Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Η οικονομία της Ευρωζώνης ενδεχομένως θα χρειαστεί μεγαλύτερη στήριξη εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας

ΔΝΤ: Η οικονομία της Ευρωζώνης ενδεχομένως θα χρειαστεί μεγαλύτερη στήριξη εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας
Το ΔΝΤ προβλέπει την επέκταση των προγραμμάτων  PEPP και TLTRO 
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να παράσχουν μεγαλύτερη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη από ό, τι αρχικώς αναμενόταν λόγω των επιπτώσεων συνολικά στην οικονομία του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.
Το συνολικό ύψος των μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, σε συνδυασμό με την πρόσβαση σε τρισεκατομμύρια ευρώ φτηνών δανείων και τη νέα χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ που τελεί ακόμη υπό έγκριση, ξεπερνά ήδη τα 10 τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ ότι ενώ η ανταπόκριση στα δεδομένα της πανδημίας των διαμορφωτών της πολιτικής είναι εντυπωσιακή, ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερα μέτρα εφόσον οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν περαιτέρω.
«Οι κίνδυνοι… για ύφεση έως τις αρχές του 2021 είναι σημαντικοί, δεδομένου του δεύτερου κύματος της πανδημίας», σημείωσε το ΔΝΤ στο τακτικό report του για την οικονομία της ευρωζώνης.

Επέκταση του προγράμματος TLTRO

«Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να συνεχίζεται και τα σχετικά μέτρα περιορισμού να είναι εν ισχύι, πιθανότατα θα πρέπει να παρασχεθεί δημοσιονομική στήριξη στις κυβερνήσεις για μεγαλύτερο διάστημα από ό, τι αρχικώς προβλεπόταν.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να δανειστούν από κοινού 750 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια (σ.σ. πρόκειται για το Ταμείο Ανάκαμψης) θέτοντας εν αμφιβόλω τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η κατανομή των εν λόγω πόρων στα κράτη-μέλη θα γίνει με τη μορφή επιχορηγήσεων και φθηνών δανείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.
Το ΔΝΤ υπογράμμισε ότι ο αντίκτυπος των μέτρων θα εξαρτηθεί από την κλίμακα, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να στοχεύουν στη μετατροπή των οικονομιών σε κατεύθυνση ώστε να καταστούν περισσότερο ψηφιακές και φιλοπεριβαλλοντικές («πράσινες»).
Το ΔΝΤ επαίνεσε ως τολμηρή την ανταπόκριση της ΕΚΤ στις συνθήκες της πανδημίας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική εν όψει της ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας, αλλά σημείωσε ότι πιθανόν θα καταστεί αναγκαία μεγαλύτερη νομισματική στήριξη, η οποία πιθανόν να περιλαμβάνει περισσότερα φθηνά δάνεια του προγράμματος TLTRO και άλλες μορφές ενισχύσεων προς τις τράπεζες

Ο στόχος για τον πληθωρισμό

«Η επέκταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP) θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, αλλά και άλλες επιλογές - συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω χαλάρωσης των όρων του προγράμματος TLTRO και της μείωσης του βασικού επιτοκίου καταθέσεων - θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη», επισημαίνεται.
«Θα απαιτηθούν περισσότερα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων αποπληθωρισμού στο πλαίσιο ενός αρνητικού σεναρίου», υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
Ο δείκτη τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη κατέγραψε πτώση σε ετήσια βάση από τον Αύγουστο για πρώτη φορά από το 2016, προβληματίζοντας την ΕΚΤ, στόχος της οποίας είναι να διατηρήσει μεσοπρόθεσμα τον πληθωρισμό κάτω από το 2%, στον οποίο εν γένει αποτυγχάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης