Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η δολοφονία του Iρανού «Oppenheimer» ανατρέπει τα σχέδια του Biden για τη Μέση Ανατολή

Η δολοφονία του Iρανού «Oppenheimer» ανατρέπει τα σχέδια του Biden για τη Μέση Ανατολή
Ακυρώνονται τα σχέδια για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας, φόβοι για ιρανικά αντίποινα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters
 Ένας Ιρανός επιστήμονας τον οποίο υποπτεύεται εδώ και καιρό από τη Δύση ότι ήταν ο ιθύνων νους στο μυστικό πρόγραμμα πυρηνικό πρόγραμμα σκοτώθηκε σε ενέδρα κοντά στην Τεχεράνη την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και των εχθρών του τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του Donald Trump.
Ο θάνατος του Mohsen Fakhrizadeh, ο οποίος σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης πέθανε στο νοσοκομείο αφού ένοπλοι τον πυροβόλησαν στο αυτοκίνητό του, θα περιπλέξει επίσης κάθε προσπάθεια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Biden για να αναβιώσει το πλαίσιο που είχε θέσει η εποχή Obama στις σχέσεις των δύο κρατών.
Το Ιράν αμέσως ενοχοποίησε το Ισραήλ ως υπεύθυνο για το γεγονός, υπονοώντας ότι η δολοφονία είχε την ευλογία του αποχωρούντος από το Λευκό Οίκο Trump.
Ο υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif έγραψε στο Twitter ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις (ενός) ισραηλινού ρόλου» στη δολοφονία.
Ο στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei δεσμεύτηκε να «πλήξει ως βροντή τους δολοφόνους αυτού του μάρτυρα»
«Τις τελευταίες μέρες της πολιτικής ζωής του ... συμμάχου τους (Trump), οι Σιωνιστές επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στο Ιράν και να προκαλέσουν μια ανοικτή σύρραξη», είπε ο Hossein Dehghan.
Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο, το State Department και η CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν, όπως έκανε και η μεταβατική ομάδα του Biden.

«Έγινε μάρτυρας»

Ο Fakhrizadeh περιγράφεται από δυτικές και ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για χρόνια ως ο μυστηριώδης ηγέτης ενός κρυφού προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων που σταμάτησε το 2003, το οποίο το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να αναβιώσει.
Το Ιράν αρνείται εδώ και πολύ καιρό ότι έχει αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να επιβιώσει (Fakhrizadeh) και πριν από λίγα λεπτά, αυτός το κορυφαίο στέλεχος και επιστήμονας έλαβε το υψηλό καθεστώς του μάρτυρα ύστερα από χρόνια προσπάθειας και αγώνα», σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν.
Σύμφωνα με το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim «τρομοκράτες ανατίναξαν ένα άλλο αυτοκίνητο» πριν πυροβολήσουν ένα όχημα που μετέφερε τον Fakhrizadeh και τους σωματοφύλακες του σε ενέδρα έξω από την πρωτεύουσα.

H πυρηνική συμφωνία και το τελευταίο χαρτί του Trump

Ο Trump, ο οποίος θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό τον Obama, τον προκάτοχό του, o οποίος ήρε τις κυρώσεις προς το Ιράν με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
Ο Biden δήλωσε ότι θα επιδιώξει την αναβίωση αυτής της συμφωνίας, αν και πολλοί αναλυτές λένε ότι αυτός θα είναι ένας απαιτητικός στόχος, με αμφότερες τις πλευρές να είναι επιφυλακτικές και πιθανότατα να απαιτήσουν περισσότερες εγγυήσεις.
Ο Robert Malley, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος του Ιράν για τον Obama και έχει ανεπίσημα συμβουλεύσει την ομάδα του Biden, δήλωσε ότι η δολοφονία του Fakhrizadeh περιλαμβανόταν σε μια σειρά κινήσεων που φαίνεται ότι στοχεύουν στο να δυσκολέψουν τον Biden να αποκαταστήσει τις επαφές των ΗΠΑ με το Ιράν.
«Ο ένας στόχος είναι απλώς να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στο Ιράν και στο πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ ο άλλος είναι να βλάψει την ικανότητα του προέδρου Biden να επαναλάβει τη διπλωματία και να επαναλάβει την πυρηνική συμφωνία», δήλωσε ο Malley, προσθέτοντας ότι δεν κάνει εικασίες για το ποιος ήταν πίσω από τη δολοφονία της Παρασκευής (27/11).
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο Trump ζήτησε από στρατιωτικούς σχέδιο για πιθανό πλήγμα στο Ιράν.
Ο Trump αποφάσισε να μην προχωρήσει τότε εξαιτίας του κινδύνου μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Trump διέταξε αεροπορική επίθεση στη Βαγδάτη που σκότωσε τον Qassem Soleimani, τον ισχυρότερο στρατιωτικό διοικητή του Ιράν.
Το Ιράν αντέδρασε εξαπολύοντας πυραύλους σε αμερικανική βάση στο Ιράκ – ένα θερμό επεισόδιο που είχε να συμβεί δεκαετίες.

«Θυμηθείτε το όνομα»

Ο Fakhrizadeh δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο, αλλά θεωρείται ότι ήταν επικεφαλής ενός συντονισμένου προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν το οποίο καταργήθηκε το 2003 σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Ήταν ο μόνος Ιρανός επιστήμονας του οποίου το όνομα ακούστηκε στην «τελική αξιολόγηση» του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας το 2015 σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η έκθεση του οργανισμού ανέφερε ότι ο Fakhrizadeh επέβλεπε «το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από την πλευρά της στρατιωτικής του διάστασης».
Είχε κεντρικό ρόλο σε παρουσίαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu το 2018, ο οποίος κατηγόρησε το Ιράν ότι εξακολουθεί τις έρευνες για το πυρηνικό του οπλοστάσιο.
«Θυμηθείτε αυτό το όνομα, Fakhrizadeh», είπε ο Netanyahu εκείνη την εποχή, εμφανίζοντας μια σπάνια φωτογραφία του σε μια διαφάνεια.

Αυξημένα επίπεδα συναγερμού

Ο Michael Mulroy, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Trump, δήλωσε ότι ο Fakhrizadeh ήταν ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας του Ιράν και ότι η δολοφονία του να θέσει προσκόμματα στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Δήλωσε ότι τα επίπεδα συναγερμού θα πρέπει να αυξηθούν αμέσως σε χώρες όπου το Ιράν θα μπορούσε να προχωρήσει σε αντίποινα.
Τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Trump, το Ισραήλ αποκαθιστά τις σχέσεις του με τα αραβικά κράτη του Κόλπου που μοιράζονται την εχθρότητά του προς το Ιράν.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Netanyahu ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία για να συναντήσει τον πρίγκιπα σε μία πρώτη επιβεβαίωση επίσκεψης ισραηλινού ηγέτη.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι συνοδεύτηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.

www.bankingnews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης