Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες μεταβολές στις διεθνείς αγορές, στο επίκεντρο πανδημία και εμβόλια - Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq, ο DAX +0,37%

Ήπιες μεταβολές στις διεθνείς αγορές, στο επίκεντρο πανδημία και εμβόλια - Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq, ο DAX +0,37%
Ήπια άνοδος στις διεθνείς αγορές
Ήπια άνοδο κατέγραψαν τα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα 27/11, με το ενδιαφέρον να μονοπωλεί η ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, καθώς επικρατεί προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +2,2%, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +2,3% και ο Nasdaq σχεδόν +3%, με τους δύο τελευταίους δείκτες να διαμορφώνονται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Υπενθυμίζεται πως χθες 26/11 κλειστά παρέμειναν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ (New York Stock Exchange και Nasdaq) λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε νωρίτερα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο στην πρώτη χρηματιστηριακή ημέρα μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών.
Στις εξελίξεις από την πολιτική σκηνή, ο Αμερικανός πρόεδρος Trump δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο εάν το Σώμα των Εκλεκτόρων επιλέξει τον J. Biden, αμβλύνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για την πορεία της μετάβασης της εξουσίας τις επόμενες εβδομάδες.
Στο μέτωπο της πανδημίας εντός των επόμενων εβδομάδων και σε κάθε περίπτωση πριν τα τέλη του 2020 αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε ΗΠΑ, ΕΕ και Μ. Βρετανία, τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση ζητά από την αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή να εξετάσει το εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο πάντως έχουν εκφραστεί προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητα του.
Και ενώ τα κράτη σχεδιάζουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, αναμένοντας τις πρώτες δόσεις, η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ταχύτατα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ καταγράφεται ρεκόρ στον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών με covid, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα ενώ επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για μια ακόμα έξαρση κρουσμάτων λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών, προβλέποντας ακόμα και διπλασιασμό των θανάτων, κάνοντας λόγο για 4.000 νεκρούς σε ημερήσια βάση εντός των επόμενων 10 ημερών.
Στην Ευρώπη και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα περισσότερα κράτη ανακοινώνουν χαλάρωση των lockdown, αν και διατηρούν σειρά περιοριστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να μην χαθεί και πάλι ο έλεγχος και βρεθούν αντιμέτωπα με ένα τρίτο κύμα της επιδημίας από τις αρχές του 2021.
Έξαρση καταγράφεται και στην Ινδία αλλά και στη Λατινική Αμερική, ενώ η Κίνα είναι από τις ελάχιστες πολυπληθείς χώρες του κόσμου που φαίνεται να έχει θέσει υπό πλήρη έλεγχο την επιδημία.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,13% στις 29.910 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,25% στις 3.638 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,92% στις 12.205 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου – υποχώρησε στις 20,85 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο +0,44% στις 13.345 μονάδες
Image
Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές

Με ήπια άνοδο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων.
Η πρόοδος στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού από κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας όπως οι AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica,  BioNtech-Pfizer και Moderna οδήγησε σε σημαντικά κέρδη τις παγκόσμιες αγορές τις προηγούμενες εβδομάδες.
Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η διαδικασία έγκρισης αυτών των εμβολίων θα ολοκληρωθεί σε χρόνο-ρεκόρ τις επόμενες εβδομάδες, δίνοντας στις κυβερνήσεις ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.  
Image
Το μέγεθος των νομισματικών κινήτρων δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ, επεσήμανε ο Francois Villeroy de Galhau.
Όπως επεσήμανε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, η ΕΚΤ πρέπει να να εξετάσει και τον αντίκτυπο αυτών των κινήτρων στην οικονομία.
«Ενόψει της παρατεταμένης αβεβαιότητας, ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση των πολύ ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών για όσο χρειάζεται» είπε ο Villeroy, ο οποίος είναι και διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.
«Για το σκοπό αυτό, η επαναξιολόγηση των μέσων πρέπει να εστιάζεται όχι μόνο στο επίπεδο της νομισματικής στήριξης, αλλά και στη διάρκεια, την ευελιξία και την αποτελεσματική στόχευση, εν συντομία, στην ποιότητα της μετάδοσης νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει ένα νέο πακέτο κινήτρων για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το νέο πακέτο αναμένεται να προσδιοριστεί τον Δεκέμβριου του 2020.
Σημαντικές διαφορές παραμένουν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας σχετικά με τους αλιείς, τις κρατικές ενισχύσεις και τη μελλοντική επίλυση διαφορών στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία.
Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier.
Η εμπορική συμφωνία αναμένεται να αντικαταστήσει από 1ης Ιανουαρίου 2021 το τρέχον καθεστώς μεταβατικής περιόδου που ισχύει μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Παραμένουν οι ίδιες διαφορές.
Μεταβαίνω σήμερα στο Λονδίνο για να συνεχίσω τις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον David Frost (επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας) και την ομάδα του» αναφέρεται σε ανάρτηση του στο twitter ο Barnier.
Νωρίτερα, σήμερα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020, ο Barnier ενημέρωσε τους απεσταλμένους από χώρες της ΕΕ για την πρόοδο των συνομιλιών με τη Βρετανία.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε η γαλλική οικονομία το γ' τρίμηνο του 2020.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας, το ΑΕΠ της Γαλλίας ενισχύθηκε κατά 18,7% έπειτα από υποχώρηση κατά 13,8% το β' τρίμηνο του 2020.
Παρά τη μεγάλη αύξηση, ωστόσο, το γαλλικό ΑΕΠ παραμένει πολύ πιο κάτω από το προ κορωνοϊού επίπεδο.
Σημειώνεται ότι σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Γαλλίας υποχώρησε κατά 3,9%.
Παράλληλα, τον Οκτώβριο οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7% τον Οκτώβριο μετά τη μείωση κατά 4,4% τον Σεπτέμβριο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε ναυάγιο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις συγχώνευσης μεταξύ της Banco Sabadell και της BBVA , καθώς η πρώτη διέκοψε τις διαπραγματεύσεις.
Η μετοχή της Sabadell σημειώνει «βουτιά» 12%, με την πτώση νωρίτερα να φτάνει το 17%.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα οδηγούσε στη δημιουργία μίας τράπεζας με κεφαλαιοποίηση 27,5 δισ. ευρώ περίπου.
Η μετοχή της BBVA σημειώνει άνοδο 2% στη Μαδρίτη.
Η Sabadell δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα στρατηγική με προτεραιότητα την εγχώρια αγορά της Ισπανίας.
Η Banco Sabadell είναι μακράν μικρότερη τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος και τα περιουσιακά στοιχεία, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για την απόφασή της να διακόψει τις συζητήσεις, σημειώνει το Marketwatch.
«Η ισπανική τράπεζα είδε τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα να μειώνονται από 1 δισ. ευρώ το 2016, σε μόλις 242 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο έως τον Σεπτέμβριο, και είναι σαφές ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες», δήλωσε ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην CMC Markets.

Ήπια άνοδος στις αγορές της Ασίας

Ήπια άνοδο σημείωσαν και οι αγορές της Ασίας, με περιορισμένο όγκο συναλλαγών μετά την αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.
O Αsia Dow ενισχύθηκε +0,3% στις 3.703 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +0,4%, στις 26.644 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,47% στις 1.786 μονάδες.
Στις 26.894 μονάδες έκλεισε ο Hang Seng με άνοδο +0,3%.
Ο Shanghai Composite Index ενισχύθηκε +1,14% στις 3.408 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -0,13% στις 44.190 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ετήσια αύξηση κατά 28,2% κατέγραψαν τα κέρδη των μεγαλύτερων κινεζικών βιομηχανιών στα 642,91 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 97,77 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινά στατιστικά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης