Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τάσεις σταθεροποίησης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη - Στόχος η άρση 15/12, περιοριστικά μέτρα ως τον Απρίλιο – Στους 2.223 οι θάνατοι με ρεκόρ 121 νεκρών

Τάσεις σταθεροποίησης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη - Στόχος η άρση 15/12, περιοριστικά μέτρα ως τον Απρίλιο – Στους 2.223 οι θάνατοι  με ρεκόρ 121 νεκρών
Κρίσιμη εβδομάδα από 30/11 έως 5/12 για τις κυβερνητικές αποφάσεις - Ρεκόρ θανάτων στις 28/11
(upd6) Σταθεροποίηση παρουσιάζουν τα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλές εβδομάδες μειώθηκαν οι εισαγωγές ασθενών στην εφημερία του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο ανησυχία προκαλεί το αρνητικό ρεκόρ θανάτων που καταγράφηκε το Σάββατο (28/11/2020) καθώς σε 24 ώρες απεβίωσαν 121 ασθενείς. Τα πρωτεία στην κατανομή των κρουσμάτων εξακολουθεί να κατέχει η Θεσσαλονίκη με 486 από τα 1.747 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ενώ η Αττική μετρά 273.
Τα πρώτα εμβόλια στη χώρα αναμένονται λίγες μέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι στόχος είναι από 15 Δεκεμβρίου 2020 να ανοίξει σταδιακά η οικονομία σε όλη την Ελλάδα ώστε πριν τις εορτές οι πολίτες να μπορούν να καταναλώσουν και να κινηθεί η οικονομία.
Όπως δήλωσαν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Παναγιώτης Τουχτίδης και ο γιατρός Χρήστος Παπαστεργίου «τέλειωσε πριν από λίγες ώρες μια ακόμη εφημερία και νομίζω πως ήταν η καλύτερη εφημερία των τελευταίων εβδομάδων.
Οι εισαγωγές ασθενών covid είναι αρκετά μειωμένες, της τάξης των 50, όταν είχαμε συνηθίσει σε αριθμούς 80, 100 και 110», ανέφερε ο γιατρός κ. Παπαστεργίου, επισημαίνοντας πως «το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι επιτέλους υπάρχει μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων που είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς ξεκίνησε η εφημερία με 43 ασθενείς και είμαστε στους 38».
Αυτό, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, «είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι, ελπίζω να μην είναι διάλειμμα και να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης αυτού του φαινομένου που ζούμε εδώ και τόσες εβδομάδες».
Την ύφεση στην κινητικότητα των κρουσμάτων και στη βαρύτητά τους επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τουχτίδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, υπάρχουν τέσσερις κενές κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο, 225 άτομα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες COVID, ενώ και 140 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καραντίνα.
«Είμαστε οριακά, αλλά σφίγγουμε τα δόντια», τόνισε, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα.

Κρίσιμες παραμένουν οι επόμενες 15 ημέρες

Σήμα κινδύνου ωστόσο, για οδυνηρές συνέπειες μίας βεβιασμένης άρσης του lockdown έκρουσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας διά στόματος της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνας Παπαευαγγέλου.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας επιμένει 18 περιοχές αγγίζουν το «κόκκινο», και το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται ενώπιον κρίσιμου δεκαπενθημέρου.
Τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα διατηρείται υψηλό -«το δεύτερο πανδημικό κύμα δε λέει να μας αφήσει», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η κυρία Παπαευαγγέλου- και συνακόλουθα το ΕΣΥ θα παραμείνει υπό έντονη πίεση καθώς βάσει μαθηματικών μοντέλων υπολογίζεται ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου 1.600 άνθρωποι θα χρειαστούν νοσηλεία και 250 εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.013 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα -εκ των οποίων 545 στη Θεσσαλονίκη, 319 στην Αττική, 106 στη Λάρισα, 93 στις Σέρρες και 80 στη Μαγνησία.
Ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι 607, ενώ άλλοι 101 άνθρωποι έχασαν τη μάχη έναντι του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή, κυκλοφόρησε σενάριο για πιθανή νέα παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Πρόθεση επίσης της κυβέρνησης είναι το ενιαίο άνοιγμα της χώρας, και όχι άνοιγμα «διαφορετικών ταχυτήτων».
Δυο παράγοντες θα κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις.
Αφενός ο αριθμός των κρουσμάτων, αφετέρου η πίεση στο ΕΣΥ.
 
Οι καθοριστικές αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος της επομένης εβδομάδας.
Το άνοιγμα που θα γίνει, οριζόντια, θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρχει μια περιοχή, δηλαδή μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ή επιπλέον περιορισμοί για κάποια περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της επομένης εβδομάδας  από τον πρωθυπουργό με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, είναι με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των τελευταίων 14 ημερών οι εξής 18 σε σύνολο 74: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα.
Η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αποτελούν πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας, με τον κ. Χαρδαλιά να σημειώνει πως τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, η τήρηση των μέτρων επιτακτική και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Στον Ευαγγελισμό ο υπουργός Ναυτιλίας

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός νοσηλεύεται ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό.
«Οι γιατροί μου συνέστησαν να νοσηλευτώ στον Ευαγγελισμό προκείμενου να μου χορηγηθεί και να λειτουργήσει πιο γρήγορα η φαρμακευτική αγωγή.
Ακολουθώ τις οδηγίες τους, ώστε να επανέλθω το ταχύτερο στα καθήκοντα μου», έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο υπουργός Ναυτιλίας.
Ο κ. Πλακιωτάκης βρισκόταν τις τελευταίες μέρες στο σπίτι του σε καραντίνα, καθώς το βράδυ της Δευτέρας (23/11/2020) έγινε γνωστό πως βρέθηκε θετικός στον ιό.

ΕΟΔΥ: 1.747 κρούσματα και 121 θάνατοι στις 28/11

Ακόμη 1.747 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε το Σάββατο 28/11 ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 103.034, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες.
Από αυτά, τα 4.867 (4.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27.199 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Επιπλέον, 606 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.
Οι 171 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 78.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης, 557 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 121 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.223 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 891 (40.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image
Image
Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων:

2 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

273 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

486 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

30 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

57 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

56 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

27 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

54 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

79 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

58 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

73 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

90 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

66 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

20 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

9 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Image
Image
Σύψας: Lockdown έως τις 21/12

Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο καθηγητής λοιμξιολογίας Νίκος Σύψας διευκρινίζοντας πως αποτελεί προσωπική του άποψη και τη θεωρεί ιδανικότερη ημερομηνία από τις 14/12.
Ο κ. Σύψας είπε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα.
«Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα»,  ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Επιπλέον σημείωσε πως αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους.
«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

Αργή η πτώση της πανδημίας
 
Επιπλέον, ο κ. Σύψας σημείωσε την αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Παράλληλα σημείωσε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του ιού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα.
Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ότι ο καιρός ευνοεί την διασπορά που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.
Ο ίδιος επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

 Μη κανονικές γιορτές
 
Προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».
Κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. .
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων.
Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.


Πέτσας: Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα πριν τις γιορτές

«Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα κάποια στιγμή πριν τις γιορτές, προκειμένου να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε σε μιας μορφής κανονικότητα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας», τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ  και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Βλέπουμε πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο και προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας», ανέφερε ο κ. Πέτσας μιλώντας  στον ΣΚΑΪ,  χαρακτηρίζοντας ως ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι φαίνεται να πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης στη Βόρεια Ελλάδα.
Κατά τον ίδιο, αυτό σημαίνει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες τηρούνται καλύτερα τα μέτρα. Και αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που δεν θα πιέζει το Σύστημα Υγείας.
Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από όλους μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες τηρώντας τα μέτρα και πραγματικά σώζοντας ζωές».
Αναφορικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως τα σχολεία είναι η πρώτη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει, μετά το λιανεμπόριο και οι άλλες δραστηριότητες.
Όπως είπε, «ο  βασικός σχεδιασμός προτάσσει στο άνοιγμα τις  οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες που δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης όπως η εκπαίδευση, που έχει δείξει στο διάστημα, Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, ότι δεν είναι εστία υπερμετάδοσης.
Τα σχολεία μας είναι ασφαλή.
Τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό τόσο εύκολα μεταξύ τους.
Τηρούνται τα μέτρα και αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας και στα παιδιά. Επομένως, τα σχολεία είναι η πρώτη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει.
Μετά το λιανεμπόριο και οι άλλες δραστηριότητες, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα πέφτουν τα κρούσματα και θα μειώνεται η πίεση».
Σημείωσε πως ανησυχούν οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης «γιατί αν ανοίξει ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά τα κρούσματα είναι υψηλά, δεν θα έχει τζίρο, αλλά θα έχει όλα τα έξοδα.
Επομένως, δεν είναι κάτι που θέλουν να ρισκάρουν οι άνθρωποι της εστίασης.
Από την άλλη, είναι πολύ σημαντικό για όλους -και από πλευράς απασχόλησης, αλλά και από πλευράς ψυχολογίας του κόσμου- να επανερχόμαστε σταδιακά, αλλά με μέτρα, με κανόνες, σε μίας μορφής κανονικότητα.
Όλα αυτά σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του».
Πρόσθεσε πως «αυτή την στιγμή φαίνεται αρκετά δύσκολο να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις μετακινήσεις ανάμεσα σε Περιφέρειες και από Νομό σε Νομό, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη τη χώρα.
Θα ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού και επομένως, αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό σ’ αυτή τη φάση».
Συμπλήρωσε πως φαίνεται ότι  θα χρειαστεί να συνεχιστεί κάποια απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκ νέου έκκληση για τήρηση των μέτρων, ιδίως σε περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, η οποία έχει μια μεγάλη τοπική γιορτή τη Δευτέρα, του Αγίου Ανδρέα ή περιοχές όπως η Κέρκυρα.
«Σε περιοχές που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες να μην αποτελέσουν με τη στάση τους μία εστία υπερμετάδοσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι υπολογίζονται πάνω από 2 εκατ. εμβόλια να είναι διαθέσιμα κάθε μήνα και ο σχεδιασμός προβλέπει  ότι θα ξεκινήσουμε από τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου και θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες , εφόσον το επιθυμούν, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Πριν τα Χριστούγεννα οι πρώτες δόσεις των εμβολίων - Πόσα και ποια έχει παραγγείλει η κυβέρνηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας, με τις πρώτες δόσεις να αναμένονται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Είναι μεγάλη η πιθανότητα το εμβόλιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, να έρθει στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από το πόσο γρήγορα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων  θα δώσει έγκριση για τα εμβόλια, για τα οποία «τρέχει» ήδη αξιολογήσεις και που σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, αυτές έχουν προχωρήσει σημαντικά για τα εμβόλια της Pfizer/BioNtech και της Moderna.
Πιθανολογείται το πρώτο μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου να λάβει έγκριση υπό προϋποθέσεις.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα συνολικά αναμένεται να έρθουν 25 εκατ. δόσεις από 6 εμβόλια με διαφορετικές ανάγκες αποθήκευσης και γι’ αυτό η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην υπογραφή συμβάσεων με δυο μεγάλες φαρμακαποθήκες.
Παράλληλα, «κλειδώνει» η πρόσληψη 600 γιατρών και νοσηλευτών,  ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει  η πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης , προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.
 
Ο σχεδιασμός

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τον σχεδιασμό με τα τρία βασικά στάδια που αφορούν την αποθήκευση των εμβολίων, τη διακίνηση προς τα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και την υποδομή αυτών.
Η αποθήκευση των εμβολίων, σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιεύματος, με την πρώτη παρτίδα πιθανότατα του σκευάσματος της Pfizer να φτάνει ακόμα και τις 700.000 δόσεις, θα γίνει σε πέντε με επτά μεγάλες φαρμακαποθήκες ανά την επικράτεια που διαθέτουν ειδικούς χώρους ψύξης.
Θα πρόκειται για τις περιοχές όπου εδρεύουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), μεταξύ άλλων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ ιδιαίτερο βάρος πρόκειται να δοθεί και στις ακριτικές περιοχές.
Στη συνέχεια, τα εμβόλια θα μεταφέρονται σε μικρότερες αποθήκες που μπορεί να βρίσκονται στα νοσοκομεία αναφοράς και από εκεί, στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ήδη, στην τελική ευθεία για την υπογραφή συμβάσεων με τις φαρμακαποθήκες είναι το υπουργείο Υγείας, ενώ παράλληλα, προχωρά και η υποδομή των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα, που θα στεγαστούν  σε μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή σε τοπικά ιατρεία και σε Κέντρα Υγείας, ενώ ήδη, υπάρχει συμφωνία για τον εξοπλισμό των κέντρων και με ειδικά ψυγεία-καταψύκτες - όπου δεν υπάρχουν- για την αποθήκευση των εμβολίων.

Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Στόχος είναι ανά μήνα να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα συνολικά 2,2 εκατ. εμβολιασμοί και δεδομένου ότι απαιτούνται δύο δόσεις για τον καθένα για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, με απόσταση 4 περίπου εβδομάδων του δεύτερου από τον πρώτο,  όσοι το επιθυμούν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2021.
Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, δηλαδή οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκονται στις ΜΕΘ και σε μονάδες με ασθενείς του ιού, ενώ σε δεύτερη φάση  οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε συναλλαγές με το κοινό.
Επόμενη κατηγορία θα είναι οι ηλικιωμένοι και θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Θα απαιτείται για τον εμβολιασμό, που δεν είναι υποχρεωτικός, ραντεβού που θα κλείνεται με τρεις τρόπους – μέσω μηνύματος από κινητό, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ή με τηλεφώνημα στο τηλεφωνικό κέντρο που θα δημιουργηθεί.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης