Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Η Ευρωζώνη στη μέγγενη του αποπληθωρισμού - Αύξηση του PEPP από την ΕΚΤ

Oxford Economics: Η Ευρωζώνη στη μέγγενη του αποπληθωρισμού - Αύξηση του PEPP από την ΕΚΤ
Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία παρέμειναν τον Νοέμβριο εγκλωβισμένες στον αποπληθωρισμό
Στη μέγγενη του αποπληθωρισμού παρέμεινε και τον Νοέμβριο η Ευρωζώνη, με τους αναλυτές της Oxford Economics να εκτιμούν ότι το αδύναμο outlook του πληθωρισμού θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής τον Δεκέμβριο.
Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία παρέμειναν τον Νοέμβριο εγκλωβισμένες στον αποπληθωρισμό, καθώς οι αδύναμες τιμές της ενέργειας αποτέλεσαν και πάλι τροχοπέδη.
Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και στο α΄τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Στην Ισπανία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρέμεινε στο -0,8% τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας τον ένατο συνεχόμενο μήνα αποπληθωρισμού.
Ο ιταλικός πληθωρισμός παρέμεινε ομοίως κάτω από το μηδέν, με τον αποπληθωρισμό να μειώνεται οριακά στο -0,2% σε ετήσια βάση,  από -0,3% τον Οκτώβριο.
Περαιτέρω πτώση σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Νοέμβριο,  μετά τη νέα μείωση ΦΠΑ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης από τη γερμανική κυβέρνηση.
Οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή, μειώθηκαν 0,7% σε ετήσια βάση μετά τη συρρίκνωση κατά 0,5% τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Νοεμβρίου είναι χειρότερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,5%.
«Ο πληθωρισμός επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2020», ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία.
Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται αρνητικός για 4ο διαδοχικό μήνα.
Η Oxford Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το PEPP κατά 500 δισ. ευρώ και θα παρατείνει τη διάρκειας έως τα τέλη του 2021.
Επίσης αναμένεται ότι οι όροι για τα TLROs θα γίνουν πιο ευνοϊκοί.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης