Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Στα 61 δολ. ανά βαρέλι η τιμή του πετρελαίου έως τα τέλη του 2021

Goldman Sachs: Στα 61 δολ. ανά βαρέλι η τιμή του πετρελαίου έως τα τέλη του 2021
Για ανάκαμψη στην αγορά πετρελαίου κάνει λόγο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs
Στα 61 δολ. ανά βαρέλι εκτιμά την τιμή του πετρελαίου έως τα τέλη του 2021 η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Ειδικότερα, καθώς η πανδημική κρίση συνεχίζει να αφήνει τα σημάδια της στην παγκόσμια οικονομία, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί από τα χείλη των οικονομολόγων είναι πότε θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα…
Μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που επλήγη βάναυσα από τον κορωνοϊό, η ανάκαμψη του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, είναι το πετρέλαιο.
Έχοντας υποστεί τεράστιες απώλειες το 2020, όταν σχεδόν κάθε άλλο στοιχείο ενεργητικού που ενέχει κίνδυνο κατέγραψε μεγάλες αποδόσεις χάρη στο τσουνάμι ρευστότητας που παρείχαν οι κεντρικές τράπεζες, οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στα υψηλότερα μετά την COVID επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, με το Brent να κλείνει στα 48 δολάρια ανά βαρέλι, υποστηριζόμενο από τα θετικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων, καθώς και από την ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.
Σε μια απόπειρα να απαντηθεί το ερώτημα πότε θα «εξομαλυνθεί» η αγορά πετρελαίου η Goldman Sachs κάνει λόγο για άνοδο της τιμής στα 65 δολ. ανά βαρέλι έως το 2021, καθώς η αγορά σταδιακά εξισορροπεί λόγω της μεγάλης ζήτησης που αναμένεται να προκληθεί χάρη στα εμβόλια, ενώ η προσφορά από τον ΟΠΕΚ δεν προβλέπεται να αυξηθεί άμεσα.
Για τους επόμενους μήνες, ωστόσο, η αβεβαιότητα είναι μεγάλη.
«Βραχυπρόθεσμα η αγορά πετρελαίου πρέπει να αντιμετωπίσει την επιβολή των lockdowns, κάτι που αναμένεται να φέρει μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη.
Βέβαια, αντισταθμιστικά ως προς αυτό μπορεί να λειτουργήσει η εποχή, καθώς ο χειμώνας και το κρύο αυξήσουν ως έναν βαθμό τη ζήτηση.
Επίσης, η ανακάμπτουσα Ασία ενισχύει και αυτή τους πετρελαιοπαραγωγούς» αναφέρει η Goldman Sachs.

Ως εκ τούτου, η Goldman αναμένει τα "βραχυπρόθεσμα θεμελιώδη σήματα" και τα lockdown να διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου ασταθείς τις επόμενες εβδομάδες.
Αυτά τα διασταυρούμενα ρεύματα θα περιπλέξουν την απόφαση του ΟΠΕΚ + αυτήν την εβδομάδα να καθυστερήσει ή να εφαρμόσει την προγραμματισμένη αύξηση παραγωγής 1,9 βαρέλια / την ημέρα τον Ιανουάριο.
Πράγματι, πριν από λίγες στιγμές, η πρώτη συνάντηση του ΟΠΕΚ έκλεισε χωρίς ψήφισμα σχετικά με το εάν θα επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής λόγω αντιρρήσεων από τα ΗΑΕ και το Καζακστάν.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, «παρόλο που στο βασικό μας σενάριο, για καθυστέρηση τριών μηνών σε ό,τι αφορά την επιστροφή σε πλεόνασμα πετρελαίου έως το α’ τρίμηνο του 2021, δεν εμφανίζονται όλοι οι παραγωγοί πρόθυμοι να παρατείνουν το ισχύον πλαίσιο».
Τούτου λεχθέντος, ενώ οι τρέχουσες τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν αμετάβλητες, η Goldman Sachs βλέπει την τιμή του αργού να μειώνεται βραχυπρόθεσμα λόγω της αύξησης των αποθεμάτων, που ενισχύονται από τις πρόσφατες βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές ροές.
Με άλλα λόγια, η τράπεζα βλέπει πισωγύρισμα στο Brent και ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Ως εκ τούτου, συστήνει απόσυρση από το Brent του Ιουνίου 2021, έναντι του Brent του Ιουνίου 2022, για πρώτη φορά στις 1 Μαΐου, με συνολικό δυνητικό κέρδος 4,82 δολ. / βαρέλι (από το άνοιγμα της αγοράς την Κυριακή 29 Νοεμβρίου). 

Συμπερασματικά, η Goldman Sachs που σωστά είχε πει πως το WTI παραδόσεως Απριλίου θα κινηθεί σε αρνητικό έδαφος πριν ακόμη συμβεί, θεωρεί «ότι οι χειμερινές διακυμάνσεις είναι απλώς προσκρούσεις στο δρόμο προς μια πιο σφικτή αγορά πετρελαίου, με το κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού της COVID να καθυστερεί αλλά να μην εκτροχιάζει την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης