Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ελλάδα - κορωνοΐος: Πριν τα Χριστούγεννα οι πρώτες δόσεις των εμβολίων - Πόσα και ποια έχει παραγγείλει η κυβέρνηση

Ελλάδα - κορωνοΐος: Πριν τα Χριστούγεννα οι πρώτες δόσεις των εμβολίων - Πόσα και ποια έχει παραγγείλει η κυβέρνηση
Η πρώτη παρτίδα πιθανότατα του σκευάσματος της Pfizer θα φτάνει ακόμα και τις 700.000 δόσεις
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας, με τις πρώτες δόσεις να αναμένονται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Είναι μεγάλη η πιθανότητα το εμβόλιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, να έρθει στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από το πόσο γρήγορα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων  θα δώσει έγκριση για τα εμβόλια, για τα οποία «τρέχει» ήδη αξιολογήσεις και που σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, αυτές έχουν προχωρήσει σημαντικά για τα εμβόλια της Pfizer/BioNtech και της Moderna.
Πιθανολογείται το πρώτο μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου να λάβει έγκριση υπό προϋποθέσεις.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα συνολικά αναμένεται να έρθουν 25 εκατ. δόσεις από 6 εμβόλια με διαφορετικές ανάγκες αποθήκευσης και γι’ αυτό η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην υπογραφή συμβάσεων με δυο μεγάλες φαρμακαποθήκες.
Παράλληλα, «κλειδώνει» η πρόσληψη 600 γιατρών και νοσηλευτών,  ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει  η πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης , προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.
 
Ο σχεδιασμός

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τον σχεδιασμό με τα τρία βασικά στάδια που αφορούν την αποθήκευση των εμβολίων, τη διακίνηση προς τα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και την υποδομή αυτών.
Η αποθήκευση των εμβολίων, σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιεύματος, με την πρώτη παρτίδα πιθανότατα του σκευάσματος της Pfizer να φτάνει ακόμα και τις 700.000 δόσεις, θα γίνει σε πέντε με επτά μεγάλες φαρμακαποθήκες ανά την επικράτεια που διαθέτουν ειδικούς χώρους ψύξης.
Θα πρόκειται για τις περιοχές όπου εδρεύουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), μεταξύ άλλων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ ιδιαίτερο βάρος πρόκειται να δοθεί και στις ακριτικές περιοχές.
Στη συνέχεια, τα εμβόλια θα μεταφέρονται σε μικρότερες αποθήκες που μπορεί να βρίσκονται στα νοσοκομεία αναφοράς και από εκεί, στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ήδη, στην τελική ευθεία για την υπογραφή συμβάσεων με τις φαρμακαποθήκες είναι το υπουργείο Υγείας, ενώ παράλληλα, προχωρά και η υποδομή των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα, που θα στεγαστούν  σε μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή σε τοπικά ιατρεία και σε Κέντρα Υγείας, ενώ ήδη, υπάρχει συμφωνία για τον εξοπλισμό των κέντρων και με ειδικά ψυγεία-καταψύκτες - όπου δεν υπάρχουν- για την αποθήκευση των εμβολίων.

Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Στόχος είναι ανά μήνα να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα συνολικά 2,2 εκατ. εμβολιασμοί και δεδομένου ότι απαιτούνται δύο δόσεις για τον καθένα για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, με απόσταση 4 περίπου εβδομάδων του δεύτερου από τον πρώτο,  όσοι το επιθυμούν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2021.
Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, δηλαδή οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκονται στις ΜΕΘ και σε μονάδες με ασθενείς του ιού, ενώ σε δεύτερη φάση  οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε συναλλαγές με το κοινό.
Επόμενη κατηγορία θα είναι οι ηλικιωμένοι και θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Θα απαιτείται για τον εμβολιασμό, που δεν είναι υποχρεωτικός, ραντεβού που θα κλείνεται με τρεις τρόπους – μέσω μηνύματος από κινητό, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ή με τηλεφώνημα στο τηλεφωνικό κέντρο που θα δημιουργηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης