Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική θύελλα για το «διπλό σύστημα» ΕΟΔΥ - Διαψεύδει η κυβέρνηση - Αρκουμανέας: Ένα και μοναδικό το μητρώο των κρουσμάτων

tags :
Πολιτική θύελλα για το «διπλό σύστημα» ΕΟΔΥ - Διαψεύδει η κυβέρνηση - Αρκουμανέας: Ένα και μοναδικό το μητρώο των κρουσμάτων
Τα δημοσιεύματα έσπευσε να διαψεύσει ο ίδιος ο ΕΟΔΥ απορρίπτοντας τα περί διπλής καταγραφής κρουσμάτων
(upd) Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου για παράλληλη καταγραφή κρουσμάτων Covid -19 και αστοχίες από τον ΕΟΔΥ, που δυσχέραναν το έργο των επιστημόνων στη μάχη με τον κορωνοϊό.
Η αντιπολίτευση ζητά απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη να καλούν τον πρωθυπουργό στη Βουλή.
Επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κατέθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
Την έντονη ενόχλησή τους εξέφρασαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Τα δημοσιεύματα έσπευσε να διαψεύσει ο ίδιος ο ΕΟΔΥ απορρίπτοντας τα περί διπλής καταγραφής κρουσμάτων.

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Ένα και μοναδικό το μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων - Απαράδεκτα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα

Σε αυστηρούς τόνους ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας διέψευσε τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και αναφέρονται σε δύο συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Αρκουμανέας χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ως «απαράδεκτα και κακόβουλα», ενώ ξεκαθάρισε πως υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ αυτά τα δημοσιεύματα  «απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων, αμφισβητούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της χώρας».
«Τα στοιχεία συλλέγονται και επεξεργάζονται προκειμένου κάθε μέρα να υπάρχουν τα δεδομένα και να δίνουμε πιο ειδικά στοιχεία, προκειμένου να έχουμε μία καλή εικόνα για την πανδημία», υποστήριξε ακόμη.
Τέλος αναφερόμενος στα περί μυστικών συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες επεσήμανε ότι «φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση στις 2 Ιουνίου 2020 που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.
Και εκείνου καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς COVID-19».
Τέλος τόνισε ότι το μόνο που κάνουν αυτού του είδους τα δημοσιεύματα είναι να βλάπτουν την κοινή προσπάθεια σε μία κρίσιμη περίοδο.

Εισαγγελική έρευνα για τα δημοσιεύματα

Υπό εισαγγελική διερεύνηση τελούν πλέον τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ. Και αυτό καθώς η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνα με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Δημοκρατία» διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας, την οποία ανέθεσε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη.
Στο πλαίσιο της έρευνας που τώρα ξεκινάει, ο εισαγγελέας θα μελετήσει τα δημοσιεύματα και θα καλέσει τους πρώτους μάρτυρες για κατάθεση με στόχο να διακριβώσει τη βασιμότητα τους.
Πάντως, κυβέρνηση και ΕΟΔΥ έχουν διαψεύσει τα δημοσιεύματα περί διπλού τρόπου καταγραφής κρουσμάτων. Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».
Στην ίδια ανακοίνωση πως όσοι διακινούν τα συγκεκριμένα σενάρια «για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19» και «με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ».




O ΕΟΔΥ χαρακτήρισε αποκυήματα νοσηρής φαντασίας τα δημοσιεύματα για την καταγραφή κρουσμάτων. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, «όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια, σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές.
Συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία».
Ο Οργανισμός επισημαίνει πως επανασυστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και δομήθηκε μέσα στη μεγάλη κρίση του κορωνοϊού, «με νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στη συνείδηση των πολιτών.
Η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει άριστη».

Όπως ενημερώνει:

«1. Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο Covid-19.
Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως, είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάριά τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.
2. Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
3. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ.
"Οι κρίσεις πουλάνε καλά", που έλεγε και ο Uberto Eko, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων» τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Πέτσας: Fake news, υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Για διακίνηση ψευδών ειδήσεων κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας πως υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.  
«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια.
Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων.
Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της.
Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Έλληνες», επισημαίνει ο κ. Πέτσας και προσθέτει:
«Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά εισαγγελική παρέμβαση 

«Ο κ. Πέτσας μέχρι στιγμής δεν έχει πει ψέματα μόνο για το από πού ανατέλλει ο ήλιος.
Οπότε ο λόγος του δεν έχει καμία αξία γιατί επί 8 μήνες διαψεύδεται καθημερινά από την ίδια την πραγματικότητα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων.
«Ωστόσο σήμερα έχουμε δύο εφημερίδες οι οποίες, όχι μόνο δείχνουν εγκληματικά λάθη διαχείρισης της πανδημίας με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων συναθρώπων μας καθημερινά, αλλά και κάτι χειρότερο: ότι μαγειρεύονται στοιχεία με πολιτική σκοπιμότητα για να μην αναδειχθεί το ακριβές μέγεθος της τραγωδίας που ζούμε», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «πλέον τον λόγο πρέπει να έχει η δικαιοσύνη».
«Θεωρούμε ότι η εισαγγελική παρέμβαση για απόκρυψη, συσκότιση και διαστρέβλωση στοιχείων είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος», προσθέτει και καταλήγει ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει σήμερα κιόλας να μοιράσει στα κόμματα της Βουλής τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής, που αρνείται εδώ και έξι μήνες».
Να διερευνηθεί το θέμα σε όλα τα επίπεδα και άμεσα ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του Νάσου Ηλιόπουλου.  
Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Ηλιόπουλος σημειώνει ότι «η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία».
Η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί «εδώ και τώρα την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, δημοσιοποίηση που εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση αρνείται».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο κόκκινο και καθημερινά καταγράφουμε αρνητικό ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί έστω και τα στοιχειώδη», για να καταλήξει πως «τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες του κ Μητσοτάκη».

Δριμεία επίθεση από τη Γεννηματά

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του β’ κύματος της επιδημίας εξαπολύει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία της καταλογίζει ότι δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ότι τα νοσοκομεία αφέθηκαν στην τύχη τους όπως άλλωστε δείχνουν τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα και στη βόρεια Ελλάδα.
«Είναι πια ολοφάνερες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη προετοιμασίας και την καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού, που οδήγησαν στο επιθετικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και στο νέο επώδυνο lockdown.
Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε ότι επί πολλούς μήνες - και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις - η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας - παρά τις συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις που καταθέσαμε.
Οι νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID-19 προήλθαν κυρίως από δωρεές και από μετατροπή άλλων χώρων των δημοσίων νοσοκομείων σε ΜΕΘ εκτάκτου ανάγκης.
Ενώ οι προκηρύξεις για τη στελέχωσή τους έγιναν μόλις τον Νοέμβριο με μεγάλη καθυστέρηση.
Τα νοσοκομεία αφέθηκαν κυριολεκτικά στην τύχη τους.
Αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδυναμίας και ανικανότητας, είναι τα τραγικά φαινόμενα που παρουσιάσθηκαν ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και όλη τη Βόρεια Ελλάδα» επισημαίνει η κα.Γεννηματά σε επίκαιρη ερώτηση της προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Καμία γνώση της επιδημιολογικής κατάστασης

Η κα.Γεννηματά καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «δεν είχε γνώση της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε περιοχής».
«Πράγμα που εξηγεί το γιατί ξέφυγε η πανδημία.
Μάλιστα, όπως φαίνεται, δεν υπήρχε ούτε καν ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, ενώ οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ανταγωνίζονταν σε σχέση με τη διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας.
Είναι αποκαλυπτικά όσα δημοσίευσε «Το Βήμα της Κυριακής».
Υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας για την οποία έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας» αναφέρει η κα.Γεννηματά, τονίζοντας ότι «από τις συνεχείς αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των υπουργών, προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για ένα ασφαλές άνοιγμα, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν».

Βαριές συνέπειες από ένα lockdown - ακορντεόν

«Δεν έχει προετοιμασθεί για τα απαραίτητα μαζικά τεστ για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, την πλήρη ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την αποτροπή του συνωστισμού σε μέσα μεταφοράς και σχολεία.
Ένα lockdown - ακορντεόν θα έχει βαριές συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία.
Για το ασφαλές άνοιγμα καταθέσαμε πρόσφατα συγκεκριμένες προτάσεις που τυγχάνουν της αποδοχής πολλών ειδικών επιστημόνων.
Επί οκτώ μήνες η κυβέρνηση επέτρεπε στους ιδιώτες να αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών με τις χρεώσεις των τεστ.
Και μάλιστα με αμφίβολης ποιότητας τεστ, αφού δεν υπήρξε πιστοποίηση εργαστηρίων και αντιδραστηρίων.
Όταν προτείναμε τη διατίμησή τους και την υποχρεωτική συνταγογράφησή τους, από τον περασμένο Μάρτιο, οι αρμόδιοι υπουργοί την αρνήθηκαν.
Τώρα, κάτω από τη γενική κατακραυγή η διατίμηση εξαγγέλθηκε.
Όμως και πάλι - προφανώς για να ευνοηθούν συμφέροντα - δεν προχωρεί η Κυβέρνηση στους απαραίτητους ελέγχους ποιότητας, ούτε προσπαθεί να εντάξει όλα τα εργαστήρια σε ενιαίο σχεδιασμό.
Κυρίως δεν υιοθετεί τη στρατηγική που προβλέπει τα στάδια test - ιχνηλάτηση - απομόνωση σε κάθε περιοχή» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Οι ερωτήσεις στον Κ. Μητσοτάκη

Παράλληλα η κα. Γεννηματά επικρίνει τον πρωθυπουργό ότι «όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και στο δεύτερο, εξαγγέλλετε προσωπικά το νέο ΕΣΥ, χωρίς να κάνετε τίποτα απολύτως στη συνέχεια».
Κατόπιν αυτών η κα.Γεννηματά ρωτά τον πρωθυπουργό:
«Εάν και ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλές "άνοιγμα".
Τι μέτρα έχετε λάβει για τον καλύτερο συντονισμό των νοσοκομειακών μονάδων όλης της χώρας;
Υπάρχει αξιόπιστο ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, στον ΕΟΔΥ, στο Υπουργείο Υγείας, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;
Τι βελτιώσεις προβλέπονται για την καλύτερη επιδημιολογική αξιολόγηση κάθε περιοχής;
Εάν υπάρχει σχεδιασμός και ποιος είναι για τη διενέργεια μαζικών τεστ (και δειγματοληπτικά στον πληθυσμό) ώστε να ανιχνεύεται η διασπορά των κρουσμάτων και να λαμβάνονται έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα.
Εάν θα υπάρξουν μέτρα πιστοποίησης για τα ιδιωτικά εργαστήρια.
Εάν καταγράφονται τα τεστ του ιδιωτικού τομέα και εάν υπάρχει έλεγχος και εάν θα διατεθούν οι πρόσθετοι, απαραίτητοι πόροι για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Εάν θα μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό και εάν θα ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά και εάν θα τους χορηγηθεί δώρο Χριστουγέννων».

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες της

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή τα δημοσιεύματα για παράλληλο μητρώο ασθενών με Covid από τον ΕΟΔΥ.
 «Από σημερινά δημοσιεύματα, φαίνεται ότι το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της Κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.
Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα έγιναν λάθη και παραλείψεις από αρμόδιους παράγοντες για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τα δημοσιεύματα το Μέγαρο Μαξίμου «δείχνει τον ΕΟΔΥ και κατ' επέκταση το Υπουργείο Υγείας, ότι τα έκαναν δηλαδή θάλασσα με λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και τώρα ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα».
«Αυτό είναι το επιτελικό κράτος της ΝΔ.
Στην επιτυχία ζήτω ο Μητσοτάκης και στην αποτυχία φταίνε μόνο οι Υπουργοί και οι Διοικητές. Γιατί το Μαξίμου δεν ήξερε τίποτα!
Ντροπή. Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Όταν θα έρθει η ώρα όμως θα τους καταλογιστούν», τονίζει.
 
Επίκαιρη ερώτηση Ξανθού στον Κικίλια

Απαντήσεις ζητά ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός για τη διαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας,
Ο Ανδρέας Ξανθός στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ρωτά τον Υπουργό Υγείας τι προτίθεται να κάνει ώστε να εξαλείψει τις σκιές περί αδιαφάνειας και πολιτικής ιδιοτέλειας κατά τον χειρισμό της κρίσης, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εισηγήσεις της.
Επανέρχεται ακόμη στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εγκαλώντας την Κυβέρνηση για τη μακροχρόνια καθυστέρηση που μέχρι στιγμής καταλήγει σε άρνηση. Άρνηση επικίνδυνη για την αξιοπιστία της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας στη μάχη κατά του Covid-19, καθώς και για την αναγκαία πολιτική και κοινωνική συναίνεση σ’ αυτή την κρίσιμη φάση της υγειονομικής μάχης.

ΚΚΕ: Να ενημερώσει με πλήρη διαφάνεια η κυβέρνηση για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων covid

Να ενημερώσει χωρίς καθυστέρηση και με πλήρη διαφάνεια για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού καλεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ.
«Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να σταματήσει η αμφισβήτηση για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων κι αυτός είναι η κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση και με πλήρη διαφάνεια, να ενημερώσει για τα αναλυτικά στοιχεία και για τη διαδικασία που ακολουθείται σχετικά με την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19.
Επίσης, να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με βάση την οποία θα έπρεπε να λαμβάνονται και οι πολιτικές αποφάσεις.
Η διαφάνεια, όμως, δεν αφορά μόνο την επίμαχη καταγραφή των κρουσμάτων.
Αφορά και την ενημέρωση για κρούσματα σε μια σειρά κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, για τα οποία υπάρχουν επανειλημμένες καταγγελίες μαζικών φορέων για απόκρυψη και παραπληροφόρηση.
Διαφάνεια σημαίνει, επίσης, την ανάδειξη των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, την οποία κάνουν οι υγειονομικοί, εισπράττοντας απ’ την κυβέρνηση πειθαρχικές διώξεις» αναφέρει το ΚΚΕ.

Δυσφορία Χαρδαλιά

Τη δυσφορία του εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τα δημοσιεύματα περί διπλού τρόπου καταγραφής των κρουσμάτων Covid -19.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Χαρδαλιάς κάνει λόγο για δημοσιεύματα και αναφορές, που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και ψήγματα δυσπιστίας και να αποπροσανατολίσουν τους Έλληνες πολίτες από τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.
«Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις», επισημαίνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Η ανάρτηση Χαρδαλιά:

Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ μαζί στην μάχη κατά της πανδημίας!
(Η απάντησή μου στα περί ΕΟΔΥ σημερινά δημοσιεύματα...)
Από την αρχή αυτής της πανδημίας άνθρωποι με διαφορετικές ενασχολήσεις, εμπειρίες και βιώματα, διαφορετικά background και διαδρομές βρεθήκαμε μαζί, δίπλα δίπλα, ενώσαμε δυνάμεις, αφήσαμε πίσω μας διαφορετικούς σχεδιασμούς και προτεραιότητες και συντεταγμένα και οργανωμένα στρατευθήκαμε στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή, στον πόλεμο απέναντι σε έναν αόρατο αλλά τόσο επικίνδυνο παγκόσμιο εχθρό.
Στην Πολιτική Προστασία σε όλη αυτή την διαδρομή οι συνοδοιπόροι μας, οι άμεσοι καθημερινοί μας συνεργάτες, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της πατρίδας ήταν, είναι και παραμένουν τα στελέχη, οι επιστήμονες, οι συνεργάτες και η εξαιρετική και έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ!
Μαζί και δίπλα δίπλα, όλους αυτούς τους μήνες καθημερινά, ακούραστα, παλεύουμε για χιλιάδες συνανθρώπους μας, μοιραζόμαστε επιχειρησιακά δεδομένα, επικαιροποιούμε προσεγγίσεις, πρωτόκολλα και στρατηγικές, αναλύουμε δεδομένα και επιχειρούμε συντονισμένα όπου χρειαστεί χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις.
 
Άδικα και αβάσιμα τα δημοσιεύματα

Όπου πρέπει, όποτε πρέπει και για ό,τι πρέπει...
Τα σημερινά δημοσιεύματα για όλους εμάς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, όσους δηλ καθημερινά ζούμε αυτή τη συνεργασία είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα.
Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις.
Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού και υπάρχουν και οι δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών που συνοδεύουν κάθε ομάδα, κάθε οικογένεια, κάθε παρέα ανθρώπων που συναντιούνται στο πεδίο της κοινής τους μάχης.
Όποιος έχει εργαστεί σε τέτοιες ομάδες για έναν κοινό στόχο, αυτό μπορεί να το καταλάβει καλά.

Οι στιγμές είναι δύσκολες
 
Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, προσήλωση στο στόχο και αποτελέσματα.
Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονες του, οι συνεργάτες και εργαζόμενοι του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας.
Όλοι εμείς της Πολιτικής Προστασίας το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και ψήγματα δυσπιστίας και να αποπροσανατολίσουν τους Έλληνες πολίτες από τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι ώρα μάχης...
Image

Image

Δυσαρμονία και διπλή καταγραφή  

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ» υπάρχει βαθιά δυσαρμονία ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μια πλευρά και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την άλλη.
Η δυσφορία των Τσιόδρα – Χαρδαλιά οφείλεται στο γεγονός ότι η υποστήριξη που παρέχεται από τον ΕΟΔΥ χαρακτηρίζεται από μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχτούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το Μητρώο Ασθενών

Η κύρια εστία της τριβής είναι το Μητρώο Ασθενών COVID, που αποτελεί την αποκλειστική πηγή συλλογής στοιχείων για τον εντοπισμό κρουσμάτων και την εξέλιξή τους.
Την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου, όταν είχε προχωρήσει η πρώτη μορφή του Μητρώου Ασθενών, όλοι οι αρμόδιοι πίστευαν ότι είχε δημιουργηθεί ένα ενιαίο αρχείο, έστω και αν τότε έπρεπε να καταχωριστούν περίπου 1.500 καταγραφές εκ των υστέρων.
Έκτοτε, και ενώ το δεύτερο κύμα είναι πιο οδυνηρό από το πρώτο, εμφανίζεται η εξής κατάσταση: όταν καταγράφεται κρούσμα σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο ή στον «Ευαγγελισμό», τότε δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών.
Αν όμως γίνει εντοπισμός σε μια γειτονιά ή από κάποια Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ), τότε δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ, ο οποίος όμως τα καταχωρίζει με άλλη λογική και – κυρίως – άλλο ρυθμό, επειδή φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα δικό του καινούργιο, αυτόνομο σύστημα Μητρώου Ασθενών, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
 
Αρχεία και στοιχεία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) είναι ο αρμόδιος φορέας για την τήρηση των αρχείων του υπουργείου Υγείας. Είναι, για παράδειγμα, ο οργανισμός που φέρει το βάρος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ο ΕΟΔΥ ήθελε να ξεκινήσει το δικό του ιδιόκτητο αρχείο τον Αύγουστο, με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο, δηλαδή αρκετούς μήνες αφότου ξεκίνησε η διαδικασία συλλογής στοιχείων, και το προχώρησε με όλο και πιο φανερές τις συνέπειες. Γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν. Και όσοι γνωρίζουν λένε ότι τα στοιχεία στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι ολοφάνερα μια πρόχειρη συγκόλληση δύο διαφορετικών αρχείων συλλογής.

Με καθυστέρηση επτά ημερών η ενημέρωση

Εξάλλου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατίας» υπάρχει παράλληλο σύστημα ,καταγραφής των κρουσμάτων με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να ενημερώνονται με καθυστέρηση έως επτά ημερών για την εξέλιξη της νόσου και τον ακριβή αριθμό των νοσούντων.  
Οργισμένος είναι σύμφωνα με την εφημερίδα ο καθηγητής Τσιόδρας και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την εφημερίδα, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με ιδιωτική εταιρεία, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να ενημερώνεται για τον ακριβή αριθμό των νοσούντων, με μία εβδομάδα καθυστέρηση.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για βαριές σκιές στο Μαξίμου, καθώς σχεδιάζει τα μέτρα με λάθος στοιχεία!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης