Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Ξέρουμε ποιος είναι ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας του πυρηνικού επιστήμονα, Fakhrizadeh

Ιράν: Ξέρουμε ποιος είναι ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας του πυρηνικού επιστήμονα, Fakhrizadeh
Το Ιράν εντόπισε τον «εγκέφαλο» πίσω από τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα της χώρας, δήλωσε τη Δευτέρα 30/11/2020 ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Τον «εγκέφαλο» της δολοφονίας του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα Fakhrizadeh δείχνει ανώτατος αξιωματούχος του Ιράν.
Το Ιράν εντόπισε τον «εγκέφαλο» πίσω από τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα της χώρας , δήλωσε τη Δευτέρα 30/11/2020 ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
«Ήταν μια περίπλοκη επιχείρηση που περιελάμβανε ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Δεν υπήρχε κανένας στο σημείο, αλλά βρήκαμε ενδείξεις.
Γνωρίζουμε ποιος σχεδίασε αυτήν την (επίθεση) και ξέρουμε το παρελθόν τους», δήλωσε ο ίδιος σε βίντεο.
Ο Sahmani πρόσθεσε ότι το Ιράν είχε επιβεβαιώσει το ρόλο της οργάνωσης των Μουτζαχεντίν και της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας στη δολοφονία του επιστήμονα.
Το Ισραήλ δεν έχει επίσημα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, που έγινε 10 χρόνια μετά τη δολοφονία ενός άλλου πυρηνικού επιστήμονα.

Η δολοφονία

Ο πυρηνικός επιστήμονας και επικεφαλής του κέντρου καινοτομίας του Υπουργείου Άμυνας του Ιράν, Fakhrizadeh, δολοφονήθηκε σε ενέδρα την Παρασκευή 27/11/20202, με την Τεχεράνη να «βλέπει» τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πίσω από την επίθεση.
Η δολοφονική επίθεση κατά του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Fakhrizadeh την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε με πολυβόλο που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο και άνοιξε πυρ με τηλεχειριστήριο, όπως μεταδίδει το ημι-επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Η όλη επιχείρηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία ανθρώπων στον τόπο της ενέδρας. Πάντως, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις ιρανικές Αρχές.
Η επίθεση κατά του Fakhrizadeh, ο οποίος έφερε τον βαθμό του ταξίαρχου στο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και ταξίδευε με τη σύζυγό του για την πόλη Αμπσάρντ, διήρκεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι περισσότερα από τρία λεπτά.
Το αυτοκίνητο του σωματοφύλακα του Fakhrizadeh προηγείτο αυτού του πυρηνικού επιστήμονα για να ελέγχει τη διαδρομή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ενέδρα άρχισε με σφαίρες να «γαζώνουν» το θωρακισμένο αυτοκίνητο του επιστήμονα, υποχρεώνοντάς τον να βγει από το όχημα.
Κατά το Fars, ο Fakhrizadeh δεν είχε καταλάβει ότι δεχόταν επίθεση, πιστεύοντας πιθανότατα ότι επρόκειτο για ατύχημα ή για πρόβλημα του αυτοκινήτου.
Το ρεπορτάζ του πρακτορείου δεν καθορίζει εάν οι σφαίρες προήλθαν από το πυροβόλο με το τηλεχειριστήριο ή από κάποιο άλλο όπλο. Όταν ο Fakhrizadeh βγήκε από το αυτοκίνητο, λέγεται ότι το πολυβόλο που βρισκόταν σε ένα όχημα Nissan άνοιξε πυρ σε απόσταση 150 μέτρων. Ο πυρηνικός επιστήμονας χτυπήθηκε τρεις φορές, δύο στο πλευρό και μία στην πλάτη, σύμφωνα με το Fars.
Στη συνέχεια το όχημα στο οποίο ήταν μέσα το πολυβόλο, ανατινάχθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
​Ο επιστήμονας μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, με το Fars να υποστηρίζει ότι και η σύζυγός του σκοτώθηκε κατά την επίθεση.
Σύμφωνα με το Fars, oι ιρανικές Αρχές βρήκαν σε ποιον ανήκει το Nissan, ο οποίος φέρεται να έχει φύγει από τη χώρα στις 29 Οκτωβρίου.
Πάντως, κάποιοι αναλυτές άμυνας εκφράζουν τις αμφιβολίες τους κατά πόσο η εκδοχή που παρουσιάζει το Fars είναι η πραγματική. Σύμφωνα με τους οποίους, οι φωτογραφίες από τη σκηνή του εγκλήματος δείχνουν ότι τα πυρά εναντίον του Φαχριζαντέχ ήταν στοχευμένα, γεγονός που δείχνει, όπως επισημαίνουν, ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί με όπλο που ο χειρισμός του έγινε με τηλεχειριστήριο.

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για δολοφονία κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα

Με αντίποινα απειλεί το Ισραήλ η Τεχεράνη για τη δολοφονία του κορυφαίου ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh (Φαχριτζάντε) στις 27 Νοεμβρίου 2020.
Στις 28 Νοεμβρίου 2020 ο πρόεδρος του Ιράν κατηγόρησε ανοικτά Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του επιστήμονα, ο οποίος θεωρούνταν εδώ και καιρό ύποπτος από τη Δύση ως ο εγκέφαλος ενός μυστικού προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας, μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.
Τόσο η στρατιωτική όσο και η θρησκευτική πλευρά της κυβέρνησης ζητά εκδίκηση για τη δολοφονία του 59χρονου Mohsen Fakhrizadeh, για τον οποίο ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού δολοφόνοι τον πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του κοντά στην Τεχεράνη.
«Για μια ακόμη φορά, τα κακοποιά χέρια της παγκόσμιας αλαζονείας, με το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς ως μισθοφόρο, βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου αυτού του έθνους», υπογράμμισε ο πρόεδρος Hassan Rouhani.
Το Ιράν χρησιμοποιεί γενικά την έκφραση «παγκόσμια αλαζονεία» για να περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με τον όρο «σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς» περιγράφει το Ισραήλ.
«Η δολοφονία του μάρτυρα Fakhrizadeh δείχνει την απελπισία των εχθρών μας και το βάθος του μίσους τους...
Το μαρτύριό του δεν θα επιβραδύνει τα επιτεύγματά μας», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.
Ο θάνατος του μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και τους αντιπάλους του στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της προεδρίας Trump στις ΗΠΑ, ενώ περιπλέκει οποιεσδήποτε προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου Joe Biden να αναβιώσει την ύφεση που είχε επέλθει στις σχέσεις με το Ιράν επί προεδρίας Obama.

Δεν είναι τυχαία η δολοφονία

Μόνο τυχαία δε θεωρούν στρατηγικοί αναλυτές την δολοφονία του κορυφαίου ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh (Φαχριτζάντε) στις 27 Νοεμβρίου 2020, καθώς εκτιμούν ότι Ισραήλ και Σαουδική Αραβία έχουν δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο Ιράν και προετοιμάζονται για την προεδρία Biden.
Εκτιμάται πως η δολοφονία του Mohsen Fakhrizadeh, αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα σε συμμάχους και εχθρούς ότι οι δύο χώρες παραμένουν βαθιά προσηλωμένες στον στόχο της ανάσχεσης του κοινού τους εχθρού, του Ιράν.
Εξάλλου η μυστική συνάντηση της προηγούμενης Κυριακής (22/11) στην πόλη Νέομ της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επιβεβαιώθηκε από ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά διαψεύσθηκε από το Ριάντ, έστειλε ένα συντονισμένο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ j. Biden ότι οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στην περιοχή συσπειρώνονται.

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για δολοφονία κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα

Το Ιράν κατηγόρησε από την πρώτη στιγμή το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι συντόνισαν τη δολοφονία ενός από τους κορυφαίους πυρηνικούς επιστήμονες στις 27 Νοεμβρίου 2020 και ορκίστηκε εκδίκηση, κλιμακώνοντας έντονα τις εντάσεις στον Περσικό Κόλπο τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του Trump.
Ο Mohsen Fakhrizadeh ήταν επικεφαλής έρευνας και καινοτομίας στο Υπουργείο Άμυνας του Ιράν και θεωρήθηκε επίσης διεθνώς ως επικεφαλής του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν. Σκοτώθηκε κοντά στην πανεπιστημιούπολη Damavand του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Azad, περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της κεντρικής Τεχεράνης, σύμφωνα με τις ειδήσεις του Ιράν.
Οι τρομοκράτες δολοφόνησαν έναν επιφανή Ιρανό επιστήμονα.
Αυτή η δειλία - με σοβαρές ενδείξεις ότι έχει ρόλο το Ισραήλ - δείχνει απόγνωση των δραστών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif σε tweet.
Ο στρατός του Ιράν κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι φέρουν ευθύνη.
Ο Zarif προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση, ενώ ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ζήτησε να υπάρξει εκδίκηση για την δολοφονία.
Τέσσερις άλλοι ιρανικοί πυρηνικοί επιστήμονες σκοτώθηκαν από το 2010, με την Τεχεράνη να κατηγορεί τις υπηρεσίες πληροφοριών των εχθρών της, του Ισραήλ και των ΗΠΑ ότι σχεδίασαν τις δολοφονίες.
Η δολοφονία του Fakhrizadeh έγινε, λίγες μέρες μετά την μυστική συνάντηση του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Pompeo, με τη MBS, τον Netanyahu, τον Αρχηγό της Μοσάντ, τον Ισραηλινό Σύμβουλο NatSec και τον Ισραηλινό Γραμματέα Στρατού.
O πρωθυπουργός του Ισραήλ ξεχώρισε τον Mohsen Fakhrizadeh σε μια παρουσίαση του Απριλίου 2018 που έδωσε στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πνοή, ισχυριζόμενος ότι ο επιστήμονας ήταν ο διευθυντής ενός μυστικού έργου ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
Ο πυρηνικός παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ανέφερε ότι το «Έργο Amad» είχε καταστραφεί το 2003, και το Ιράν απέρριψε τις αναφορές Netanyahu εκείνη τη στιγμή ως «ψέματα και απόρροια της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν».
Η δολοφονία, συνέβη σε μια στιγμή που ο Biden έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ιράν και είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επανέλθουν στην πυρηνική συμφωνία εάν το Ιράν συμμορφωθεί.
Ωστόσο η νέα δολοφονία, είναι πιθανό να προκαλέσει λαική εξέγερση, παρόμοια με αυτή που ακολούθησε την δολοφονία του στρατηγού Qassem Soleimani τον Ιανουάριο 2020 από αμερικανική αεροπορική επίθεση με εντολή του Trump

Σε συναγερμό οι πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται από τις 28/11 οι πρεσβείες του Ισραήλ σε όλον τον κόσμο, μετά τις απειλές του Ιράν για αντίποινα, με αφορμή την δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh κοντά στην Τεχεράνη.
Όπως μετέδωσε το ισραηλινό Ν12 επικαλούμενο εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, το υπουργείο δεν σχολιάζει θέματα ασφαλείας που αφορούν τις διπλωματικές αποστολές του στο εξωτερικό.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τον ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και για την ανάγκη αποφυγής κάθε ενέργειας που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής μετά την δολοφονία του ιρανού πυρηνικού επιστήμονα που θεωρείται ο πατέρας του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
«Φυσικά καταδικάζουμε κάθε φόνο ή δολοφονία», δήλωσε ο Stephane Dujarric, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres για το γεγονός, μετά το οποίο η Τεχεράνη απειλεί με αντίποινα.
Σε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε από το βράδυ της Παρασκευής από τον Antonio Guterres και το Συμβούλιο Ασφαλείας μία ξεκάθαρη καταδίκη της δολοφονίας του Mohsen Fakhrizadeh, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Αμύνης του Ιράν.
Στις τελευταίες ασχολίες του ιρανού επιστήμονα περιλαμβανόταν η εποπτεία της ανάπτυξης εμβολίου κατά της πανδημίας Covid-19, διαβεβαιώνει ο ιρανός πρεσβευτής στην επιστολή του.
Η Τεχεράνη θεωρεί ότι πίσω από την δολοφονία του βρίσκονται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης