Τελευταία Νέα
Διεθνή

ABC: Το Ανώτατο Δικαστήριο επανεξετάζει το σχέδιο Trump για αποκλεισμό των παράνομων μεταναστών στην απογραφή

ABC: Το Ανώτατο Δικαστήριο επανεξετάζει το σχέδιο Trump για αποκλεισμό των παράνομων μεταναστών στην απογραφή
Υπολογίζεται ότι περίπου 10,5 εκατομμύρια μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ δεν βρίσκονται εκεί υπό νομικό καθεστώς
Σε μια από τις πιο πολιτικά σημαντικές τελικές πράξεις του ως πρόεδρος, ο Donald Trump σχεδιάζει να εξαιρέσει εκατομμύρια μετανάστες χωρίς έγγραφα από τα επίσημα στοιχεία της Απογραφής του 2020 που χρησιμοποιούνται για την κατανομή πολιτικής εξουσίας και δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακά κονδύλια, σύμφωνα με το ABC news.
Αλλά πρώτα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα πρέπει να υπογράψει την τελική απόφαση.
Οι δικαστές τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2020, στις ακροάσεις θα ακούσουν προφορικά επιχειρήματα σχετικά με την προσπάθεια του Trump - που σημειωτέον, έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από τα κατώτερα ομοσπονδιακά δικαστήρια .
Εάν επιτύχει, θα ενίσχυε την επιρροή κυρίως συντηρητικών, δημοκρατικών κρατών και αγροτικών κοινοτήτων.
Το Σύνταγμα απαιτεί μια «απαρίθμηση» να πραγματοποιείται κάθε 10 χρόνια για να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στον πληθυσμό και ότι οι δεκαετίες επανατοποθέτησης βασίζονται σε «ολόκληρο τον αριθμό ατόμων σε κάθε πολιτεία», ανεξάρτητα από την ιθαγένεια ή το καθεστώς μετανάστευσης .
Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Trump επιδίωξε να ελαχιστοποιήσει την επιρροή όσων δεν είναι Αμερικανοί πολίτες, στην αμερικανική πολιτική, παρακάμπτοντάς τους από τον αριθμό.
Τα επιχειρήματα ξεκίνησαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον, στις 10 Νοεμβρίου 2020.
"Για τους σκοπούς της ανακατανομής των εκπροσώπων μετά την απογραφή του 2020, είναι πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκλείουν τους αλλοδαπούς στη βάση κατανομής που δεν βρίσκονται σε νόμιμο καθεστώς μετανάστευσης", έγραψε ο Trump σε σημείωμα του Ιουλίου 2020.
Υπολογίζεται ότι περίπου 10,5 εκατομμύρια μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ δεν βρίσκονται εκεί υπό νομικό καθεστώς, σύμφωνα με μια ανάλυση του Pew Research Center για τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ.

Τα προβλήματα από την πανδημία

Κανονικά η εκκίνηση της απογραφής πληθυσμού είναι αντικείμενο διαφόρων πανηγυρικών εκδηλώσεων που στόχο έχουν να πείσουν την κοινωνία να συμμετέχει με ενθουσιασμό, αφού χωρίς την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των καταμετρούμενων κατοίκων των ΗΠΑ είναι πολύ δύσκολο να έρθει εις πέρας η απογραφή 330 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων.
Φέτος (2020) τα πράγματα ήταν διαφορετικά γιατί η εκκίνηση της απογραφής τον Απρίλιο συνέπεσε με το πρώτο κύμα της πανδημίας και εκτιμήθηκε ότι αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα.

Ο Trump θέλει χωριστή καταγραφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά

Η απογραφή πληθυσμού στις ΗΠΑ, όπως και στις περισσότερες χώρες, δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε νομίμως διαμένοντες και μετανάστες χωρίς χαρτιά, μια που ο στόχος είναι να καταμετρηθούν όλες και όλοι όσοι ζουν όντως στον γεωγραφικό χώρο μιας κρατικής επικράτειας.
H εκτίμηση των δημογράφων είναι πάντα ότι ερωτήσεις που αφορούν το καθεστώς παραμονής ενός ανθρώπου σε μια χώρα θα αποθαρρύνουν πολλούς από το να απαντήσουν.
Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι πολλοί μετανάστες με επισφαλές θεσμικό πλαίσιο θα προτιμήσουν να μην απαντήσουν από φόβο έναντι των δημοσίων αρχών.
Την ίδια στιγμή, όμως, τα αποτελέσματα της απογραφής παίζουν έναν σημαντικό ρόλο για την κατανομή των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Με βάση τη διατύπωση των ομοσπονδιακών νόμων, η κατανομή γίνεται στη βάση του αριθμού των ανθρώπων που κατοικούν σε μια Πολιτεία και όχι του αριθμού όσων δικαιούνται να ψηφίσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης