Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κλιμακώνει επικδίνυνα την ένταση η Τουρκία: Η Ελλάδα προκαλεί με Navtex και παρενοχλεί αεροσκάφη μας – Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

tags :
Κλιμακώνει επικδίνυνα την ένταση η Τουρκία: Η Ελλάδα προκαλεί με Navtex και παρενοχλεί αεροσκάφη μας – Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis
Κατηγορεί την Αθήνα για παραβιάσεις, παρενοχλήσεις, παράνομες Navtex ενώ προκλητικά κάνει λόγο για έρευνες του «Oruc Reis» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία και ανεβάζει την ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο και την  Ανατολική Μεσόγειο ενώ λίγο νωρίτερα την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu είχε ξεκαθαρίσει πως η Άγκυρα θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και το 2021.
Κατηγορεί την Αθήνα για παραβιάσεις, παρενοχλήσεις, παράνομες Navtex ενώ προκλητικά κάνει λόγο για έρευνες του «Oruc Reis» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Επίσης εξαπέλυσε επίθεση και για την αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στα ανοιχτά της Αιγύπτου με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου.
H εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας Pinar Kara, δήλωσε πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, συνεχίζει τις προβοκατόρικες παρενοχλήσεις και παραβιάσεις και συνεχίζει να διατηρεί μια στάση μη συμφωνίας καθώς αρνείται τον διάλογο και πηγαίνει τις διαφορές σε τρίτους».

«Προβοκατόρικες παρενοχλήσεις»

 Yποστήριξε πως «η Eλλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση καθώς μέσα σε μια ημέρα εξέδωσε τρεις Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχές νησιών που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και οι δύο από τις Navtex είχαν δεσμευτεί από τη χώρα μας.
Στις παράνομες Navtex της Ελλάδας έχουμε απαντήσει με ανάλογες Navtex».
«H Τουρκία βασίζεται στα δικαιώματα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει τις έρευνες της στην δική της υφαλοκρηπίδα.

«Προστατεύουμε τα ερευνητικά μας πλοία»

«Στα πλαίσια αυτά οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνοδεύουν και προστατεύουν τα ερευνητικά μας πλοία Oruc Reis και Barbaros στην ανατολική Μεσόγειο.
Πάλι η Ελλάδα παρενόχλησε τα τουρκικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια πτήσεων τους σε διεθνή εναέριο χώρο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ παρενόχλησαν ένα αεροσκάφος επιτήρησης όπως και στην άσκηση ΝΕXUS που έγινε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
Έχει δοθεί η καταλληλότερη απάντηση στις παρενοχλήσεις που έγιναν», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.

Επίθεση για την επιχείρηση IRINI

Η Άγκυρα για άλλη μια φορά κατηγορεί τον Έλληνα διοικητή της επιχείρησης IRINI. «Όπως είναι γνωστό στα πλαίσια της επιχείρησης IRINI έχει πραγματοποιηθεί μια παράνομη έρευνα στο τουρκικό πλοίο Rosaline A. Κι αυτό έγινε από γερμανική φρεγάτα όμως με την εντολή του Έλληνα ναυάρχου διοικητή της επιτήρησης. Η επέμβαση και η έρευνα στο πλοίο δίχως την συγκατάθεση του κράτους σημαίας είναι μια πειρατική ενέργεια και δεν έχει σχέση με διεθνείς συμβάσεις».

Σκληρή γλώσσα και για την άσκηση «Μέδουσα»

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας μίλησε με σκληρή γλώσσα και για την άσκηση «Μέδουσα».
«Έχει προστεθεί άλλη μια άσκηση στις χώρες που έχουν ενωθεί ενάντια στην Τουρκία όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ελληνοκύπριοι και η Γαλλία και από τον Αύγουστο πραγματοποιούν διαδοχικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και προσπαθούν να αυξήσουν την ένταση.
Η άσκηση που θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου με τη συμμετοχή των αεροναυτικών δυνάμεων των πέντε χωρών θα ολοκληρωθεί στις 6 Δεκεμβρίου.
Αυτή η άσκηση δείχνει για άλλη μια φορά ποιοι επιθυμούν την ένταση και αποφεύγουν τον διάλογο και δεν επιθυμούν την ειρήνη».

Cavusoglu: Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική το 2021

Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική και το 2021, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο αναφέρει ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Τα σχόλια του Cavusoglu πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο  παρουσίασης σχετικά με τον προϋπολογισμό και τη δομή του υπουργείου, καθώς και τους στόχους και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής στην Επιτροπή Προγραμμάτων και Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου.
Η Τουρκία διέθεσε περισσότερα από 5,7 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (738 εκατομμύρια δολάρια) για τις πρεσβείες στο εξωτερικό και άλλες δράσεις.
Ένας προϋπολογισμός 787 εκατομμυρίων λιρών διατίθεται για την Προεδρία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 698 εκατομμυρίων για συμμετοχή στα προγράμματα της Εθνικής Υπηρεσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 42 εκατομμύρια για την Τουρκική Υπηρεσία Διαπίστευσης.

Αυξάνονται οι πρεσβείες

Η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει τη θεσμική ικανότητα του υπουργείου σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εξωτερικής της πολιτικής.
Ο αριθμός των ξένων αποστολών στην Τουρκία ήταν 163 το 2002. Τώρα, η Τουρκία έχει 248 εκπροσώπους, συμπεριλαμβανομένων 142 πρεσβειών, 13 μόνιμων αντιπροσωπειών και 91 γενικών προξενείων και ενός εμπορικού γραφείου.
Ο αριθμός των γραφείων ξένων αντιπροσώπων που λειτουργούν στην Τουρκία αυξάνεται επίσης ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος που εμφανίζει η Τουρκία.
 Το 2002, υπήρχαν 166 ξένοι εκπρόσωποι στην Τουρκία.
Τώρα, ο αριθμός είναι 289.
Οι δράσεις θα συνεχιστούν το 2021 για να διασφαλιστεί ότι σχεδόν 7 εκατομμύρια τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, θα λαμβάνουν προξενικές υπηρεσίες.

Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος, οι σχέσεις με ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ

Η Τουρκία το 2020 προχώρησε σε πολλές σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ υπέγραψε και την συνθήκη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία με τη Λιβύη.
Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, θα συνεχίσει να προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου , το οποίο προέρχεται από το διεθνές δίκαιο.

Στην Κύπρο να δημιουργηθούν δύο κράτη

Η Τουρκία συνεχίζει επίσης τις προσπάθειές της για την εξεύρεση μόνιμης λύσης του Κυπριακού και για τον τερματισμό των αδικαιολόγητων περιορισμών που επιβάλλονται στους τουρκοκύπριους.
Η Τουρκία δεν θα καθίσει στο τραπέζι μόνο για διαπραγματεύσεις είναι καιρός να μιλήσουμε για λύση δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχία της ισότητας.

Τι συμβαίνει στο Ανατολικό Αιγαίο

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση στην περιοχή και τόνισε ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Η Τουρκία έστειλε σεισμικά ερευνητικά σκάφη τις τελευταίες εβδομάδες για να διερευνήσει την υφαλοκρηπίδα της, διεκδικώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή.
Η Τουρκία επανειλημμένα έχει αναφέρει ότι τάσσεται υπέρ της επίλυσης εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία είναι από τις πρώτες 8 χώρες που συμβάλλουν περισσότερο στις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ.
Υπάρχουν ακόμη προβλήματα που παρακωλύουν τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η Ουάσιγκτον παρουσιάζει χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας για την τρομοκρατική οργάνωση Fetullah (FETO) και δεν τερματίζει τη δέσμευσή της με τους κούρδους του YPG / PKK.
Ωστόσο, η Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροχρόνιες σχέσεις, δηλώνει ότι θέλει να συνεχίσει την προσέγγιση με τις ΗΠΑ σε συντονισμό και διαβούλευση σχετικά με τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις με την νέα αμερικανική διοίκηση.
Για την Τουρκία, που είναι μεταξύ των ιδρυτικών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο.
Η Τουρκία έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένταξη, αλλά εκφράζει την προσδοκία της ότι η ΕΕ θα πρέπει να δει την αξία που θα προσθέσει η Τουρκία στην ΕΕ ώστε να αρθούν τα πολιτικά εμπόδια που εμποδίζουν τη σχέση.

Πόλεμο κατά Daesh - ISIS και Al-Qaeda

Συνεχίζοντας τον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων Daesh, του ISIS και Al-Qaeda, η Τουρκία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ριζοσπαστικών τρομοκρατικών ομάδων.
Το 2013, η Τουρκία έγινε μια από τις πρώτες χώρες που κήρυξαν το Daesh και ISIS τρομοκρατικές ομάδες.
Έκτοτε, η Τουρκία έχει δεχθεί επίθεση από τις εξτρεμιστικές οργανώσεις πολλές φορές.
Τουλάχιστον 10 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, επτά βομβιστικές επιθέσεις και τέσσερις ένοπλες επιθέσεις σκότωσαν 315 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες στην Τουρκία.
Σε απάντηση, η Τουρκία ξεκίνησε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσει περαιτέρω επιθέσεις.

Τι συμβαίνει με την Συρία;

Η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατ σύριους πρόσφυγες.
Ως αποτέλεσμα των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη βόρεια Συρία που εξάλειψαν τις τρομοκρατικές απειλές, περισσότεροι από 411.000 Σύριοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 10 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στη Συρία, από τον εμφύλιο πόλεμο.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει και κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες.

Δένδιας: Όπου υπάρχει πρόβλημα η Τουρκία είναι εκεί

Δριμεία κριτική στη στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή ασκεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατηγορεί την Άγκυρα ότι προσπαθεί να ξαναγράψει τους κανόνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«H Τουρκία έστειλε μισθοφόρους τζιχαντιστές στην Λιβύη. Η Τουρκία προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση του Προέδρου Sisi στην Αίγυπτο.
Η Τουρκία εισέβαλε στην Συρία και στο Ιράκ.
Οπουδήποτε υπάρχει πρόβλημα, η Τουρκία είναι εκεί», δηλώνει o Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Arabiya.
Παράλληλα καλεί την ΕΕ να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα δώσουν στην Τουρκία ένα σαφές σημάδι ότι το έχει παρακάνει και ότι η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια πρόκληση ενός νεο-οθωμανικού κράτους που προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή του στους γείτονές του, με βία εάν χρειαστεί», σημειώνει.
Καταλήγει ότι «μερικές φορές η ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία να καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα, και αυτό δεν είναι καλό για την Τουρκία, αλλά ούτε και για την Ε.Ε. και την τουρκική κοινωνία. Δεν είναι επίσης καλό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και γενικά στην περιοχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης