Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρεί το 2ο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη, επιδείνωση στις ΗΠΑ – Αρχίζουν οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία στις 7/12 – Στους 1,45 εκατ. οι νεκροί

tags :
Υποχωρεί το 2ο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη, επιδείνωση στις ΗΠΑ – Αρχίζουν οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία στις 7/12 – Στους 1,45 εκατ. οι νεκροί
Με την ανησυχία ενός τρίτου κύματος το 2021 αίρονται κάποια περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη - Επιδείνωση της εικόνας στις ΗΠΑ

Επεκτείνονται οι περιορισμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάσχεση της πανδημίας του Covid -19 ενώ φαίνονται τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια με τάσεις υποχώρησης του δεύτερο κύματος του ιού.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ζήτησε από τους πολίτες να φορούν μάσκες και να ακολουθoύν πιστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο μάλιστα διόρισε έναν υπουργό που θα είναι επιφορτισμένος με την ανάπτυξη εμβολίων.
Στην Ιαπωνία το Τόκιο κατέγραψε περισσότερες από 500 νέες μολύνσεις για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Η Νότια Κορέα επίσης κατέγραψε περισσότερα από 500 κρούσματα για τρίτη μέρα.
Το Χονγκ Κονγκ ανέφερε 84 νέες τοπικές μεταδόσεις του ιού το Σάββατο (28/11), συμπεριλαμβανομένων 27 περιπτώσεων άγνωστης προέλευσης.
Στις ΗΠΑ, νέο μερικό lockdown τίθεται σε ισχύ στο Λος Άντζελες ενώ στη Νέα Υόρκη, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 8.000 για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.Οι ΗΠΑ ανέφεραν περισσότερα από 200.000 νέα κρούσματα για πρώτη φορά μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών.

Τάσεις υποχώρησης στην Ευρώπη

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, καθώς το δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη υποχωρεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.
Σύμφωνα με το γράφημα της Statista βάσει δεδομένων από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο μέσος όρος των επτά ημερών των πρόσφατα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο άρχισε να υποχωρεί, καλλιεργώντας την αισιοδοξία πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας τελειώνει στην Ευρώπη.
Μετά την επιτυχή διατήρηση των νέων μολύνσεων σε πολύ χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Ευρώπη είχαν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι προς τα πάνω στα μέσα Ιουλίου, ανεβαίνοντας σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και η ΕΕ ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε αριθμό νέων κρουσμάτων.
Το ποσοστό των νέων λοιμώξεων συνέχισε να επιταχύνεται έως τον Οκτώβριο, με τον μέσο όρο των επτά ημερών των νέων περιπτώσεων να αυξάνεται σχεδόν πέντε φορές μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου και της 31ης Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στις ΗΠΑ επιδεινώνεται ξανά, με τον αριθμό των ημερήσιων νέων κρουσμάτων να αυξάνεται στις 200.000 μετά την υπέρβαση των 100.000 για πρώτη φορά στις 3 Νοεμβρίου.
Από τις 23 Νοεμβρίου, ο επταήμερος μέσος όρος των νέων περιπτώσεων είχε φτάσει τις 172.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα κρούσματα να αυξάνονται συνολικά από 10 σε 12,4 εκατομμύρια από τις 8 Νοεμβρίου.
Infographic: Has Europe Broken the Second Wave? | Statista

Απαιτείται να εμβολιαστεί το 60% - 70%

Περίπου το 60% έως 70% του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί κατά του νέου κορωνοϊού για τον περιορισμό των λοιμώξεων, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Το ποσοστό βασίζεται σε διάφορες μελέτες μοντελοποίησης, δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του ΠΟΥ, Katherine O'Brian, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη στις 27 Νοεμβρίου 2020.
Η O'Brien τόνισε, ωστόσο, ότι το πραγματικό απαραίτητο ποσοστό ανοσοποίησης για αυτήν την πανδημία θα γίνει σαφέστερο μόνο όταν είναι ακόμη γνωστά τα στοιχεία για τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής.
Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε να λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες, ανέφερε.
Εκτός από το να γνωρίζουμε πόσο τα εμβόλια αποτρέπουν τη νόσο Covid-19, το ερώτημα είναι αν δυσκολεύουν τον ιό να παραμείνει στη μύτη και το λαιμό ατόμων που δεν έχουν συμπτώματα και αν τα εμβόλια καθιστούν πιο δύσκολη την μετάδοση.
Τις τελευταίες ημέρες, οι φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca, Moderna και Pfizer - BioNTech ανέφεραν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα tests για τα τρία υποψήφια εμβόλια.

Εμβολιασμοί από 7/12 στη Μεγάλη Βρετανία

Τα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας έχουν ειδοποιηθεί πως πρέπει να προετοιμαστούν για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα όπως αναφέρει η Daily Mail, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, δηλαδή γιατροί και νοσηλευτές, θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν από τις 7 Δεκεμβρίου, ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών.
τα νοσοκομεία της Αγγλίας θα μπορούσαν να παραλάβουν τις πρώτες προμήθειες εμβολίων της Pfizer/BionTech έως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, καθώς η έγκριση του εμβολίου αναμένεται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Όπως σημειώνουν πηγές του NHS, το εμβόλιο της Pfizer, μόλις αποσταλεί από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Βέλγιο, μπορεί να βγει έως τέσσερις φορές εκτός της θερμοκρασίας συντήρησης των -70 βαθμών Κελσίου, μέχρι να γίνει ο εμβολιασμός.  
Σημειώνεται πως μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα είναι αυτό που αρχικά θα εμβολιαστεί και όχι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε μονάδες φροντίδας - όπως προβλεπόταν προηγουμένως.
Όμως αυτή η απόφαση εξαρτήθηκε από τη φύση του εμβολίου της Pfizer και τη χημική σύνθεση του συγκεκριμένου εμβολίου που απαιτεί, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, να υφίσταται περιορισμένο αριθμό μετακινήσεων.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 62.036.055 και οι νεκροί σε 1.448.890
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 13.203.218 και σε νεκρούς με 265.720
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 171.974 και τρίτη σε κρούσματα με 6.238.350
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 136.200 και τέταρτο το Μεξικό με 104.242
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 58.127 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 2.248.209 και πέμπτη η Ρωσία με 2.223.500
- Έκτη η Ισπανία με 1.628.208, όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.609.131 και ένατη η Ιταλία με 1.564.532
- Δέκατη η Αργεντινή με 1.407.277
Image


Επιδείνωση στις ΗΠΑ

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες Παρασκευή τα 13 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο John Hopkins.
Οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό είχαν φθάσει τις 13.047.202, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονταν σε 264.624, στις 16:26 (23:26 ώρα Ελλάδας) χθες, σύμφωνα με τη σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης.
Η πολιτεία Τέξας έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα, 1.206.248, ακολουθούμενη από την Καλιφόρνια (1.179.857 μολύνσεις), τη Φλόριντα (979.020 περιπτώσεις), το Ιλινόι (705.063) και τη Νέα Υόρκη (628.375), αρχικά επίκεντρο της πανδημίας.
Στις πολιτείες με πάνω από 350.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα συγκαταλέγονται η Τζόρτζια, το Οχάιο, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, το Τενεσί και η Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς. Καταγράφει το 21% των μολύνσεων στον πλανήτη.
Τα 10 εκατομμύρια κρούσματα ξεπεράστηκαν την 9η Νοεμβρίου. Αυξάνονται κατά ένα εκατομμύριο ανά έξι ημέρες κατά μέσον όρο έκτοτε. Τη Πέμπτη, καταγράφηκαν πάνω από 100.000 μολύνσεις για 25η συναπτή ημέρα.
Image
Ευρώπη: Αίρουν τα lockdown υπό το φόβο ενός γ' κύματος στις αρχές του 2021

Αν και η Ευρώπη εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχοντας όμως το βλέμμα και στον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα νέο, τρίτο κύμα της επιδημίας στις αρχές του Ιανουαρίου του 2021.
Η Αγγλία ανακοίνωσε ότι μετά το lockdown, το οποίο θα λήξει στις 2 Δεκεμβρίου, η χώρα θα επανέλθει στο σύστημα με τις τρεις υγειονομικές ζώνες, η καθεμία εκ των οποίων προβλέπει διαφορετικά περιοριστικά μέτρα.
Οι περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται να ενταχθούν στις δύο υψηλότερες υγειονομικές ζώνες που προβλέπουν και αυστηρότερα μέτρα.
Το Λονδίνο αναμένεται να τοποθετηθεί στη δεύτερη υγειονομική ζώνη (σε αυτήν προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται επαφή ανάμεσα σε νοικοκυριά, ότι ο ανώτατος αριθμός συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους είναι 6, ότι οι παμπ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 23:00 και ότι επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός θεατών σε αθλητικούς αγώνες και ζωντανές παραστάσεις), ενώ στην τρίτη και αυστηρότερη ζώνη προβλέπονται ακόμα πιο δραστικά μέτρα, όπως κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων, απαγόρευση μετακινήσεων, κα.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Macron ανακοίνωσε πως το lockdown απέδωσε και ανακοίνωσε χαλάρωση των περιορισμών σε τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από σήμερα Σάββατο 28/11.
Συγκεκριμένα, είπε ότι οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση θα επιτρέπονται από το Σάββατο σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες, όπως και θα επιτραπούν εκ νέου εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες ενώ θα ανοίξουν και επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα.
Από την 1η Δεκεμβρίου θα ανοίξουν οι εκκλησίες, ενώ είπε πως από τις 15 Δεκεμβρίου θα αρθεί το lockdown, γεγονός που θα επιτρέψει τις μετακινήσεις, αν και θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 το πρωί με εξαίρεση την 24η και 30η Δεκεμβρίου.
Στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να ανοίξει η εστίαση, ενώ αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν χώροι άθλησης και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, οι αρχές αποφάσισαν να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα και το μερικό lockdown έως τις 20/12.
Η καγκελάριος Merkel υποστήριξε πως θα ληφθούν μέτρα ενίσχυσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ επεσήμανε πως τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να μείνουν ανοιχτοί
«Η καμπύλη του κορωνοϊού τείνει προς επιπέδωση.
Αυτό μας έχει γλιτώσει από πολλούς θανάτους συμπολιτών μας.
Ωστόσο, αυτό είναι μια μικρή επιτυχία» είπε η κυρία Μerkel, η οποία υποστήριξε πως όλα τα μέτρα της 28ης Οκτωβρίου θα συνεχιστούν αρχικά έως τις 20 Δεκεμβρίου, και εάν χρειαστεί μπορεί να παραταθούν έως τις αρχές του Ιανουαρίου.
Image

Bolsonaro (πρόεδρος Βραζιλίας): Δεν θα κάνω το εμβόλιο – Επιμένει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική

Την πρόθεση του να μην κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εξέφρασε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, ο οποίος παράλληλα υποστήριξε πως το Κογκρέσο δεν πρόκειται να υποχρεώσει τους Βραζιλιάνους να εμβολιαστούν.
«Σας λέω, δεν πρόκειται να το κάνω.
Είναι δικαίωμά μου», είπε ο Bolsonaro, ο οποίος από την αρχή υποβαθμίζει την επιδημία, ενώ και ο ίδιος προσβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Ο Bolsonaro εξέφρασε παράλληλα τη δυσπιστία του για την αποτελεσματικότητα της χρήσης μασκών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις πως το συγκεκριμένο μέσο ατομικής προστασίας είναι αποτελεσματικό για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή πάντως η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Βραζιλία.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 37.614 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 691 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Η Βραζιλία μετρά 171.974 νεκρούς επί συνόλου 6.238.350 μολύνσεων.
Εν τω μεταξύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στο Μεξικό όπου το τελευταίο 24ωρο ακόμη 645 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 8.107 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά στο Μεξικό οι νεκροί ανέρχονται σε 104.242 επί συνόλου 1.078.594 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα
Πρόκειται για τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό παγκοσμίως.
Έξαρση κρουσμάτων όμως καταγράφεται και στην Χιλή όπου τις προηγούμενες 24 ώρες 97 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 1.564 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2.
Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής από την 24η Σεπτεμβρίου.
Η Χιλή μετρά 15.322 νεκρούς επί συνόλου 548.941 μολύνσεων, ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, 8.872 περιπτώσεις θεωρούνται ενεργά κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 694 ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Η Χιλή παραμένει σε κατάσταση «καταστροφής» και συνεχίζεται να επιβάλλεται στη χώρα απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.
Ωστόσο αρκετές πόλεις έχουν χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό τα περιοριστικά μέτρα, ενώ αντίθετα άλλες, ειδικά στον νότο, επιβάλλουν ακόμη αυστηρότερα λόγω της επιτάχυνσης της εξάπλωσης του ιού.
Στις αρχές της εβδομάδας, η κυβέρνηση ανακοίνωνε το άνοιγμα των συνόρων της χώρας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στον τομέα του τουρισμού.

Ιταλία: Μείωση κρουσμάτων και θανάτων το τελευταίο 24ωρο

Στην Ιταλία σε 24 ώρες καταγράφηκαν  686 νέοι θάνατοι από 827 το προηγούμενο 24ωρο, αλλά και 26.323 νέα κρούσματα από 28.352 μία ημέρα πριν.
Παράλληλα, συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 225.940 διαγνωστικά τεστ και ανά 100 τεστ, το 11,65% ήταν θετικά, ενώ την Παρασκευή 27/11 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12%.
Πλέον,στην Ιταλία από την αρχή της πανδημίας έχασαν τη ζωή τους 54.363 άνθρωποι.
Στο μεταξύ, στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.762 ασθενείς (20 λιγότεροι), ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 33.299 (385 λιγότεροι από το περασμένο 24ωρο).
Πάντως, οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να είναι η Λομβαρδία (4.615), το Βένετο (3.498), η Καμπανία (2.729) με πρωτεύουσα τη Νάπολη και η Εμίλια Ρομάνια (2.172) με κύρια πόλη την Μπολόνια.

Τουρκία: Ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων για έκτη ημέρα

Ακόμη 182 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 24 ώρες  από τη νόσο στην Τουρκία, αριθμός ρεκόρ για έκτη συνεχή ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Επίσης, η Τουρκία κατέγραψε νέο ρεκόρ 30.103 νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, αριθμός στον οποίο περιλαμβάνονται και ασυμπτωματικοί φορείς.
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Τουρκία ανακοίνωνε μόνο συμπτωματικά περιστατικά, αλλά από την Τετάρτη 25/11 ανακοινώνει όλα τα κρούσματα.
Συνολικά ο αριθμός των θανάτων από την επιδημία είναι 13.373, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τις 55 χιλιάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης