Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξαφνική κρίση στις σχέσεις Σερβίας – Μαυροβουνίου με εκατέρωθεν απελάσεις πρεσβευτών

Ξαφνική κρίση στις σχέσεις Σερβίας – Μαυροβουνίου με εκατέρωθεν απελάσεις πρεσβευτών
Αφορμή για την κρίση αποτέλεσε η κριτική που άσκησε δημόσια ο Σέρβος πρέσβης στη διακήρυξη που ψηφίστηκε το 2018, από τη Βουλή του Μαυροβουνίου
Διπλωματική κρίση ξέσπασε στις σχέσεις μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Σερβίας για ιστορικά γεγονότα του αφορούν το 1918.
Η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου απέλασε τον πρεσβευτή της Σερβίας στην Ποντγκόριτσα, κατηγορώντας τον ότι αναμειγνύεται σε εσωτερικά πολιτικά θέματα.
Αφορμή για την αντίδραση αυτή αποτέλεσε η κριτική που άσκησε δημόσια ο Σέρβος πρέσβης στη διακήρυξη που ψηφίστηκε το 2018, από τη Βουλή του Μαυροβουνίου, και με την οποία ακυρώνεται η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης του Μαυροβουνίου από το 1918 για την ένταξη στη σύνθεση του βασιλείου Σέρβων-Κροατών και Σλοβένων που αργότερα μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία.
Ο πρεσβευτής της Σερβίας χαρακτήρισε «έκφραση της ελεύθερης βούλησης του λαού» την απόφαση του 1918, ενώ για την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου αποτελούσε «πράξη υποτέλειας που εκμαιεύτηκε με πιέσεις και δόλια μέσα».
Η κυβέρνηση της Σερβίας αντέδρασε άμεσα απελαύνοντας τον πρεσβευτή του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι, δίνοντας του διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης