Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Οι ελληνικές τράπεζες τα πήγαιναν καλά… ώσπου ήρθε ο κορωνοϊός

Politico: Οι ελληνικές τράπεζες τα πήγαιναν καλά… ώσπου ήρθε ο κορωνοϊός
«Δεν αξιολογώ την εθνικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς ως αρνητικό γεγονός», δήλωσε ο Jonas Floriani, διευθυντής της AXIA Ventures
Η Ελλάδα σκόπευε να επιταχύνει τα σχέδια εκκαθάρισης των τραπεζικών ισολογισμών από τα επισφαλή δάνεια και να μειώσει τη συμμετοχή του κράτους.
Αλλά η πανδημία άλλαξε τα σχέδια, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.
Ενδεχομένως η κατάσταση να είναι ακόμη χειρότερη για τη συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αναγκάζοντάς την να εθνικοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε στις 23 Νοεμβρίου ότι το κράτος θα γίνει πλειοψηφικός μέτοχος, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμπόδισαν την τράπεζα να πραγματοποιήσει την πληρωμή τόκων στο CoCo, το οποίο θα μετατραπεί σε μετοχές.
Η απόφαση αυτή αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό λόγω της σύστασης της Φρανκφούρτης ότι οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν τα κεφάλαιά τους αντί να τα διανέμουν στους μετόχους κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.
Ως αποτέλεσμα αυτού, η κρατική συμμετοχή θα αυξηθεί σε 61,3% από 26,4%, ενώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα δουν τα μερίδιά τους να μειώνονται σχεδόν στο μισό.
Η Τράπεζα Πειραιώς - η τέταρτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με βάση τα περιουσιακά στοιχεία - δεν είναι η μόνη με κρατική συμμετοχή.
Μετά από αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις που κόστισαν περίπου 45 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της κρίσης, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας εξακολουθεί να κατέχει σημαντικό μερίδιο στις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας.

Κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήταν στην εξουσία κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, έχει επισημάνει το χτύπημα στους φορολογούμενους από τη μετατροπή του CoCo θα φτάσει σχεδόν στα 5 ευρώ ανά μετοχή.
Αυτή η απομείωση κοστίζει στο ελληνικό κράτος περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο Χρήστος Μέγαλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, υποβάθμισε τον αντίκτυπο στην τράπεζα ή τον κίνδυνο να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια.
«Η διοίκηση και η τράπεζα θα προχωρήσουν με τη μετατροπή μετά την απόφαση της ΕΚΤ», δήλωσε ο Μέγαλου σε συνέντευξη.
«Το ΤΧΣ είναι ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου, οπότε τίποτα δεν θα αλλάξει δραστικά.
Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κρατικές ενισχύσεις, αυτό δεν αποτελεί μέρος οποιουδήποτε σεναρίου», πρόσθεσε.
Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης Moody's δήλωσε ότι «δεν θεώρεί ότι αυτή η συναλλαγή ισοδυναμεί με εθνικοποίηση» της τράπεζας και «δεν αναμένει καμία διακοπή στις καθημερινές εργασίες της τράπεζας», σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη διοίκηση ή στο διοικητικό συμβούλιο.
"Ωστόσο, θα χρειαστεί μια γρήγορη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας προσελκύοντας ιδιώτες επενδυτές για να διασφαλιστεί η αποφυγή οποιασδήποτε κυβερνητικής εμπλοκής και επιρροής στην εταιρική διακυβέρνηση και τις πρακτικές δανεισμού της μακροπρόθεσμα", πρόσθεσε ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Τα επόμενα βήματα

Το ΤΧΣ και η κυβέρνηση δηλώνουν ότι θα ήθελαν να επιστρέψουν την τράπεζα σε ιδιώτες επενδυτές, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το συντομότερο δυνατό.
«Σημειώνουμε την πρόθεση του ΤΧΣ να μειώσει τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποστηρίξει την αγορά, κατά τη διάρκεια του 2021», δήλωσε ο Άλεξ Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο κύριος μοχλός», είπε είναι να «μειώσει τα επισφαλή δάνεια προωθώντας τις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις στους επενδυτές».

Η ατέλειωτη εκκαθάριση

Η Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση της Ευρώπη, όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια, όπως και σε εκείνα όπου οι πελάτες έχουν καθυστερήσει την αποπληρωμή.
Περισσότερο από το 30% όλων των εκκρεμών δανείων ταξινομήθηκαν ως «μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα» [NPE] στα μέσα του 2020, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ.
Η Τράπεζα Πειραιώς, εν τω μεταξύ, εργάζεται για να επιταχύνει τη μείωση του σωρού των επισφαλών δανείων της, εξέλιξη που είναι κλειδί για την προσέλκυση νέων επενδυτών και την έξοδο από την κρατική ιδιοκτησία.
«Δεν αξιολογώ την εθνικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς ως αρνητικό γεγονός», δήλωσε ο Jonas Floriani, διευθυντής της AXIA Ventures.
«Η ταχύτερη εκκαθάριση της τράπεζας είναι πιθανό να οδηγήσει σε βελτιωμένο προφίλ κερδοφορίας και να επιτρέψει στην Πειραιώς να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας»
«Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού όσον αφορά τα NPEs.
Αυτό εξαρτάται από το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον και τον τρόπο απόδοσης της Ελλάδας», δήλωσε ο Floriani σε συνέντευξή του.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε λάβει μέτρα για να διαχειριστεί το πρόβλημα.
Από τη μεριά του, ο Μέγαλου είπε ότι «οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνηθίσει να ασχολούνται με μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν το DNA για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης.
Γι 'αυτό όλοι εκτιμούμε ότι η κρίση COVID δεν θα φέρει ένα μεγάλο νέο κύμα νέων NPLs».
Ο κλάδος αναμένει ότι τα NPLs θα αυξηθούν κατά 4-5 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 61,3 δισ. .
Η κυβέρνηση πιθανότατα θα επεκτείνει το Σύστημα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων, τον Ηρακλή, το οποίο βοήθησε να μειωθούν τα NPLs κατά 32 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Γιώργος Ζαββός, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Είπε ότι πιθανότατα θα παραταθεί κατά 18 μήνες, αντί να λήξει τον Απρίλιο.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης