξι μήνες (Απρίλιος-Σεπτέμβριος) στο βαθμό που είχε προγραμματιστεί.
Έτσι, ο αριθμός των διαθέσιμων πλοίων βρισκόταν πάντοτε κάτω από τις ελάχιστες απαιτήσεις.
Στόχοι της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης, η υποστήριξη των ειρηνευτικών προσπαθειών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η παρεμπόδιση του λαθρεμπορίου όπλων και πετρελαίου από και προς τη Λιβύη.

Τουρκία: Έρευνα της εισαγγελίας για τον έλεγχο στο Τουρκικό πλοίο Rosaline A...

Τούρκοι εισαγγελείς άρχισαν  στις 27/11/2020 έρευνα για το περιστατικό ελέγχου σε διεθνή χωρικά ύδατα του τουρκικού εμπορικού πλοίου Rosaline A... καθώς η Άγκυρα εμμένει στους ισχυρισμούς ότι το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας ενήργησε παράνομα στις 22 Νοεμβρίου, καταγγελίες που απορρίπτει το Βερολίνο.
Σε μια σύντομη δήλωση, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας ανέφερε ότι η έρευνα στο «Rosaline A» διεξήχθη χωρίς την «άδεια της Τουρκίας και κατά διεθνών κανονισμών».
Μάλιστα η Τουρκία στοχοποιεί τον έλληνα Ναύαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο.
Όπως σημειώνει το Associated Press, η εν λόγω εισαγγελική έρευνα από πλευράς Τουρκίας δεν αναμένεται να οδηγήσει σε συλλήψεις ή έκδοση μελών του πληρώματος που εμπλέκονται.

Κομισιόν: Δεν ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση στο τουρκικό πλοίο

Η επιχείρηση "Irini" δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την επιθεώρηση στο τουρκικό πλοίο την περασμένη Κυριακή καθώς υπήρξε διακοπή από την τουρκική πλευρά, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για το θέμα στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Μέχρι τη στιγμή της διακοπής της επιθεώρησης, δεν βρέθηκε τίποτα που να ήταν παράνομο.
Αλλά δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση γιατί υπήρξε διακοπή από την τουρκική πλευρά» σημείωσε ο Peter Stano.
Παράλληλα, επισήμανε ότι την περασμένη Τρίτη «υπήρξε δήλωση η οποία εξηγούσε την κατάσταση, τη θέση μας σχετικά με την επιχείρηση "Irini", σχετικά με την επιθεώρηση και το περιστατικό της περασμένης Κυριακής» και προσέθεσε ότι «εάν η "Irini" κάνει κάτι στο πλαίσιο της επιχείρησής της στέλνεται αναφορά σε μία επιτροπή ειδικών στον ΟΗΕ.
Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται».

Η Σύνοδος Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 

Η διαμάχη της ΕΕ με την Τουρκία μαίνεται λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου.
Η Γαλλία πιέζει για την επιβολή κυρώσεων, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων.
Η Γαλλία σε δηλώσεις διπλωματών υποστηρίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να κάνει πίσω στη διένεξη για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο ή διαφορετικά να αντιμετωπίσει συνέπειες.
«Η Τουρκία ξέρει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο, ενώ πρόσθεσε «αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται απ' αυτούς».
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επικρίνει την ΕΕ επειδή εξετάζει κυρώσεις, λέγοντας πως η συζήτηση αυτή δεν βοηθάει.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι στιγμής δεν έχουν σχεδιασθεί λεπτομερείς κυρώσεις.
Από την πλευρά τους διπλωμάτες υποστηρίζουν πως τα όποια μέτρα ληφθούν, θα πλήξουν τομείς της οικονομίας της Τουρκίας με στόχο να περιορισθούν οι τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, πιθανόν τη ναυσιπλοΐα, τις τράπεζες και την ενέργεια.
Ο Erdogan έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, κάτι για το οποίο διπλωμάτης της ΕΕ σχολίασε πως δεν προμηνύει βαθύτερες εμπορικές σχέσεις.
«Ωστόσο η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί σε πολλούς τομείς, έτσι δεν υπάρχει συναίνεση στο Συμβούλιο (των κυβερνήσεων της ΕΕ). Είναι ακόμη πολύ νωρίς», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.
Η Γαλλία διαφωνεί επίσης με την Τουρκία σχετικά με τη σύγκρουση στο Nagorno Karabakh.
Το Παρίσι έχει κατηγορήσει την Άγκυρα ότι τροφοδοτεί την κρίση στον Καύκασο, μια κατηγορία που η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει.

Πιέσεις για embargo όπλων στην Τουρκία, διαφωνούν πολλές χώρες και πολεμικές βιομηχανίες...

Λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, οι παραδόσεις όπλων στο τουρκικό ναυτικό επικρίνονται από την Ελλάδα και την Γαλλία. 
Από το 2002, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας 522 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή, εξοπλισμό ή τεχνικό εξοπλισμό πολεμικών πλοίων.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξοπλισμός αξίας 128,8 εκατομμυρίων ευρώ μπορούν να διατεθούν σαφώς σε υποβρύχια.
Τέτοιες παραδόσεις όπλων είναι τώρα εξαιρετικά αμφιλεγόμενες λόγω της σύγκρουσης μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμπόδισε την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία με επίκεντρο τον πόλεμο στη Συρία.
Ωστόσο, οι παραδόσεις εξοπλισμού για τον«ναυτικό» θα συνεχίσουν να εγκρίνονται.
Η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Γερμανία να μην εξάγει όπλα στην Τουρκία τα οποία θα μπορούσαν να στραφούν κατά της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην κατασκευή έξι υποβρυχίων κατηγορίας 214, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία με την συμμετοχή της ThyssenKrupp Marine Systems αξίας 2,49 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η γερμανική κυβέρνηση είναι τώρα προσεκτική για την έγκριση νέων συμφωνιών όπλων με την Τουρκία.
Όσον αφορά τις πραγματικές εξαγωγές πολεμικών όπλων βάσει προηγούμενων αδειών, η Τουρκία ήταν στην κορυφή της λίστας των σημαντικότερων χωρών - εισαγωγέων, τα τελευταία δύο χρόνια - με συνολικό όγκο πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Image
Τι έχει συμβεί με την υπόθεση Irini;

Η ναυτική αποστολή των κρατών της ΕΕ να ελέγξουν το embargo όπλων στην Λιβύη έχει ονομαστεί Irini από το ελληνικό όνομα Ειρήνη.
Πριν λίγες ημέρες δυνάμεις από φρεγάτα και ελικόπτερο ελέγχθηκε πλοίο που έφερε τουρκική σημαία.
Οι τούρκοι αναφέρουν ότι το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, δεν παραβίασε τις διαδικασίες.
Με βάση τους κανόνες της ναυσιπλοΐας, όταν ένα πλοίο πλέει σε διεθνή χωρικά ύδατα θεωρείται έδαφος της χώρας με βάση την σημαία που φέρει.
Στις 22 Νοεμβρίου 2020, μια γερμανική φρεγάτα στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ Irini επιβιβάστηκε και επιθεώρησε το τουρκικό εμπορικό φορτηγό πλοίο Roseline A, σε μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία.
Ούτε η Τουρκία ούτε ο καπετάνιος του πλοίου έδωσαν άδεια για την έρευνα με όπλα, η οποία δεν αποκάλυψε παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το embargo όπλων στη Λιβύη που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο επιβάλλεται κατά τρόπο που ευνοεί τον στρατηγό Khalifa Haftar και τις επιθέσεις του κατά της νόμιμης, αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης.
Στις 17 Νοεμβρίου ο υπουργός Άμυνας της Λιβύης Namroush πρόσθεσε ότι η επιχείρηση για το embargo επικεντρώνεται στα θαλάσσια σύνορα, ενώ αγνοεί τις χερσαίες και αεροπορικές διαδρομές, καθώς οι δυνάμεις του Haftar συνεχίζουν να λαμβάνουν υποστήριξη από άλλες χώρες μέσω οδικών αξόνων.
Image
Image
Η Τουρκία κατηγορεί για προκατάληψη

- Το πλοίο MV Royal Diamond 7, το οποίο μεταφέρει καύσιμα αεροπλάνων από το λιμάνι της Sharjah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), επιθεωρήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου και μεταφέρθηκε σε λιμάνι της ΕΕ, εμποδίζοντας το να φτάσει στη Βεγγάζη της Λιβύης.

- Το φορτηγό πλοίο με σημαία του Παναμά MV Medkon Sinop, που ταξίδευε από την Τουρκία στο λιμάνι της Μισράτα, σταμάτησε από τη γαλλική φρεγάτα Latouche-Treville και αργότερα αφέθηκε να συνεχίσει το δρομολόγιο του.

- Το φορτηγό πλοίο με σημαία της Συρίας, MV Capt Aveda, κατευθυνόταν προς τη Μισράτα, επιθεωρήθηκε από τη γαλλική φρεγάτα Latouche-Treville στις 24 Οκτωβρίου και συνέχισε το δρομολόγιο του.

-Ο MV Serrano με σημαία του Παναμά, με πορεία από την Αλεξάνδρεια προς το Tobruk, επιθεωρήθηκε από την ελληνική φρεγάτα Adrias στις 18 Νοεμβρίου χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο.

- Το πλοίο με τουρκική σημαία Roseline A, που ταξιδεύει από την Τουρκία προς Misrata, ελέγχθηκε στις 22 Νοεμβρίου από γερμανική φρεγάτα.
Επίσης δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης