Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Από την Ιrini στην Medusa – Το Oruc Reis βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας – Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις ουσίας στην Τουρκία 10-11/12

Από την Ιrini στην Medusa – Το Oruc Reis βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας – Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις ουσίας στην Τουρκία 10-11/12
Το Oruc Reis βρίσκεται στο λιμάνι Αττάλεια της Τουρκίας, στις 30 Νοεμβρίου αναχώρησε από την περιοχή κοντά στο Καστελόριζο

H επιχείρηση Irini μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ, ωστόσο στο πάζλ πρέπει να προσθέσουμε την Medusa, το Oruc Reis και βεβαίως την Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020.
Και για να μην πλήξουμε στο πάζλ πρέπει να προσθέσουμε και την δοκιμή του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-300 από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της άσκησης στην Κρήτη μεταξύ 23-27 Νοεμβρίου, όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ρωσικά, αμερικανικά και γερμανικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα μεσαίας και μικρής εμβέλειας δοκιμάστηκαν επίσης στην ελληνική άσκηση.

Η Μέδουσα προκαλεί την Τουρκία

Η Μέδουσα είναι με βάση την ελληνική μυθολογία θηλυκό τέρας με κεφάλι που περιβάλλεται από φίδια και μετατρέπει σε πέτρα όποιον την κοιτάξει στα μάτια.
Τον κωδικό Medusa χρησιμοποίησε η περιφερειακή συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Αιγύπτου σε μια κοινή άσκηση.
Η προγραμματισμένη νέα άσκηση ξεκίνησε στην Αίγυπτο στις 30 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των πέντε χωρών.
Η Τουρκία ενοχλήθηκε από την κίνηση της Ελλάδος με την άσκηση Medusa και πρόσθεσε ότι "η τελευταία προκλητική κίνηση αποκαλύπτει και πάλι ποιος αντιτίθεται στην ειρήνη και τον διάλογο".

Το Oruc Reis βρίσκεται στο λιμάνι Αττάλεια της Τουρκίας 

Το Oruc Reis αργά το βράδυ στις 30 Νοεμβρίου 2020 αναχώρησε από την τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία που βρισκόταν και πλέον έχει φθάσει στο λιμάνι της Αττάλειας συνοδευόμενο από το Ataman και το Cengiz Han τα δύο πλοία που ήταν συνεχώς με το Oruc Reis.
Να σημειωθεί ότι στις 29 Νοεμβρίου 2020 έληξε η NAVTEX για το Oruc Reis και η Τουρκία απέσυρε το ερευνητικό της πλοίο.
Το έτερο ερευνητικό σκάφος Barbaros παραμένει νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Τι συνέβη με την Irini;

Η επιχείρηση υπό την εποπτεία της ΕΕ για τον έλεγχο του embargo όπλων στην Λιβύη που φέρει τον κωδικό Irini από το ελληνικό όνομα ειρήνη άναψε φωτιές στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Η Γερμανική φρεγάτα Hamburg στις 22 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποίησε έλεγχο, με αυτοψία στρατιωτών σε εμπορικό πλοίο που έφερε τουρκική σημαία το Roseline A, περίπου 200 χιλιόμετρα (108 ναυτικά μίλια) βόρεια της Λιβυκής πόλης Βεγγάζη.
Η γερμανική φρεγάτα, που συμμετείχε στην επιχείρηση Irini διεξήγαγε έρευνα στο εμπορικό φορτηγό πλοίο της Τουρκίας που μετέφερε τρόφιμα και προμήθειες χρωμάτων στη Λιβύη.
Με βάση video και φωτογραφίες ένοπλοι στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο με τρόπο που μοιάζει με μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση.
Για το περιστατικό αυτό υπήρξε ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.
Με βάση την Τουρκία, η ΕΕ αναζητούσε αφορμή ώστε να επιβάλλει κυρώσεις και το Roseline A θα ήταν μια άριστη ευκαιρία εάν αποδεικνυόταν ότι τουρκικό πλοίο σπάει το embargo όπλων της Λιβύης.
Ωστόσο από την έρευνα που διεξήγαγαν οι στρατιώτες της επιχείρησης Irini στο εμπορικό πλοίο της Τουρκίας Roseline A, δεν αποκαλύφθηκαν όπλα, ακολούθως το πλοίο συνέχισε την πορεία του προς την Τουρκία.

Πολύ δύσκολα θα επιβληθούν ουσιώδεις κυρώσεις στην Τουρκία... ίσως να μην παρθεί απόφαση στις 10 και 11 Δεκεμβρίου

Στην Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου του 2020 δύσκολα θα επιβληθούν ουσιώδεις κυρώσεις στην Τουρκία.
Ήδη η Γερμανία για το Ανατολικό Αιγαίο μιλάει για αμφισβητούμενα νερά, η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα της παραβίασης της Τουρκίας που ερευνά με το Oruc Reis... αλλά χαρακτηρίζει την θάλασσα... αμφισβητούμενα σύνορα.
Οπότε είναι απίθανο η Γερμανία να δεχθεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την παρουσία του Oruc Reis.
Να σημειωθεί ότι στην Γερμανία κυριαρχεί... η συλλογική μνήμη δεν ξεχνούν ότι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Τουρκία ήταν σύμμαχος και η Ελλάδα απέναντι...
Ως προς το φλέγον θέμα του τουρικού σκάφους Roseline A, παρ΄ ότι το πλοίο το παρακολουθούσαν από καιρό... κατά την έρευνα δεν αποδείχθηκε ότι έφερε στρατωτικό εξοπλισμό και παραβίαζε το embargo όπλων στην Λιβύη.
Οπότε δεν υπάρχουν ισχυρά κίνητρα... για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, ειδικά από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία που διάκεινται αρνητικά...
Αντιθέτως η Γαλλία ζητάει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στους κλάδους της ενέργειας, της ναυτιλίας και των τραπεζών.
Η πραγματικότητα είναι ότι δύσκολα θα επιβληθούν ουσιώδεις κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ, ενώ υπάρχει πιθανότητα να μην επιβληθούν ούτε καν ήπιες κυρώσεις...

The frigate "Hamburg" runs out of the harbor for a five-month Mediterranean mission as part of the European Union's Irini operation, Lower Saxony, Wilhelmshaven, Aug. 4, 2020. (Getty Images)
Η Irini μπορεί να διασώσει την Τουρκία;

Πιθανότατα το επιχειρησιακό - στρατιωτικό σχέδιο Irini μπορεί να διασώσει την Τουρκία.

Το σχέδιο Irini αποτελεί την στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ με την οποία ελέγχει εάν παραβιάζεται το embargo όπλων στην Λιβύη.
Κατά την Τουρκία έχει ένα στόχο να εγκλωβίσει τα τουρκικά πλοία, ώστε η ΕΕ να αποδείξει ότι μεταφέρονται παράνομα όπλα και ως εκ τούτου η Τουρκία παραβιάζει το embargo όπλων.
Όμως το πλοίο Roseline A, που ταξίδευε από την Τουρκία προς Misrata, ελέγχθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2020 από γερμανική φρεγάτα και με ναύαρχο τον Θεόδωρο Μικρόπουλο και δεν βρέθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός.
Με βάση διπλωματικές πηγές, υπήρχε σχέδιο να εγκλωβιστεί η Τουρκία να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ότι παραβιάζει το embargo στην Λιβύη... ωστόσο το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει ανακαλυφθεί κάτι παράνομο... μπορεί τελικά η Irini να διασώσει την Τουρκία από σοβαρές κυρώσεις.

Πιέσεις για embargo όπλων στην Τουρκία, διαφωνούν πολλές χώρες και πολεμικές βιομηχανίες...

Λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, οι παραδόσεις όπλων στο τουρκικό ναυτικό επικρίνονται από την Ελλάδα και την Γαλλία. 
Από το 2002, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας 522 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή, εξοπλισμό ή τεχνικό εξοπλισμό πολεμικών πλοίων.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξοπλισμός αξίας 128,8 εκατομμυρίων ευρώ μπορούν να διατεθούν σαφώς σε υποβρύχια.
Τέτοιες παραδόσεις όπλων είναι τώρα εξαιρετικά αμφιλεγόμενες λόγω της σύγκρουσης μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμπόδισε την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία με επίκεντρο τον πόλεμο στη Συρία.
Ωστόσο, οι παραδόσεις εξοπλισμού για τον«ναυτικό» θα συνεχίσουν να εγκρίνονται.
Η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Γερμανία να μην εξάγει όπλα στην Τουρκία τα οποία θα μπορούσαν να στραφούν κατά της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην κατασκευή έξι υποβρυχίων κατηγορίας 214, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία με την συμμετοχή της ThyssenKrupp Marine Systems αξίας 2,49 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η γερμανική κυβέρνηση είναι τώρα προσεκτική για την έγκριση νέων συμφωνιών όπλων με την Τουρκία.
Όσον αφορά τις πραγματικές εξαγωγές πολεμικών όπλων βάσει προηγούμενων αδειών, η Τουρκία ήταν στην κορυφή της λίστας των σημαντικότερων χωρών - εισαγωγέων, τα τελευταία δύο χρόνια - με συνολικό όγκο πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Image
Τι έχει συμβεί με την υπόθεση Irini;

Η ναυτική αποστολή των κρατών της ΕΕ να ελέγξουν το embargo όπλων στην Λιβύη έχει ονομαστεί Irini από το ελληνικό όνομα Ειρήνη.
Πριν λίγες ημέρες δυνάμεις από φρεγάτα και ελικόπτερο ελέγχθηκε πλοίο που έφερε τουρκική σημαία.
Οι τούρκοι αναφέρουν ότι το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, δεν παραβίασε τις διαδικασίες.
Με βάση τους κανόνες της ναυσιπλοΐας, όταν ένα πλοίο πλέει σε διεθνή χωρικά ύδατα θεωρείται έδαφος της χώρας με βάση την σημαία που φέρει.
Στις 22 Νοεμβρίου 2020, μια γερμανική φρεγάτα στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ Irini επιβιβάστηκε και επιθεώρησε το τουρκικό εμπορικό φορτηγό πλοίο Roseline A, σε μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία.
Ούτε η Τουρκία ούτε ο καπετάνιος του πλοίου έδωσαν άδεια για την έρευνα με όπλα, η οποία δεν αποκάλυψε παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το embargo όπλων στη Λιβύη που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο επιβάλλεται κατά τρόπο που ευνοεί τον στρατηγό Khalifa Haftar και τις επιθέσεις του κατά της νόμιμης, αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης.
Στις 17 Νοεμβρίου ο υπουργός Άμυνας της Λιβύης Namroush πρόσθεσε ότι η επιχείρηση για το embargo επικεντρώνεται στα θαλάσσια σύνορα, ενώ αγνοεί τις χερσαίες και αεροπορικές διαδρομές, καθώς οι δυνάμεις του Haftar συνεχίζουν να λαμβάνουν υποστήριξη από άλλες χώρες μέσω οδικών αξόνων.
Image
Image
Η Τουρκία κατηγορεί για προκατάληψη

- Το πλοίο MV Royal Diamond 7, το οποίο μεταφέρει καύσιμα αεροπλάνων από το λιμάνι της Sharjah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), επιθεωρήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου και μεταφέρθηκε σε λιμάνι της ΕΕ, εμποδίζοντας το να φτάσει στη Βεγγάζη της Λιβύης.

- Το φορτηγό πλοίο με σημαία του Παναμά MV Medkon Sinop, που ταξίδευε από την Τουρκία στο λιμάνι της Μισράτα, σταμάτησε από τη γαλλική φρεγάτα Latouche-Treville και αργότερα αφέθηκε να συνεχίσει το δρομολόγιο του.

- Το φορτηγό πλοίο με σημαία της Συρίας, MV Capt Aveda, κατευθυνόταν προς τη Μισράτα, επιθεωρήθηκε από τη γαλλική φρεγάτα Latouche-Treville στις 24 Οκτωβρίου και συνέχισε το δρομολόγιο του.

-Ο MV Serrano με σημαία του Παναμά, με πορεία από την Αλεξάνδρεια προς το Tobruk, επιθεωρήθηκε από την ελληνική φρεγάτα Adrias στις 18 Νοεμβρίου χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο.

- Το πλοίο με τουρκική σημαία Roseline A, που ταξιδεύει από την Τουρκία προς Misrata, ελέγχθηκε στις 22 Νοεμβρίου από γερμανική φρεγάτα.
Επίσης δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης