Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Γερμανοί βοήθησαν τους Έλληνες στις παράνομες επαναπροωθήσεις

Spiegel: Γερμανοί βοήθησαν τους Έλληνες στις παράνομες επαναπροωθήσεις
Η γερμανική Der Spiegel σε δημοσίευμα της, δηλώνει ότι τουλάχιστον μία φορά, οι γερμανικές δυνάμεις συμμετείχαν στην παράνομη πρακτική να ωθήσουν τους μετανάστες πίσω στην Τουρκία - Φουντώνουν οι κατηγορίες κατά του Frontex
Γερμανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής (Frontex) στο Αιγαίο, βοήθησαν τους Έλληνες της ακτοφυλακής να ωθήσουν τους μετανάστες πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με γερμανική έκθεση αναφέρει η Daily Sabah.
Η γερμανική εβδομαδιαία Der Spiegel σε δημοσίευμα της, δηλώνει ότι τουλάχιστον μία φορά, οι γερμανικές δυνάμεις συμμετείχαν στην παράνομη πρακτική να ωθήσουν τους μετανάστες πίσω στην Τουρκία, όπως αποκάλυψε επιστολή του διευθυντή του Frontex Fabrice Leggeri προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο συγκεκριμένο περιστατικό που αναφέρεται στην έκθεση, η ομοσπονδιακή αστυνομία του γερμανικού περιπολικού BP62 έφτασε σε ένα υπερφορτωμένο φουσκωτό σκάφος μέσα στα ελληνικά νερά το πρωί της 10ης Αυγούστου.
Αντί να σώσει τους σχεδόν 40 μετανάστες στο πλοίο, το περιπολικό σκάφος μπλόκαρε τη διαδρομή του προς το παρακείμενο ελληνικό νησί της Σάμου και περίμενε μισή ώρα μέχρις ότου η ελληνική ακτοφυλακή "αναλάβει" το περιστατικό.
Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε δύο ώρες αργότερα έδειξε ότι τα τουρκικά ακτοφυλακά διασώζουν τους 40 μετανάστες, αφού η ελληνική ακτοφυλακή προώθησε πίσω τα φουσκωτά σκάφη των μεταναστών στα τουρκικά ύδατα.
Σε απάντηση των νέων ισχυρισμών, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας ενήργησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης Poseidon του Frontex και ήταν υπό την εντολή των ελληνικών αρχών.
Ο Frank Schwabe, εκπρόσωπος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας (SPD), δήλωσε ότι η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία που οριστεί για τις περιπολίες του Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποσυρθεί εάν εμπλέκεται σε μετακινήσεις μεταναστών.
"Οι Γερμανοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπλέκονται σε push backs, ούτε καν έμμεσα", δήλωσε ο Schwabe στον ερευνητή Mainz Report του Der Spiegel και της δημόσιας τηλεόρασης της ARD, όπως αναφέρεται από την Deutsche Welle (DW).

Times: Καταγγελίες - φωτιά κατά της Frontex - Συγκάλυψε την Ελλάδα σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων

Εσωτερικά έγγραφα της Frontex αφήνουν απολύτως έκθετους το Ελληνικό Λιμενικό, την ελληνική κυβέρνηση και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex
Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Frontex, γνωστός ως ο οργανισμός της ΕΕ, κατηγορείται ότι βοήθησε στην κάλυψη των παραβιάσεων.
Η υπόθεση αυτή τη στιγμή διερευνάται.
Ωστόσο, πυροδότησε υποψίες ότι ο οργανισμός, του οποίου ο ρόλος ενισχύθηκε πρόσφατα στα σύνορα της ΕΕ, δεν γνωρίζει μόνο σποραδικά τέτοιες καταχρήσεις, αλλά παίζει κεντρικό ρόλο στην απόκρυψή τους.
«Βλέπουμε μια διάβρωση του κράτους δικαίου στα σύνορα της ΕΕ που είναι σκόπιμη», δήλωσε ο Gerald Knaus, ειδικός στην μετανάστευση.
«Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό γιατί διαβρώνει τη σύμβαση για τους πρόσφυγες στην ήπειρο στην οποία δημιουργήθηκε»
Καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, οι The New York Times και άλλα ΜΜΕ έχουν αναφέρει ότι αυξάνονται οι επιχειρήσεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής για να απωθούν τους μετανάστες από τα ελληνικά ύδατα πίσω στην Τουρκία.
Οι ελληνικές αρχές ωστόσο, αρνούνται ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Όμως, οι αποκαλύψεις δείχνουν οπισθοδρόμηση, καθώς όπως αναφέρουν οι Times, ο Frontex έχει οδηγήσει σε κρίση διακυβέρνησης που απειλεί να καταστρέψει περαιτέρω τις φιλελεύθερες αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμφισβητώντας για άλλη μια φορά τη δέσμευση της ΕΕ να τηρήσει τους δικούς της, κατα τα άλλα, νόμους για τους πρόσφυγες.
Times: Καταγγελίες - φωτιά κατά της Frontex - Συγκάλυψε την Ελλάδα σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων

Η συγκάλυψη

Σύμφωνα με την αποκάλυψη των New York Times, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, στις 10 Νοεμβρίου 2020 ο εκπρόσωπος της Σουηδίας έδωσε στοιχεία ότι το σουηδικό πλήρωμα της Frontex υπήρξε μάρτυρας επιχείρησης επαναπροώθησης του Ελληνικού Λιμενικού στις 30 Οκτωβρίου, στα ανοιχτά της Χίου.
Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα, αξιωματικός της Frontex συμβούλεψε το σουηδικό πλήρωμα να μην αναφέρουν το περιστατικό.
Η λεπτομερής καταγραφή της επαναπροώθησης, στις 18-19 Απριλίου, χρησιμοποιεί εικόνες και αναφορές αεροσκάφους εναέριας επιτήρησης της Frontex που επιχειρεί ανοιχτά της Λέσβου και παρακολουθεί σκάφος του Λιμενικού να έχει επιβιβάσει 20-30 πρόσφυγες από φουσκωτή βάρκα και στη συνέχεια να ρυμουλκεί τη φουσκωτή βάρκα με τους πρόσφυγες πάνω της προς την Τουρκία και να τους εγκαταλείπει στα τουρκικά ύδατα.
Μάλιστα, αξιωματικοί του Λιμενικού ζητούν από το αεροσκάφος της Frontex να αλλάξει πορεία και να απομακρυνθεί από το σημείο, χωρίς να δικαιολογήσουν το αίτημα, το οποίο δε γίνεται δεκτό.
Τα στοιχεία καταγράφονται στην Αναφορά Σοβαρού Περιστατικού 11095/2020 της Frontex, που περιλαμβάνεται σε γραπτή απάντηση της Frontex σε ερωτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών μελών, σε συνέχεια της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, στον απόηχο των σοβαρών αποκαλύψεων των Lighthouse Reports, Bellingcat, Spiegel, ARD και Asahi TV που στοιχειοθετούσαν εμπλοκή ή ανοχή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής σε τουλάχιστον πέντε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο.

Ο ρόλος του Frontex

Ο Frontex είναι ο αμυδρά χρηματοδοτούμενος οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προϋπολογισμό άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, και σύντομα θα αναπτύξει τους πρώτους ένστολους αξιωματικούς στην ιστορία του μπλοκ.
Δημιουργήθηκε ειδικά για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών, καθώς το βάρος της αστυνόμευσης των συνόρων της Ευρώπης έχει μειωθεί πολύ περισσότερο στα περιφερειακά του κράτη, όπως η Ελλάδα.
Οι αφίξεις προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κορυφώθηκαν πριν από πέντε χρόνια και έκτοτε έχουν μειωθεί δραστικά, αλλά χιλιάδες αιτούντες άσυλο, πολλοί που εγκαταλείπουν τους πολέμους στο Αφγανιστάν και τη Συρία, εξακολουθούν να προσπαθούν να περάσουν.

Frontex: Ραγδαία μείωση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα το 2020

Εν τω μεταξύ τη ραγδαία πτώση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία της Frontex για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2020 που δημοσιεύτηκαν χθες 26/11.
Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν περί τις 17.000 παράνομες διελεύσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να είναι μειωμένος κατά 74% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Μόνο τον Οκτώβριο καταγράφηκαν περίπου 1.050 διελεύσεις και η αντίστοιχη μείωση συγκριτικά με το Σεπτέμβριο ανέρχεται στο 25%.
Μάλιστα, οι περισσότερες απ' αυτές έγιναν στο έδαφος και όχι στη θάλασσα και προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Τουρκία και καταγράφονται στις πύλες της Ανατολικής Μεσογείου - μεταξύ των οποίων ασφαλώς και η Ελλάδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι την ίδια περίοδο (Ιανουάριος-Οκτώβριος) εντοπίζεται σημαντική αύξηση των ροών στην Κεντρική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ μειωμένες είναι οι ροές εκτός από την Ανατολική και στη Δυτική Μεσόγειο. Η μείωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των συνολικών ροών στην Ευρώπη κατά 21%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης