Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άδειασαν τα κρατικά ταμεία με την επιστρεπτέα 4 – Νέος κύκλος δανείων… από του χρόνου

Άδειασαν τα κρατικά ταμεία με την επιστρεπτέα 4 – Νέος κύκλος δανείων… από του χρόνου
Η αθρόα συμμετοχή των επιχειρήσεων στην «Επιστρεπτέα 4» άδειασε από ρευστό τα κρατικά ταμεία
Η αθρόα συμμετοχή των επιχειρήσεων στην «Επιστρεπτέα 4» άδειασε από ρευστό τα κρατικά ταμεία, αλλάζοντας άρδην τα κυβερνητικά σχέδια που προέβλεπαν νέο γύρο πληρωμών μέσα στον Δεκέμβριο.
Η «Επιστρεπτέα 5», το ακριβές ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες και με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού, θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021, έχοντας την εξής διαφορά στα κριτήρια συμμετοχής σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους:
Ο τζίρος των επιχειρήσεων που θα λαμβάνει υπόψη το σύστημα θα είναι των τελευταίων τεσσάρων μηνών και όχι των δυο προηγούμενων, όπως συνέβη στην «4».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περίοδος αναφοράς του νέου κύκλου παροχής δανείων θα είναι το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, όπου το αποτύπωμα της πανδημικής κρίσης ήταν αρκετά ισχυρό.
Αν δεν αυστηροποιηθούν τα υπόλοιπα κριτήρια και κυρίως αυτό της μείωσης του τζίρου –όπως εύστοχα παρατήρησε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου στην 4 το όριο αναπροσαρμόστηκε στο 20% από 10%– ώστε ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών να αποκλεισθούν από το μέτρο, θεωρητικά και στον πέμπτο γύρο η ανταπόκριση θα είναι πολύ μεγάλη.

Απάγκιο τα φθηνά δάνεια

Τα φθηνά δάνεια από το κράτος είναι το μόνο απάγκιο για όλες τις νομικές οντότητες που βάλλονται από την κρίση, αφού με αυτά τα χρήματα πληρώνουν ανελαστικές υποχρεώσεις που «τρέχουν» ή κλείνουν «τρύπες» στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ, με δεδομένο ότι για οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει περίοδος αναστολής πληρωμής παρά μόνο προγράμματα μηναίων δόσεων.
Τις επόμενες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν αρχές του επόμενου έτους.
Ενα σημείο το οποίο θεωρείται κομβικό για τις επιχειρήσεις είναι το εξής: όσες κάνουν αίτηση στην επόμενη φάση δεν θα εισπράττουν το ποσό που θα προκύπτει από τη μαθηματική φόρμουλα, αφού θα προηγείται παρακράτηση επιδομάτων αναστολής και δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης φάσης.
Στην οποία 4η φάση υπέβαλαν αίτηση 448.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο από όλους τους κύκλους. Ηδη έχουν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις, ενώ συνολικά μέσω των τεσσάρων κύκλων θα δοθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης