Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα 9 δεδομένα της νέας πραγματικότητας τον Δεκέμβριο – Σε συντηρητική γραμμή η κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα – Ποιοι ανοίγουν και πότε από το lockdown 2

Τα 9 δεδομένα της νέας πραγματικότητας τον Δεκέμβριο – Σε συντηρητική γραμμή η κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα – Ποιοι ανοίγουν και πότε από το lockdown 2
Διαμορφώνονται οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες, όμως, θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για την άρση του lockdown 2
Αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με την πορεία της πανδημίας και το άνοιγμα της αγοράς που είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο για την ελληνική κυβέρνηση.
Οι κρίσιμες συσκέψεις της Παρασκευής 27/11/2020 κατέληξαν σε βασικές κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες, όμως, θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα έχουν αποτυπωθεί όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά και το γενικευμένο lockdown 2.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα δεδομένα είναι τα εξής:

Άνοιγμα της αγοράς

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει εκτός απροόπτου στις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα.
Ωστόσο, θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα.
 Για να πάει κάποιος στο μαγαζί θα πρέπει να έχει ακολουθήσει τη μέθοδο του click away, δηλαδή να κάνει την παραγγελία του στο διαδικτυακό τόπο του μαγαζιού ή και τηλεφωνικώς και ακολούθως θα κλείνει ραντεβού για να παραλαμβάνει αυτοπροσώπως την παραγγελία του από το μαγαζί.
Με το ίδιο τρόπο, υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν και τα εμπορικά καταστήματα.

Κομμωτήρια - Κέντρα Αισθητικής

Πηγές από το Υπουργείο Ανάπτυξης λένε ότι στην περίμετρο των καταστημάτων που θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου είναι και τα κομμωτήρια αλλά και τα κέντρα αισθητικής.
Και εκεί θα υπάρξουν αρκετοί περιορισμοί μιας και θα κλείνεις το ραντεβού σου από το τηλέφωνο και θα πηγαίνεις σε καθορισμένη ώρα με σκοπό να μην υπάρξει συνωστισμός στα μαγαζιά αυτά.

Εστίαση

Η εστίαση δεν πρόκειται να ανοίξει καθόλου τον μήνα Δεκέμβριο. Σε προηγούμενο κείμενο, είχαμε αναφέρει όλους τους λόγους για τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς που υπήρχαν από το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης.
Θεωρήθηκε ότι θα είναι αιτία να έχουμε και πάλι συνωστισμούς και εκθετική αύξηση των κρουσμάτων ανά την Ελλάδα.
Άλλωστε, όπως πρώτοι αποκαλύψαμε υπήρχαν και αντιδράσεις από ενώσεις επαγγελματιών του χώρου της εστίασης που κατέληγαν στο συμπέρασμα «καλύτερα να είμαστε κλειστά, καθώς άνοιγμα με αυστηρό ωράριο και για λίγες μέρες δεν είναι προς το συμφέρον μας».

Αθλητισμός- Πολιτισμός

Δεν αναμένονται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες που ασχολούνται με Αθλητισμό και Πολιτισμό καθώς δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού και διασποράς του ιού.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι δύο κλάδοι αυτοί θα ανοίξουν τελευταίοι όταν θα έχει μειωθεί πολύ το επίπεδο των κρουσμάτων.

Θεσσαλονίκη και λοιπές επιβαρυμένες περιοχές

Δυστυχώς, περιοχές της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας ( Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη,  Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα.) εξακολουθούν παρά το lockdown να είναι επιβαρυμένες με υψηλό ιικό φορτίο και η αποκλιμάκωση του θα πάρει ακόμα περισσότερες μέρες. Επίσης, παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στην Αχαΐα και την Ηλεία. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί πρόβλημα καθώς έχει βιομηχανική ζώνη με εργάτες στην γραμμή παραγωγής (άρα δεν μπορούν να τεθούν σε τηλεργασία) και ο ιός θα βρίσκει συνεχώς δίοδο.
Αυτό, εν τέλει, όπως φαίνεται και από τις εισηγήσεις των ειδικών, θα σημάνει την καθυστέρηση του ανοίγματος της αγοράς σε επιβαρυμένες περιοχές.

Σχολεία

Το κυρίαρχο σενάριο που υπάρχει είναι να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου τα δημοτικά και τα γυμνάσια σχολεία της χώρας ενώ εξετάζεται το ζήτημα με τα λύκεια καθώς έχει παρατηρηθεί μεγάλη διασπορά του ιού.
Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν την επόμενη εβδομάδα. Αν δεν ανοίξουν στις 7/12, λογικά θα ανοίξουν στις 14/12 αλλά υπάρχουν και οι αμφιβολίες του τύπου «δηλαδή θα ανοίξουν μόνο για 1 εβδομάδα;» αφού μετά είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων.

ΕΣΥ – ΜΕΘ νοσοκομείων

Το σύστημα θα πιεστεί πολύ και αυτός είναι ο σημαντικός παράγοντας που τον Δεκέμβριο που η κυβέρνηση αποφασίζει να κινηθεί πολύ συντηρητικά καθώς δεν μπορεί να αντέξει μία γενικευμένη πίεση στο ΕΣΥ από αθρόες εισαγωγές αρρώστων από covid 19.
 Γι’ αυτό το σύστημα για ακόμα 15 μέρες θα δείχνει αυξημένα νούμερα διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Εμβολιασμός

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την άφιξη των πρώτων εμβολίων για τον σταδιακό εμβολιασμό του πληθυσμού.
Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι περιοριστικά μέτρα θα έχουμε τουλάχιστον μέχρι και τον Μάρτιο. Οι σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό συζητήθηκαν αλλά προσέκρουσαν στους νομικούς του Μαξίμου που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβληθεί διότι υπάρχουν σοβαρά συνταγματικά ζητήματα.
Στις δημοσκοπήσεις υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αρνητών του εμβολιασμού που ουσιαστικά δημιουργεί συνθήκες αποτυχίας της ανοσίας της αγέλης.
Γι’ αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να βγουν με ένα δυνατό επικοινωνιακό χαρτί υπέρ του εμβολιασμού και σκέφτονται να βάλουν τον Πρωθυπουργό μαζί με την οικογένειά του να κάνει  εμβολιαστεί δημοσίως.
Το ίδιο θα πράξουν και υπουργοί.

Οικονομικά μέτρα

Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να στηρίξει με αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές ή πλήττονται από την πανδημία.
Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η επιστρεπτέα προκαταβολή 5.
Παράλληλα, θα παρθεί απόφαση να παραταθεί ο θεσμός έκπτωσης των ενοικίων σε όλες τις κατηγορίες που την έπαιρναν.
Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να παγώσει τους πλειστηριασμούς και να αναστείλει την ισχύ του νέου πτωχευτικού κώδικα που κανονικά θα ίσχυε από 1.1.2021.  

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης