Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος - Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες Marfin και Focus

tags :
Κύπρος - Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες Marfin και Focus
Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απαλλάσσει τις Marfin και Focus από τις κατηγορίες
Την απαλλαγή από τις κατηγορίες των η Marfin Investment Group και της Fucus αποφάσισε το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, με απόφαση του μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα  η Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών, πρώην Marfin Financial Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών και η  Focus Maritime Corp απαλλάχτηκαν από τις πιο κάτω κατηγορίες:

(Α) Η ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ 7

- Συναλλαγές με αντιπροσώπους που υποδηλώνουν διαφθορά, κατά παράβαση των άρθρων 2, 3(β), 4, 5 και 6 του περί Προλήψεως της Διαφθοράς Νόμου, Κεφ. 161 και του άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 (κατηγορίες 2 και 4).
Με βάση τις λεπτομέρειες αδικήματος της κατηγορίας 2, μεταξύ Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου 2006, συμφώνησαν μαζί με τον αποβιώσαντα ΑΒ να δώσουν στον πρώην Κατηγορούμενο 1 (τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου) το ποσό του €1 εκ, κατά τρόπο που υποδηλώνει διαφθορά, δηλαδή συμφώνησαν να του δώσουν το υπό αναφορά ποσό ως αμοιβή για να μην προέβαινε σε έρευνα ως προς τη δυνατότητα της Κατηγορούμενης 7 να ασκούσε έλεγχο στη Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ (στη συνέχεια «ΛΚΤ»), με την αγορά ποσοστού 9,98% από την MFG και 8,18% από το Επενδυτικό Ταμείο TOSCA FUND, στις 06/02/2006, χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (στη συνέχεια «ΚΤΚ»).
Με βάση τις λεπτομέρειες της κατηγορίας 4, μεταξύ Φεβρουαρίου 2006 και 21 Σεπτεμβρίου 2009, μαζί με τον ΑΒ και με τη συνέργεια άλλων προσώπων έδωσαν στον πρώην Κατηγορούμενο 1, μέσω της 3 Κατηγορούμενης 6, το ποσό του €1 εκ, κατά τρόπο που υποδηλώνει διαφθορά, ως οι λεπτομέρειες της κατηγορίας 2 ανωτέρω.
- Δεκασμός Δημόσιο Λειτουργού, κατά παράβαση των άρθρων 100(β) και 20 του Π.Κ. (κατηγορίες 7 και 9). Με βάση τις λεπτομέρειες των υπό αναφορά κατηγοριών, κατά το χρόνο και τόπο που αναφέρονται στις κατηγορίες 2 και 4, συμφώνησαν μαζί με τον ΑΒ και έδωσαν στον πρώην Κατηγορούμενο 1 το ποσό του €1 εκ, υπό τις περιστάσεις που αναφέρονται στις κατηγορίες 2 και 4.
- Ενεργού δωροδοκίας οικειών αξιωματούχων, κατά παράβαση των άρθρων 2, 3 και 4(2) του περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς Νόμου 23(III)/2000 και του άρθρου 20 του Π.Κ. (κατηγορίες 12, 13 και 14).
Οι λεπτομέρειες των κατηγοριών 12 και 13 συναρτώνται με την κατ’ ισχυρισμό υπόσχεση και την εν τέλει χορήγηση του ποσού του €1 εκ, στον πρώην Κατηγορούμενο 1, ως οι αναφερθείσες λεπτομέρειες των κατηγοριών 2 και 4.
Όσον αφορά την κατηγορία 14, οι λεπτομέρειες συναρτώνται με κατ’ ισχυρισμό υπόσχεση της Κατηγορούμενης 7 και του ΑΒ προς τον πρώην Κατηγορούμενο 1 ότι θα του πρόσφεραν αθέμιτο ωφέλημα, δηλαδή την εργοδότηση του πρώην Κατηγορούμενου 5 σε υψηλόβαθμη θέση στη ΛΚΤ, ως αμοιβή για την τήρηση θετικής στάσης ως προς το διορισμό του ΑΒ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΛΚΤ. (Β)

Η ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ 8

- Συναλλαγές με αντιπροσώπους που υποδηλώνουν διαφθορά (κατηγορία 4) με τις ως άνω αναφερθείσες λεπτομέρειες.
- Δεκασμός Δημόσιου Λειτουργού και Ενεργός Δωροδοκία Δημόσιου Αξιωματούχου (κατηγορίες 9 και 13, αντίστοιχα) με τις αναφερθείσες ως άνω λεπτομέρειες.  Νομιμοποίηση εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, κατά παράβαση των άρθρων 2, 3, 4(1)(ii)(2), 5, 7 και 8 του Περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου 188(Ι)/07 και άρθρο 20 του Π.Κ. (κατηγορίες 23, 24, 25, 27, 28 και 29)
Με βάση τις λεπτομέρειες των ανωτέρω κατηγοριών:
- συνήργησε στην απόκτηση του ποσού του €1 εκ από τους πρώην Κατηγορούμενους 1, 4, 5 και 6, ενώ γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι αυτό αποτελούσε έσοδο από τη διάπραξη γενεσιουργών αδικημάτων (κατηγορίες 23 και 27)
- συγκάλυψε την αληθή φύση της συναλλαγής ετοιμάζοντας εικονική και ετεροχρονισμένη σύμβαση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, απόδειξη είσπραξης και χειρόγραφες σημειώσεις συμβουλευτικών υπηρεσιών (κατηγορίες 24 και 28) θέτοντας, επίσης, σε κυκλοφορία το υπό αναφορά ετεροχρονισμένο έγγραφο συμβουλευτικών υπηρεσιών (κατηγορίες 25 και 29).
Σημειώνεται ότι στο αρχικό κατηγορητήριο υπήρχαν οκτώ Κατηγορούμενοι, πέντε φυσικά και τρία νομικά πρόσωπα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης