Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Ο Gantz, κυβερνητικός εταίρος του Netanyahu, θα υπερψηφίσει την πρόταση διάλυσης του κοινοβουλίου

Ισραήλ: Ο Gantz, κυβερνητικός εταίρος του Netanyahu, θα υπερψηφίσει την πρόταση διάλυσης του κοινοβουλίου
Ο εταίρος του Netanyahu στον κυβερνητικό συνασπισμό,  Gantz, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει την πρόταση της αντιπολίτευσης για διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών
Ο εταίρος του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Beni Gantz, ανακοίνωσε απόψε 1 Δεκεμβρίου, ότι προτίθεται να ψηφίσει την πρόταση της αντιπολίτευσης για τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Το κεντρώο κόμμα «Γαλάζιο-Λευκό» Θα ψηφίσει αύριο «υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου», είπε ο Gantz σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Ταυτόχρονα ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση, κάλεσε τον Netanyahu «να ψηφίσει τον προϋπολογισμό ώστε να μην ξαναπάνε στις κάλπες οι Ισραηλινοί τον Μάρτιο». Προέτρεψε τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί κυρίως ότι θέτει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από εκείνο του Ισραήλ, να συμβιβαστεί ώστε να περάσει ο προϋπολογισμός του 2020 και του 2021.
«Δεν είναι τώρα η ώρα για εκλογές, αλλά για ενότητα», δήλωσε νωρίτερα ο Netanyahu, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την Covid-19 που έχει εκτοξεύσει την ανεργία στη χώρα.
Χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Netanyahu-Gantz ως «τη χειρότερη στην ιστορία του Ισραήλ» και κατηγορώντας την ότι δεν ξέρει πώς να χειριστεί την κρίση, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yari Lapid ζήτησε τη διεξαγωγή μιας προκαταρκτικής ψηφοφορίας αύριο για τη διάλυση της Κνεσέτ, του κοινοβουλίου.
Εφόσον περάσει η πρόταση αυτή, θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.
Την άνοιξη, μετά από τρεις εκλογικές διαδικασίες στις οποίες ούτε ο Netanyahu, ούτε ο Gantz εξασφάλισαν πλειοψηφία στην Κνεσέτ, οι δυο τους συμφώνησαν να συνεργαστούν, κυρίως για να αντιμετωπίσουν την κρίση εν μέσω της πανδημίας.
Όμως τους τελευταίους μήνες ο ισραηλινός Τύπος αναφέρεται συχνά στις διαφωνίες τους.

Oι διαφωνίες που έφεραν την πρόταση διάλυσης

Η αυριανή ψηφοφορία είναι προκαταρκτική.
Για να διαλυθεί η Κνεσέτ η πρόταση της αντιπολίτευσης θα πρέπει να εγκριθεί στην τρίτη ανάγνωση.
Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι πρόθεση του Gantz δεν είναι να προκαλέσει εκλογές αλλά να ασκήσει πίεση στον Netanyahu.
Εάν διαλυθεί τελικά το κοινοβούλιο, θα διενεργηθούν εκλογές μέσα σε διάστημα 90 ημερών και πιθανόν να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στο Ισραήλ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Λικούντ του Netanyahu προηγείται, μπροστά από το κόμμα Γιαμίνα του Naftali Benet (ριζοσπαστική δεξιά), το κόμμα Γες Άτιντ Τέλεμ του κεντρώου Yair Lapid και το Γαλάζιο-Λευκό του Gantz.
Πέρα από την αυριανή ψηφοφορία, αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία για την έγκριση του προϋπολογισμού μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, η Κνεσέτ θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Μάρτιο του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης