Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σύψας (Λοιμωξιολόγος): Παράταση του lockdown έως τις 21/12 – Αύξηση κρουσμάτων με την άρση

Σύψας (Λοιμωξιολόγος): Παράταση του lockdown έως τις 21/12 – Αύξηση κρουσμάτων με την άρση
Ο κ. Σύψας είπε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα
Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο καθηγητής λοιμξιολογίας Νίκος Σύψας διευκρινίζοντας πως αποτελεί προσωπική του άποψη και τη θεωρεί ιδανικότερη ημερομηνία από τις 14/12.
Ο κ. Σύψας είπε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα.
«Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα»,  ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Επιπλέον σημείωσε πως αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους.
«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

Αργή η πτώση της πανδημίας
 
Επιπλέον, ο κ. Σύψας σημείωσε την αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Παράλληλα σημείωσε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του ιού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα.
Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ότι ο καιρός ευνοεί την διασπορά που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.
Ο ίδιος επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

 Μη κανονικές γιορτές
 
Προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».
Κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. .
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων.
Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης