Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με την δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα - Η Τεχεράνη «δείχνει» Ισραήλ

tags :
Θρίλερ με την δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα -  Η Τεχεράνη «δείχνει» Ισραήλ
Ο Fakhrizadeh εθεωρείτο από δυτικές και ισραηλινές υπηρεσίες ως «εγκέφαλος» ενός συγκαλυμμένου προγράμματος ατομικής βόμβας που σταμάτησε το 2003 (το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα)
Ο υψηλόβαθμος πυρηνικός φυσικός,  Mohsen Fakhrizadeh, δολοφονήθηκε στην επαρχία Νταμαβάντ του Ιράν στις 27 Νοεμβρίου.
Ενώ την είδηση επιβεβαίωσαν επισήμως οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, βάζοντας έτσι φωτιά στους αιώνιους εχθρούς Ισραήλ - Ιράν για πιθανή εμπλοκή του πρώτου στην εν ψυχρώ δολοφονία. 
«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να τον κρατήσει στη ζωή και πριν από λίγα λεπτά απεβίωσε.
Αυτός ο διευθυντής και επιστήμονας «έφυγε» μετά από χρόνια προσπάθειας και αγώνα», ανέφερε ανακοίνωση τους στα κρατικά ΜΜΕ.
Νωρίτερα, χρήστες των social media ανέβαζαν φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της δολοφονίας, ισχυριζόμενοι ότι ακούστηκε έκρηξη και μπαράζ πυροβολισμών.
Image
Σύμφωνα με το WSJ , ο Fakhrizadeh περιγράφεται συχνά ως ο Robert Oppenheimer του Ιράν, ο δημιουργός των πρώτων ατομικών βομβών στον κόσμο.
Το όνομά του ήρθε στο φως πριν από μια δεκαετία ως ο αόριστος επικεφαλής του Οργανισμού Αμυντικής Καινοτομίας και Έρευνας του Ιράν, που πιστεύεται ευρέως ότι είναι η ομάδα που διεξάγει το έργο του πυρηνικού οπλισμού του Ιράν.

«Βολές» Τεχεράνης κατά Ισραήλ

Το Ισραήλ, ο "υπ' αριθμόν 1" εχθρός της Τεχεράνης, είναι πιθανόν να εμπλέκεται στη δολοφονία του εξέχοντα πυρηνικού επιστήμονα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.
"Αυτή η δειλία - με σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο του Ισραήλ - δείχνει την απελπισμένη πολεμοκαπηλία των δραστών" έγραψε στο Twitter ο ίδιος.
"Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταματήσουν την επαίσχυντη τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να καταδικάσουν αυτήν την ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας", πρόσθεσε.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για την επίθεση, ανέφερε νωρίτερα ένας αξιωματούχος.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε επίσης να σχολιάσει το θέμα.

Ανοικτά ερωτήματα ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ο ρόλος του δολοφονηθέντος

Ο Fakhrizadeh εθεωρείτο από δυτικές και ισραηλινές υπηρεσίες ως «εγκέφαλος» ενός συγκαλυμμένου προγράμματος ατομικής βόμβας που σταμάτησε το 2003 (το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα).
Είναι ο μόνος Ιρανός επιστήμονας που είχε κατονομαστεί στην «τελική αξιολόγηση» της ΙΑΕΑ με ανοικτά ερωτήματα ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και εάν είχε σκοπό την ανάπτυξη πυρηνικού πόλου.
Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, επέβλεπε δραστηριότητες «προς υποστήριξη μιας πιθανής στρατιωτικής διάστασης στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», εντός του αποκαλούμενου Σχεδίου AMAD.
Το Ισραήλ έχει περιγράψει το Σχέδιο AMAD ως το μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, και έχει πει πως κατέσχεσε ένα μεγάλο μέρος ενός ιρανικού πυρηνικού «αρχείου» με λεπτομέρειες για τη λειτουργία του.
«Να θυμάστε αυτό το όνομα» είχε πει σε ομιλία του το 2018 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu, κατονομάζοντάς τον ως επικεφαλής του AMAD.
Ο Netanyahu είχε πει ότι, αφού το AMAD τερματίστηκε, ο Fakhrizadeh είχε συνεχίσει να εργάζεται σε έναν οργανισμό εντός του ιρανικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με «ειδικά προγράμματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης