Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δικομματική συναίνεση στη Γερουσία για πακέτο στήριξης της οικονομίας 908 δισ.

tags :
ΗΠΑ: Δικομματική συναίνεση στη Γερουσία για πακέτο στήριξης της οικονομίας 908 δισ.
Mnuchin (ΥΠΟΙΚ) και Powell (Fed) υποστηρίζουν τη διακομματική πρόταση των γερουσιαστών για τον πακέτο των 908 δισ. δολ.
upd1 Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, εξέφρασαν την υποστήριξή τους την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στη μια νέα διακομματική πρόταση μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες τις πανδημίας ύψους 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Φαίνεται ότι αφορά πολλούς κλάδους της οικονομίας που σίγουρα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις ενισχύσεις», δήλωσε ο Powell, όταν ρωτήθηκε για την πρόταση σε ακρόαση της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας (1 Δεκεμβρίου).
Ο Mnuchin δήλωσε: «Ανυπομονώ να προχωρήσουμε μαζί στην αναθεώρηση του συνολικού πακέτου.
Πιστεύω ότι απαιτούνται περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα».
Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι σχεδίαζε να μιλήσει την Τρίτη (1/10) το απόγευμα με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, για τα νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας και το νομοσχέδιο για την αποφυγή διακοπής της χρηματοδότησης της κυβέρνησης (σ.σ. αφορά τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών) προσθέτοντας ότι έχει μιλήσει περισσότερες από μία φορές αυτήν την εβδομάδα με τον αρχηγό της πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnell και ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον πρόεδρο Donald Trump.

Νωρίτερα το ΒΝ (1/12) είχε επισημάνει: 

Ένα σχέδιο στήριξης της οικονομίας ύψους 908 δισ. δολαρίων θα παρουσιάσουν μια δικομματική ομάδα Γερουσιαστών στις ΗΠΑ.

Μετά από αρκετούς μήνες αδράνειας, η δικομματική επιτροπή Γερουσιαστών θα αποκαλύψουν ένα πακέτο τόνωσης έναντι της κρίσης του κορωνοϊού, για τον περιορισμό της οικονομικής ζημίας.
Η πρόταση περίπου 908 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει 288 δισ. δολάρια σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων του Προγράμματος Προστασίας Paycheck, 160 δισ. δολάρια σε κρατική και τοπική αυτοδιοίκηση και χρηματοδότηση για ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας.

Επίσης, προβλέπονται 16 δισ. δολάρια στη διανομή εμβολίων, τα τεστ και τον εντοπισμό επαφών, και θα κεφάλαια για βοήθεια ενοικίου, φροντίδα παιδιών και ευρυζωνικές συνδέσεις.
Η πρόταση δεν θα περιλαμβάνει άλλη άμεση πληρωμή στους περισσότερους Αμερικανούς.
Ο γερουσιαστής του δημοκράτη Mark Warner της Βιρτζίνια, μέλος της ομάδας του Κογκρέσου που έχει συζητήσει ένα νέο σχέδιο ανακούφισης, το χαρακτήρισε ως «προσωρινό πακέτο» για την παροχή υποστήριξης έως ότου ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Δεν είναι σαφές εάν οι ηγέτες του Κογκρέσου θα αποδεχθούν την πρόταση ή εάν θα οδηγήσει σε μια σημαντική διαμάχη πριν από το τέλος του έτους, όταν λήγουν πολλά προγράμματα.
Οι Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν στην προστασία των χρεών και πίεσαν για επίδομα 600 δολάρια την εβδομάδα ως συμπληρωματικό επίδομα ανεργίας, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν στραφεί ενάντια στις νέες κρατικές και τοπικές ενισχύσεις.
Τα προγράμματα που λήγουν στα τέλη Δεκεμβρίου περιλαμβάνουν επέκταση ασφάλισης ανεργίας, ομοσπονδιακό μορατόριουμ για πληρωμές δανείων φοιτητών και προστασία από την έξωση.
Ο πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi, και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell θα έχουν επαφές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας δεν έχουν πραγματοποιήσει επίσημες συνομιλίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης