Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταση και σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι – Διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στη Γαλλία, υπό πίεση ο Macron

Ένταση και σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι – Διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στη Γαλλία, υπό πίεση ο Macron
Σοβαρά επεισόδια στη γαλλική πρωτεύουσα - Διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία
Επεισόδια ξέσπασαν το απόγευμα του Σαββάτου (28/11/2020) στο Παρίσι στην εντυπωσιακή από την άποψη συμμετοχής του κόσμου διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας και ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron βρίσκεται υπό πίεση λόγω του νόμου για την απαγόρευση μετάδοσης εικόνων αστυνομικών.  
Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, σε μια κινητοποίηση κατά της αστυνομικής βίας στο Παρίσι, αφού κουκουλοφόροι εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών.
Lors de la manifestation contre la loi « sécurité globale » à Lille le 28 novembre.
Διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία διαδήλωσαν, σε πολλές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομικοί βία και υπέρ της ελευθεροτυπίας.
Αφορμή στάθηκε ο πρόσφατος ξυλοδαρμός ενός μαύρου μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς, αλλά και το νομοσχέδιο περί «Καθολικής Ασφάλειας» που απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και ο οποίος θεωρείται ότι περιορίζει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να καταγγέλουν την αστυνομική βία.
Ένταση και σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι – Διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στη Γαλλία, υπό πίεση ο Macron
Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στο Μπορντό, τη Λιόν, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία, την Γκρενόμπλ, το Κλερμόν-Φεράν και άλλες πόλεις.
Στη Λιλ, περίπου 1.000-1.500 διαδηλωτές, με επικεφαλής τη δήμαρχο Martin Ombri, συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Βιντεοσκόπηση».
Στο Μονπελιέ, οι περίπου 4-5.000 διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Περισσότεροι αστυνομικοί παρά γιατροί - αυτή είναι η προτεραιότητα».
Image
 Υπό πίεση ο Macron

Ακτιβιστές και δημοσιογράφοι ανησυχούν ότι ο «νόμος για την ασφάλεια» θα επιτρέψει στην αστυνομική βία να συνεχιστεί ανεξέλεγκτη σε μια εποχή αυξανόμενων απαιτήσεων για μεγαλύτερη εποπτεία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, του οποίου το κόμμα προώθησε τη νέα νομοθεσία ως μέρος μιας προσπάθειας για την καλύτερη προστασία των αστυνομικών καθώς η κυβέρνηση πιέζει με την υπόσχεσή της για βελτίωση της ασφάλειας και καταπολέμηση του εγκλήματος, τόνισε ότι τα περιστατικά αστυνομικής βίας «μας ντροπιάζουν» και καταδίκασε τη βία, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται πιέσεις σε όλα τα μέτωπα καθώς προσπαθεί να ανταποκριθεί σε μια φαινομενική αναζωπύρωση της τζιχαντιστικής βίας, να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού ενώ επιδιώκει να αναθερμάνει μία προβληματική οικονομία. Και όλα αυτά ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022 και ενώ ήδη έχει κάνει ένα βήμα προς τα δεξιά στο πολιτικό φάσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης