Διεθνή

Αποκάλυψη CNN: Οι Κινέζοι έκρυβαν τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού - Λάθη στη διαχείριση της πανδημίας - Τα απόρρητα έγγραφα

tags :
Αποκάλυψη CNN: Οι Κινέζοι έκρυβαν τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού - Λάθη στη διαχείριση της πανδημίας - Τα απόρρητα έγγραφα
Έγγραφα που διέρρευσαν από την Κίνα δείχνουν ότι οι αρχές της χώρας είπαν ψέματα για τον αριθμό των κρουσμάτων και διαχειρίστηκαν εσφαλμένα την πανδημία στα αρχικά στάδια
Για απόκρυψη των κρουσμάτων του κορωνοϊού από την Κίνα στα πρώτα στάδια της πανδημίας και υποτίμηση της σοβαρότητας του ιού, κάνει λόγο το CNN σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα του CDC της Χουμπέι.
Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, που εργαζόταν στο κινεζικό σύστημα υγείας, διέρρευσε στο CNN 117 σελίδες εσωτερικών εγγράφων από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, η πόλη από την οποία πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία covid-19.
Τα έγγραφα αυτά, τα οποία το CNN έδωσε για επιβεβαίωση σε έξι ειδικούς, δείχνουν ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα απέκρυπτε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον κορωνοϊό από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2020, μια κρίσιμη περίοδο στη διάρκεια της οποίας ο SARS- CoV-2 εξαπλώθηκε από την Κίνα σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε την πανδημία.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη διαρροή εγγράφων από την Κίνα από την αρχή της πανδημίας και παρέχουν μία πρώτη σαφέστερη εικόνα, για το τι γνώριζαν οι τοπικές αρχές εσωτερικά και πότε, όπως τονίζει το αμερικανικό δίκτυο.
Image
Η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις καταγγελίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι σκοπίμως απέκρυψε πληροφορίες για τον κορωνοϊό.
Το CNN επισήμανε ότι τα έγγραφα αυτά δεν δείχνουν σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών, αλλά καταδεικνύουν ότι υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των όσων πίστευαν οι αξιωματούχοι και αυτών που ανακοίνωναν στο κοινό.
Τα έγγραφα, τα οποία καλύπτουν μια περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Απριλίου του 2020, αποκαλύπτουν αυτό που φαίνεται να είναι ένα άκαμπτο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που περιορίζεται από τη γραφειοκρατία και τον ελλιπή εξοπλισμό  διαδικασίες για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε αρκετές κρίσιμες στιγμές στην πρώιμη φάση της πανδημίας, τα έγγραφα δείχνουν στοιχεία σαφών λανθασμένων βημάτων και θεσμικών αποτυχιών.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία αφορά την καθυστέρηση α με την οποία διαγνώστηκαν οι ασθενείς Covid-19.
Ακόμη και όταν οι αρχές του Χουμπέι παρουσίασαν τον χειρισμό της αρχικής επιδημίας στο κοινό ως αποτελεσματικό και διαφανή, τα έγγραφα δείχνουν ότι οι τοπικοί υπάλληλοι υγείας βασίζονταν σε ελαττωματικά μοντέλα.
Ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων έως την επιβεβαιωμένη διάγνωση ήταν 23,3 ημέρες, γεγονός που επιβράδυνε σημαντικά τις ενέργειες για την καταπολέμηση της νόσου.

Η ανακοίνωση των κρουσμάτων - Έκρυβαν το 50%

Στις 10 Φεβρουαρίου 2019 Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν 2.478 νέα κρούσματα covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως σε περισσότερα από 40.000.
Όμως έγγραφο με την ένδειξη “εσωτερικό έγγραφο, παρακαλώ διατηρείστε το απόρρητο”, το CDC της Χουμπέι κατέγραφε 5.918 νέα κρούσματα, με 2.345 “επιβεβαιωμένα κρούσματα”, 1.772 “κλινικά διαγνωσμένα κρούσματα” και 1.796 “ύποπτα κρούσματα”.
Image
Έκθεση από τις αρχές Μαρτίου αναφέρει ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων μέχρι την διάγνωση ανέρχεται σε 23,3 ημέρες.
Ειδικοί δήλωσαν στο CNN ότι αυτό θα δυσκόλεψε τους ειδικούς να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού.
Image

Image
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι στα τέλη του 2019 είχε ξεσπάσει στη Χουμπέι επιδημίας γρίπης, με τα κρούσματά της να είναι 20πλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτή η επιδημία επηρέασε την Ουχάν, αλλά περισσότερο τις πόλεις Γιτσάνγκ και Σιανίνγκ.
Το CNN επισημαίνει ότι, βάσει των εγγράφων, η επιδημία της γρίπης και το ξέσπασμα του κορωνοϊού δεν συνδέονται, όμως η έκταση της επιδημίας της γρίπης δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως.
Ειδικοί δήλωσαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η επιδημία της γρίπης είναι πιθανό να δυσκόλεψε τις κινεζικές αρχές να εντοπίσουν και να δώσουν προσοχή σε νέους ιούς.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας και η Υγειονομική Επιτροπή της Χουμπέι δεν έχουν σχολιάσει τις αποκαλύψεις του CNN, αν και τους ζητήθηκε.
“Ήταν ξεκάθαρο ότι έκαναν λάθη –και όχι μόνο λάθη που γίνονται όταν αντιμετωπίζεις έναν νέο ιό--, αλλά και γραφειοκρατικά και πολιτικά υποκινούμενα λάθη στον τρόπο που αντιμετώπισαν” την επιδημία, σχολίασε ο Yanzhong Huang, του Council on Foreign Affairs.
“Αυτά τα λάθη είχαν παγκόσμιες επιπτώσεις. Ποτέ δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι υπάρχει 100% διαφάνεια.
Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για σκόπιμη συγκάλυψη, με έναν νέο ιό περιορίζεται κάποιος από την τεχνολογία και άλλα ζητήματα”, πρόσθεσε.

Ανακριβή τα τεστ

Η διαδικασία των τεστ ήταν ανακριβής από την αρχή, όπως προκύπτει από τα εσωτερικά έγγραφα και οδήγησε σε ένα σύστημα αναφοράς με καθυστερήσεις εβδομάδων στη διάγνωση νέων κρουσμάτων.
 Οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό σήμαινε ότι τα περισσότερα από τα καθημερινά στοιχεία που ενημέρωσαν την κυβερνητική απάντηση κινδύνευαν να είναι ανακριβή ή χρονολογημένα.
Στις 10 Ιανουαρίου, ένα από τα έγγραφα αποκαλύπτει πώς κατά τη διάρκεια ελέγχου των εγκαταστάσεων δοκιμών, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα κιτ δοκιμών SARS που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του νέου ιού ήταν αναποτελεσματικά, δίνοντας τακτικά ψευδώς αρνητικά.
 Έδειξε επίσης ότι τα κακά επίπεδα εξοπλισμού ατομικής προστασίας σήμαινε ότι τα δείγματα ιών έπρεπε να καταστούν ανενεργά πριν από τη δοκιμή.
Image
Image
Image
Image

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης