Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουγγαρία προμηθεύεται το ρωσικό εμβόλιο Sputnik για τον κορωνοΐό – Οργισμένη η ΕΕ

Η Ουγγαρία προμηθεύεται το ρωσικό εμβόλιο Sputnik για τον κορωνοΐό – Οργισμένη η ΕΕ
«Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έλαβε ένα τέτοιο εμβόλιο» δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto
Νέο κύκλο κριτικής στην κυβέρνηση του Viktor Orban προκάλεσε η αποστολή παρτίδας ρωσικών εμβολίων Sputnik V για τον Covid -19  στην Ουγγαρία, χώρα – μέλος της ΕΕ.
«Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έλαβε ένα τέτοιο εμβόλιο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto σε ένα βίντεο που δείχνει το αεροπλάνο της Aeroflot  να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης.
«Παραδόθηκαν αρχικά 10 δόσεις για μικρές δοκιμές, με παραδόσεις μεγάλης κλίμακας και πιθανή μαζική παραγωγή από μια ουγγρική εταιρεία πιθανή το 2021, εάν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη.
Οι Ούγγροι γιατροί και ειδικοί θα μελετήσουν σύντομα την παραγωγή του Sputnik V στη Ρωσία, δήλωσε ο Szijjarto σε συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Υγείας Mikhail Murashko στην Βουδαπέστη.
Ενώ η Ουγγαρία έχει δεσμεύσεις για τα πιθανά μελλοντικά εμβόλια τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι επίσης σε επαφή με Κινέζους και Ισραηλινούς επιστήμονες.

Άγνωστο το πότε θα παραχθεί το δυτικό εμβόλιο

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα πάρουμε ένα εμβόλιο ή πότε θα παραχθεί μαζικά, (ως εκ τούτου) η Ουγγαρία θα πρέπει επίσης να κοιτάξει προς τα ανατολικά και να συνεργαστεί με τη Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Tamas Menczer εβδομάδα.
Ο Menczer κατηγόρησε τους επικριτές του ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των φαρμακευτικών πολυεθνικών και της «σκηνής του λόμπι των Βρυξελλών».

Οργή στις Βρυξέλλες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), επιφορτισμένος με την εποπτεία της έγκρισης εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει ακόμη αξιολογήσει το ρωσικό φάρμακο, το οποίο η Μόσχα ανακοίνωσε πως αυτή την εβδομάδα έδειξε 95% αποτελεσματικότητα στις τελευταίες δοκιμές.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι – χωρίς να κατονομάσουν την ΕΕ – προειδοποίησαν πως η εμπορία εμβολίων χωρίς εξουσιοδότηση από τις Βρυξέλλες θα αντίκειται στη στρατηγική της Ευρώπης.
«Εάν πρόκειται να διαθέσετε ένα τέτοιο εμβόλιο στην ευρωπαϊκή επικράτεια, τότε προφανώς, θα έπρεπε να αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε την τήρηση αυτών των κανόνων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vivian Loonela, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης