Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Τουρκία απέτυχε να συγκρατήσει το 2ο κύμα της πανδημίας, λόγω οικονομίας

Reuters: Η Τουρκία απέτυχε να συγκρατήσει το 2ο κύμα της πανδημίας, λόγω οικονομίας
Η κυβέρνηση Erdogan εισήγαγε νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα αλλά δεν τιθάσευσε την πορεία του Covid
Οι θάνατοι από επιπλοκές του κορωνοϊού στην Τουρκία κατέγραψαν νέα άνοδο ρεκόρ για 7η συνεχόμενη μέρα ενώ υψηλός παρέμεινε και ο αριθμός των κρουσμάτων, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η Τουρκία αναμένεται να ανακοινώσει πως η οικονομία της ανακάμπτει μετά την απότομη πτώση, που προκλήθηκε από την πανδημία, σημειώνει το Reuters.
Ωστόσο αυτή η ανάκαμψη - κλειδί για την ανανέωση της πολιτικής εμπιστοσύνης στον πρόεδρο Erdogan, θα μπορούσε να απειληθεί από τo νέο της πανδημίας.
Η κυβέρνηση εισήγαγε αυστηρότερα μέτρα πριν από μια εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών των μετακινήσεων ανθρώπων που δεν εργάζονται, νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και τηλεκπαίδευση στα σχολεία και αυστηρά μέτρα στην εστίαση.
 
Το 2ο κύμα πιο οδυνηρό για την Τουρκία
 
Ωστόσο, οι κινήσεις έχουν αποφέρει ελάχιστα για στη μείωση θανάτων και κρουσμάτων.
Την Κυριακή 29/11 η Τουρκία ανακοίνωσε 185 θανάτους, ένας αριθμός αυξημένος κατά 45% σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Η Τουρκία βρίσκεται πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία -  με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από την Τουρκία.
Γιατροί και πολιτικοί της αντιπολίτευσης ζήτησαν αυστηρότερα μέτρα, αλλά με καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία που έχουν ήδη πληγεί από το νέο κύμα, η κυβέρνηση του Erdogan επιδιώκει να αποφύγει νέες οικονομικές περιπέτειες και περιορίζεται σε συστάσεις στους πολίτες για συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα.
«Ο υγειονομικός μας στρατός βαρύνεται συνεχώς»,  έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca

Οι πολιτικοί αντίπαλοι ζητούν μέτρα

Οι πολιτικοί αντίπαλοι λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σκληρότερα μέτρα.
«Οι ζωές που χάθηκαν είναι οι ζωές μας.
Ωστόσο, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση με μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης IYI Meral Aksener.
«Καλώ τον Erdogan εδώ για άλλη μια φορά - ελάτε, επιβάλλετε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών», σημείωσε.

Ανησυχία για την πορεία των κρουσμάτων

Ο ειδικός χειρουργός Celallettin Koruturk, επανέλαβε την έκκληση για αυστηρότερα μέτρα, λέγοντας ότι εάν τα μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο θα ήταν αποτελεσματικά, θα είχαν κάνει τη διαφορά μέχρι τώρα.
«Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, φαίνεται να είμαστε στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας περιπτώσεων ανά πληθυσμό», είπε στο Reuters. «Πρέπει να ενεργήσουμε πολύ δυναμικά χωρίς να περιμένουμε περισσότερο», πρόσθεσε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης