Τελευταία Νέα
Διεθνή

Swiss Re: Οι ασφαλιστικές υποτίμησαν το κόστος της πανδημίας

Swiss Re: Οι ασφαλιστικές υποτίμησαν το κόστος της πανδημίας
Το ένα πράγμα που κανένας από εμάς δεν υπέθεσε ήταν… η υψηλότερη βαρύτητα που δόθηκε στην ανθρώπινη ζωή από αυτό που νομίζαμε, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re
Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν προέβλεψαν το πλήρες οικονομικό κόστος της Covid-19 επειδή δεν προέβλεψαν το πόσο μακριά θα πήγαιναν οι κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντασφαλιστικής Swiss Re.
Μιλώντας στους Financial Times, ο Christian Mumenthaler είπε πως οι κυβερνήσεις δεν αντέδρασαν με τον τρόπο που προέβλεπαν πολλά από τα μοντέλα του ασφαλιστικού κλάδου, ενώ παραδέχθηκε ανοιχτά πως δεν είχαν συνυπολογίσει την πιθανότητα των lockdowns.
«Το ένα πράγμα που κανένας από εμάς δεν υπέθεσε ήταν… η υψηλότερη βαρύτητα που δόθηκε στην ανθρώπινη ζωή από αυτό που νομίζαμε», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re. «Η αξία της ανθρώπινης ζωής αυξήθηκε σε τεράστιο βαθμό… Δεν είχαμε προβλέψει πως θα έκλειναν τα πάντα».
Πρόσθεσε πως ολόκληρος ο κλάδος «θα πρέπει να επανεξετάσει ορισμένα από αυτά τα μοντέλα».
Η πανδημία έχει φέρει τις ασφαλιστικές αντιμέτωπες με έναν χείμαρρο αξιώσεων λόγω διακοπής δραστηριοτήτων από εταιρείες που υπέστησαν ζημιές λόγω των lockdowns. Στα δικαστήρια σε όλον τον κόσμο ορισμένες ασφαλιστικές αμφισβητούν σθεναρά αυτές τις αξιώσεις, υποστηρίζοντας πως οι πολιτικές τους δεν είχαν ποτέ σκοπό να καλύψουν το οικονομικό κόστος μιας πανδημίας.
Η Swiss Re έχει προβλέψει πως η κρίση θα κοστίσει στον κλάδο ασφάλισης ακίνητης περιουσίας και ζημιών συνολικά 50-80 δις. δολάρια από αξιώσεις αποζημίωσης διαφόρων ασφαλιστηρίων συμβολαίων, λόγω ακυρώσεων ταξιδίων, εκδηλώσεων, κ.α.
Αντιθέτως, οι αποζημιώσεις από ασφάλιστρα υγείας και ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν σχετικά χαμηλές.
Η ίδια η Swiss Re αναμένει να πληρώσει 3 δις. δολάρια, από τα οποία περίπου τα 700 εκατ. ευρώ καλύπτουν την ασφάλιση υγείας και ζωής. Ωστόσο, ο κ. Mumenthaler τόνισε πως θα χρειαστεί πολύς καιρός για αποσαφηνιστεί το τελικό ποσό.
Σημείωσε πάντως πως η παγκόσμια «απώλεια παραγωγής» που προκαλείται από την πανδημία θα ανέρχεται σε 12 τρις. δολάρια το 2020 και 2021, τονίζοντας πως το ποσό αυτό «είναι τεραστίως υψηλότερο από όλα τα κεφάλαια στην ασφάλιση και την αντασφάλιση».
Ο ίδιος, όπως και άλλοι ασφαλιστές, τονίζουν πως θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα συστήματα προκειμένου να καλύπτουν μελλοντικές πανδημίες. «Η μόνη βιώσιμη επιλογή κατά την άποψή μου είναι οι κυβερνήσεις, που έπρεπε να παρέμβουν ούτως ή άλλως, να σκεφτούν τι μηχανισμούς θέλουν να έχουν στο μέλλον για να είναι πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές στην επόμενη πανδημία», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης