Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DoubleLine: Η μεγάλη αποτυχία των QE της ΕΚΤ και της Fed – Πως η Κίνα έδειξε το δρόμο με το πείραμα Shenzhen στη μετά – Covid εποχή

DoubleLine: Η μεγάλη αποτυχία των QE της ΕΚΤ και της Fed – Πως η Κίνα έδειξε το δρόμο με το πείραμα Shenzhen στη μετά – Covid εποχή
Το πείραμα της Κίνας με τα ψηφιακά νομίσματα έδειξε το δρόμο για να ξεπεραστούν οι αποτυχίες των κεντρικών τραπεζών
Όταν το 2009 η Fed ανακοίνωσε για πρώτη φορά το QE, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, η πλειοψηφία των traders και των αναλυτών ήταν πεπεισμένοι ότι θα προκαλούσε πληθωριστική πίεση εξαιτίας των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων (τότε, ήταν ένας μεγάλος αριθμός) της ρευστότητας που θα διοχέτευσε στις αγορές.
Τότε πολλοί αναλυτές, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, είχαν αναφέρει ότι  η αναμενόμενη ρευστότητα θα βρει τον δρόμο της στην ευρύτερη οικονομία προκαλώντας απότομα υψηλότερες τιμές ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του παγκόσμιου νομίσματος.
Και ενώ ένα μέρος αυτής της πρόβλεψης αποδείχθηκε αληθινό, με τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων να υπεραποδίσουν την επόμενη δεκαετία, η πλημμύρα της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών έκανε λίγα για να ενισχύσει τον πληθωρισμό της οικονομίας, δηλαδή τους μισθούς.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μια δεκαετία αργότερα, με τις κεντρικές τράπεζες να εγχέουν 300.000 δολάρια κάθε μήνα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου συνεχίζει να διαπραγματεύεται πολύ κάτω από το 1%.
Ο απλός λόγος είναι ότι επειδή δεν κατάφερε να προκαλέσει ευρύτερο πληθωρισμό, η αγορά είναι πεπεισμένη ότι τίποτα δεν μπορεί η Fed να αλλάξει από αυτή τη δυναμική.

Αλλά αν η συναίνεση ήταν λανθασμένη για το οικονομικό αποτέλεσμα του πρώτου QE το 2009.
Και δεν αποκλείεται να είναι εξίσου λανθασμένη και τώρα.
Θα μπορούσε όμως να είναι διαφορετικά σήμερα;
Η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με την DoubleLine.
Ειδικότερα, το 2020 υπήρξαν 21 τρισ. δολάρια στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως.
Το ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ ανέβηκε στα ύψη στο 25% του ΑΕΠ, το δεύτερο μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο (27%).
Το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να φτάσει στα 277 τρισ. δολάρια ή το 365% του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους, ένα υψηλό όλων των εποχών, ενώ τα παγκόσμια επιτόκια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των 5.000 ετών.
Την επόμενη δεκαετία, η απώλεια της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, η μετάβαση προς τα ψηφιακά νομίσματα ως αγωγός πολιτικής, εισαγωγή της Yield Curve Control & Stealth Modern Monetary Theory, το τέλος της εποχής της «χρηματοοικονομικής μηχανικής» και σημαντικά ελλείμματα του δημόσιου τομέα είναι όλοι οι λόγοι που πιστεύεται ότι οι ΗΠΑ θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν τα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τα επόμενα χρόνια…
Το δολάριο πιθανότατα θα υποτιμηθεί, τα εμπορεύματα θα αυξηθούν, όπως και οι αναδυόμενες αγορές.  
Αλλά ενώ όλα αυτά ακούγονται υπέροχα στη θεωρία, το πραγματικό ερώτημα όπως πάντα είναι πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη.


Το πείραμα Σενζέν

Η απάντηση, όπως συμβαίνει τόσο συχνά όσον αφορά τον οικονομικό πειραματισμό, προέρχεται από την Κίνα που είναι το πιο προηγμένο έθνος στην ανάπτυξη και διάθεση ψηφιακών νομισμάτων.
Κατακλέπτοντας μια διαδικασία νομισματικής επανάστασης που έχει περάσει 6 χρόνια στην παραγωγή, η Κίνα άρχισε να αυξάνει τις δοκιμές με το ψηφιακό γιουάν τον περασμένο Απρίλιο, όταν διεξήγαγε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που φέρεται να περιελάμβανε αμερικανικές εταιρείες όπως τα McDonald's και η Subway.
Και στη συνέχεια τον Οκτώβριο, η Κίνα ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες δοκιμές του ψηφιακού της νομίσματος στον πραγματικό κόσμο, όταν η κυβέρνηση στο Σενζέν πραγματοποίησε λαχειοφόρο αγορά για να δώσει ένα συνολικό ποσό αξίας 10 εκατ. γιουάν (περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια).
Σχεδόν 2 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν αίτηση και 50.000 άτομα κέρδισαν.
Οι νικητές πρέπει να κατεβάσουν μια ψηφιακή εφαρμογή Renminbi για να λάβουν ένα "κόκκινο πακέτο" αξίας 200 ψηφιακών γιουάν (30 δολαρίων), το οποίο στη συνέχεια μπορούν να ξοδέψουν σε πάνω από 3.000 καθορισμένους εμπόρους λιανικής στην περιοχή Luohu του Shenzhen, σύμφωνα με την China Daily.
Μετά από αυτό, θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα από τοπικά φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και ακόμη από τη Walmart.

Η ιδέα ήταν όχι μόνο να δοκιμαστεί η εν λόγω τεχνολογία, αλλά και να αυξηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες μετά την πανδημία του COVID-19.
Εν ολίγοις, η Κίνα δεν επιδοτεί μόνο την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία χειραγωγώντας την πλευρά της προσφοράς του νομίσματος, αλλά μπορεί και να καλύψει τη ζήτηση με τη διανομή ψηφιακού νομίσματος.
Φυσικά, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα που βασίζονται σε λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας όπως τα αποθεματικά ή τα αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας θα ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα της χώρας και θα είναι άμεσα διαθέσιμο αμέσως μετά από ειδοποίηση σε οποιονδήποτε μπορεί να το λάβει.
Η υιοθέτηση των κωδικών ψηφιακής κεντρικής τράπεζας από την Κίνα αναμένεται να είναι απρόσκοπτη, καθώς οι περισσότερες ψηφιακές πληρωμές της χώρας περνούν ήδη από εταιρείες όπως η TenCent και η AliPay και είναι ήδη πολύ δημοφιλείς στη χώρα.

Το επιτυχημένο πείραμα Shenzhen σημαίνει ότι η ευρεία διάθεση είναι θέμα χρόνου

Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να αναπτύξουν την ιδέα της έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων.
Τον Οκτώβριο, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και επτά κεντρικές τράπεζες δημοσίευσαν ένα πλαίσιο για τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας ή CBDC.
Η τάση να ξοδεύεται το ψηφιακό νόμισμα είναι ουσιαστικά άμεση και χωρίς περιορισμό.
Σε τελική ανάλυση, είναι χρήμα που η κεντρική τράπεζα (σε αυτήν την περίπτωση PBOC) δημιούργησε από το τίποτα και έχει παραδώσει σε όποιον το επιλέξει - μια μορφή μαζικού καθολικού βασικού εισοδήματος ή άνευ προηγουμένου επιδότησης πληθυσμού - με την ελπίδα να προκαλέσει υψηλότερες τιμές.
Είναι και ένας τρόπος για τις κεντρικές τράπεζες να εξιλεωθούν για το γεγονός ότι οι πολιτικές τους δεν μπόρεσαν να αυξήσουν τους μισθούς την τελευταία δεκαετία.
Αντ 'αυτού, τώρα θα μοιράσουν απλά χρήματα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες, αρκεί οι συνέπειες να είναι επαρκώς επαναπληρωματικές, επιτρέποντας σε ένα μέρος του παγκόσμιου μαζικού τσουνάμι χρέους που ανέρχεται τώρα σε 277 τρισ. δολάρια, ή 365% του ΑΕΠ, να διογκωθεί.

Τέλος σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ISO 20022, το οποίο είναι το απαιτούμενο καθολικό πρότυπο συναλλαγής που θα κάνει δυνατή την πληρωμή σε ψηφιακά νομίσματα, θα είναι το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης