Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πανδημία» λουκέτων σε Γερμανία και Ισπανία μετά την άρση των lockdowns – Αποτυγχάνουν τα προγράμματα στήριξης

«Πανδημία»  λουκέτων σε Γερμανία και Ισπανία μετά την άρση των lockdowns – Αποτυγχάνουν τα προγράμματα στήριξης
Δραματικά τα στοιχεία από το γερμανικό ινστιτούτο Ifo και την κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας - Η κρίση ρευστότητας των επιχειρήσεων μετατρέπεται σε κρίση φερεγγυότητας
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας μετέτρεψε, όπως δείχνουν τα στοιχεία, την κρίση ρευστότητας των επιχειρήσεων στης Ευρωζώνης σε κρίση φερεγγυότητας έναντι των υποχρεώσεών τους.
Όπως επισημαίνει το γερμανικό ινστιτούτο Ifο, μεταξύ άλλων, το 15% των επιχειρήσεων ανησυχεί για την επιβίωσή του ενώ αντίστοιχα σύμφωνα με την κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας 1 στις 10 επιχειρήσεις είναι μη βιώσιμη.
«Υπαρξιακή απειλή» για το 15% των γερμανικών επιχειρήσεων συνιστά η κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου.
Όπως αναδεικνύεται από τη μηνιαία έρευνα του Ifo, το 15% των επιχειρηματιών ανησυχεί ότι δεν θα επιβιώσει μετά την πανδημία, το ποσοστό ωστόσο είναι αισθητά περιορισμένο σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, όταν αντίστοιχη ανησυχία εξέφραζε το 21% των επιχειρηματιών.
«Η βελτίωση είναι σαφής» δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Klaus Volrabe, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κλάδοι όπου τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά, όπως ο τουρισμός και η εστίαση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 86% των τουριστικών πρακτορείων απειλείται με λουκέτο, ενώ για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 62%.
Στον διαφημιστικό κλάδο, 27% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο και στον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών λιγότερο από το 14%.
Ακόμη χαμηλότερο (5%) είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών οι οποίοι ανησυχούν για την επιβίωση της εταιρείας τους στον κλάδο της πληροφορικής, με τους δικηγόρους και τους φοροτεχνικούς να βρίσκονται στην καλύτερη μοίρα, με μόλις το 3% να εκφράζει ανησυχία.
Στον κλάδο του εμπορίου η ανησυχία που εκφράζεται φθάνει το 14% (από 18% τον περασμένο Ιούνιο), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία η ανησυχία περιορίζεται στο 1% και στο 0% αντίστοιχα.

Ισπανία: Απώλεια της φερεγγυότητας

Mέχρι και το 19% των ισπανικών επιχειρήσεων θα χαρακτηριστούν αφερέγγυες το 2020, εξαιτίας της οικονομικής επίδρασης της πανδημίας, ενώ μια στις 10 είναι επίσης μη βιώσιμες, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ισπανίας.
Οι ισπανικές επιχειρήσεις ήταν μεταξύ των πιο ενεργών στην Ευρώπη στο να υποβάλουν αίτηση για κρατικές πιστωτικές γραμμές και ρευστότητας, αλλά όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το επίκεντρο τώρα στρέφεται προς τη φερεγγυότητα.
Νωρίτερα τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση ενέκρινε παράταση μέχρι τον Μάρτιο, των περιορισμών στις αναγκαστικές πτωχεύσεις επιχειρήσεων που επηρεάζονται από την πανδημία, προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο «cliff effect» (η απότομη κατακρήμνιση των οικονομικών μεγεθών) από την απόσυρση των μέτρων στήριξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης