Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντός του Δεκεμβρίου η έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού – Προσοχή συνιστά ο ΠΟΥ – Στα 1,47 εκατ. οι νεκροί

Εντός του Δεκεμβρίου η έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού – Προσοχή συνιστά ο ΠΟΥ – Στα 1,47 εκατ. οι νεκροί
Στα 63,3 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Ρεκόρ νοσηλευομένων στις ΗΠΑ, νέα περιοριστικά μέτρα στην Καλιφόρνια - Προειδοποίηση ΠΟΥ για Βραζιλία, Μεξικό
Εντός του Δεκεμβρίου ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού καθώς ήδη οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους στις αρμόδιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να εγκριθούν τα εμβόλιά τους.
Η αρχή εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί στη Μεγάλη Βρετανία από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά, όταν και αναμένεται να εμβολιαστεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στα μέσα Δεκεμβρίου θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ ενώ στην Ευρώπη εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι οι εμβολιασμοί να αρχίσουν από τον Ιανουάριο του 2021.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει στις 10/12 για το εμβόλιο της Pfizer και στις 17/12 για το εμβόλιο της Moderna και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να δώσει την έγκριση της μια και τα δύο εμβόλια παρουσιάζουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα – πάνω από 94% - τηρώντας παράλληλα όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς έχουν αναφερθεί ελάχιστες παρενέργειες (αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου για τη γρίπη, όπως πονοκέφαλος, πυρετός και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού για 24 ώρες).
Την έγκριση του για το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται να δώσει εντός του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 29/12 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εφόσον τα δεδομένα είναι επαρκή.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna Inc, τονίζοντας ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό έως τις 12 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως χθες Τρίτη 1 Δεκεμβρίου οι Pfizer και BioNTech υπέβαλαν αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για έγκριση του εμβολίου τους, λίγο μετά τις αντίστοιχες κινήσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
Εφόσον εγκριθούν τα δύο αυτά εμβόλια, αναμένεται να αρχίσει μια άνευ προηγουμένου διαδικασία για τη διανομή και τη διάθεση τους σε όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια κλινική δοκιμή και για το κατάλληλο φάρμακο

Την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα αναζητά και το κατάλληλο φάρμακο, το οποίο θα είναι ικανό να μειώνει τη σοβαρότητα του κορωνοϊού σε ασθενείς με covid.
Ήδη τρεις φαρμακοβιομηχανίες (Amgen Inc, UCB SA και Takeda Pharmaceuticals Inc) ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα 30/11 ότι θα πραγματοποιήσουν μια παγκόσμια κλινική δοκιμή σε τρία διαφορετικά φάρμακα τους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν αυτά μπορούν να συνδράμουν ασθενείς που νοσηλεύονται και που νοσούν σοβαρά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Οι τρεις αυτές εταιρείες μετέχουν στη Συμμαχία Έρευνας και Ανάπτυξης για την Covid (R&D Alliance), μια ομάδα περισσότερων από 20 φαρμακοβιομηχανικών και εταιρειών βιοτεχνολογίας οι οποίες συνεργάζονται με σκοπό να επιταχύνουν την ανάπτυξη θεραπειών κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το Reuters, η μελέτη αρχικά θα εξετάσει αν το φάρμακο Otezla της Amgen (χρησιμοποιείται για την ψωρίαση), το πειραματικό, αντιφλεγμονώδες μονοκλωνικό αντίσωμα λαμαδενουλάμπη της Takeda και το επίσης πειραματικό zilucoplan της UCB, που δοκιμάζεται στη βαριά μυασθένεια, μπορούν να αποτρέψουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό, η οποία κάποιες φορές οδηγεί σε σοβαρές έως και μοιραίες βλάβες των οργάνων.
«Ελπίζουμε να βρούμε επιλογές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σώσουν ζωές προτού να καταστεί ευρέως διαθέσιμο ένα εμβόλιο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής της Amgen, David Reese.

Έξαρση σε ΗΠΑ, Ευρώπη – Προειδοποιήσεις ΠΟΥ για Λατινική Αμερική

Και ενώ η επιστημονική κοινότητα αναζητά τις κατάλληλες θεραπείες κατά του κορωνοϊού, η επιδημία καλπάζει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Στις ΗΠΑ όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 268.000 και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid είναι περισσότεροι από 96.000, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την Καλιφόρνια, η οποία είναι πιθανό εντός των επόμενων δύο ημερών, να επιβάλλει νέα απαγόρευση στην κυκλοφορία των πολιτών.
Στην Ευρώπη, το β’ κύμα της επιδημίας είναι τόσο σφοδρό που οι περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν στην άρση των lockdown, επιβάλλοντας ή διατηρώντας περιοριστικά μέτρα υπό τον φόβο ενός γ’κύματος στις αρχές του 2021 ενώ στη Λατινική Αμερική, η κατάσταση φαίνεται και πάλι να ξεφεύγει με τον ΠΟΥ μάλιστα να καλεί τη Βραζιλία και το Μεξικό να πάρουν πολύ σοβαρά την επιδημία.
Αντιθέτως πολύ καλύτερη είναι η πορεία της επιδημίας στην Ινδία και ενώ υπό πλήρη έλεγχο φαίνεται πως είναι στην Κίνα.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 63.636.008 και οι νεκροί σε 1.476.139
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 13.666.470 και σε νεκρούς με 269.948
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 173.120 και τρίτη σε κρούσματα με 6.335.878
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 137.621 και τέταρτο το Μεξικό με 105.940
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 58.545 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.275.936 και πέμπτη η Γαλλία με 2.275.016
- Έκτη η Ισπανία με 1.648.187, όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.633.733 και ένατη η Ιταλία με 1.601.554
- Δέκατη η Αργεντινή με 1.424.533
Image

Αίρονται τα lockdown υπό το φόβο γ’ κύματος στις αρχές 2021

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην Ευρώπη φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, καθώς το δεύτερο κύμα πανδημίας φαίνεται να υποχωρεί, αν και οι περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν στην άρση των lockdown ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, διατηρώντας ωστόσο αρκετά περιοριστικά μέτρα υπό το φόβο ενός νέου, ισχυρότερου γ’ κύματος στις αρχές του 2021.
Στη Γερμανία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, οι αρχές αποφάσισαν να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα και το μερικό lockdown έως τις 20/12.
Σε δηλώσεις της η καγκελάριος Merkel προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί ένα γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για αυτό κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με στελέχη της αστυνομίας, η Merkel υποστήριξε ότι «αν δεν προσέξουμε, θα βρεθούμε αμέσως στο επόμενο κύμα».
«Ο χειμώνας είναι πιο επικίνδυνος.
Πρέπει να αντέξουμε αυτούς τους χειμερινούς μήνες.
Τα γρήγορα τεστ δίνουν σαφέστερη εικόνα της κατάστασης» τόνισε η καγκελάριος, η οποία εξέφρασε τον σεβασμό της για το έργο της αστυνομίας στην πανδημία και παραδέχθηκε ότι το σύστημα δέχεται μεγάλη επιβάρυνση.
Σημειώνεται πως στη Γερμανία όλα τα μέτρα της 28ης Οκτωβρίου θα συνεχιστούν αρχικά έως τις 20 Δεκεμβρίου, και εάν χρειαστεί μπορεί να παραταθούν έως τις αρχές του Ιανουαρίου.
έως τον Οκτώβριο, με τον μέσο όρο των επτά ημερών των νέων περιπτώσεων να αυξάνεται σχεδόν πέντε φορές μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου και της 31ης Οκτωβρίου
Η Αγγλία ανακοίνωσε ότι μετά το lockdown, το οποίο θα λήξει σήμερα Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, η χώρα θα επανέλθει στο σύστημα με τις τρεις υγειονομικές ζώνες, η καθεμία εκ των οποίων προβλέπει διαφορετικά περιοριστικά μέτρα.
Οι περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται να ενταχθούν στις δύο υψηλότερες υγειονομικές ζώνες που προβλέπουν και αυστηρότερα μέτρα.
Το Λονδίνο αναμένεται να τοποθετηθεί στη δεύτερη υγειονομική ζώνη (σε αυτήν προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται επαφή ανάμεσα σε νοικοκυριά, ότι ο ανώτατος αριθμός συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους είναι 6, ότι οι παμπ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 23:00 και ότι επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός θεατών σε αθλητικούς αγώνες και ζωντανές παραστάσεις), ενώ στην τρίτη και αυστηρότερη ζώνη προβλέπονται ακόμα πιο δραστικά μέτρα, όπως κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων, απαγόρευση μετακινήσεων, κα.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Macron ανακοίνωσε πως το lockdown απέδωσε και ανακοίνωσε χαλάρωση των περιορισμών σε τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από το Σάββατο 28/11.
Συγκεκριμένα, είπε ότι οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση επιτρέπονται σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες, όπως και επιτρέπονται  εκ νέου εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες ενώ άνοιξαν  και επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα.
Από την 1η Δεκεμβρίου θα ανοίξουν οι εκκλησίες, ενώ είπε πως από τις 15 Δεκεμβρίου θα αρθεί το lockdown, γεγονός που θα επιτρέψει τις μετακινήσεις, αν και θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 το πρωί με εξαίρεση την 24η και 30η Δεκεμβρίου.
Στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να ανοίξει η εστίαση, ενώ αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν χώροι άθλησης και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στην Αυστρία, το lockdown αναμένεται να αρθεί στις 7/12, αν και θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.
Image
ΗΠΑ: Πριν τα Χριστούγεννα οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού – Νέα περιοριστικά μέτρα

Υπό τον φόβο μιας νέας έξαρσης κρουσμάτων τις επόμενες 10 ημέρες λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες πάντως ετοιμάζονται για τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού πριν τα Χριστούγεννα.
Ήδη οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν καταθέσει αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση των εμβολίων τους, με τις αποφάσεις για τη Pfizer να αναμένονται στις 11 με 12 Δεκεμβρίου με αυτές για τη Moderna να ακολουθούν μια εβδομάδα αργότερα.
Σε δηλώσεις του ο Moncef Slaoui, ο επιστημονικός υπεύθυνος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι μέσα σε 24 ώρες από τις αποφάσεις της FDA, τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα και έτοιμα στα σημεία που θα έχει υποδείξει κάθε Πολιτεία.
«Συνεπώς υποθέτω ότι την επόμενη ή τη μεθεπόμενη ημέρα, μπορούν να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί» είπε ο Moncef Slaoui, αναφέροντας πως έως τα τέλη Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ θα έχουν στη διάθεση τους 40 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων.
Την ίδια στιγμή ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci καλεί τους πολίτες εφόσον θέλουν να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος, να εμβολιαστούν.
«Όσο είστε σκεπτικοί, είστε μέρος του προβλήματος.
Εάν θέλετε να είστε μέρος της λύσης, εμβολιαστείτε» είπε ο Fauci απευθυνόμενος στον CEO του Facebook Mark Zuckerberg.
Πάντως, και εν αναμονή των εμβολίων και των πρώτων εμβολιασμών, υπάρχει έντονη ανησυχία για μια νέα έξαρση κρουσμάτων.
Μάλιστα η Πολιτεία της Καλιφόρνια έκανε γνωστό πως βρίσκεται λίγο πριν τα νοσοκομεία της βρεθούν στο σημείο να μη διαθέτουν άλλες κλίνες ΜΕΘ για covid, και για αυτό το λόγο ο κυβερνήτης Gavin Newsom άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδώσει εντός των επόμενων δύο ημερών μια ακόμα εντολή στα 40 εκατομμύρια πολίτες της Πολιτείας τους για παραμονή στο σπίτι.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου καταγράφηκαν περισσότερα από 4,2 εκατομμύρια κρούσματα και περίπου 36.000 θάνατοι (ο υψηλότερος αριθμός εδώ και έξι μήνες), ενώ συνεχή ρεκόρ καταγράφονται στον αριθμό των ασθενών με covid, καθώς αυτοί υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τους 96.000.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μετρούν 13,55 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 268.000 θανάτους.
Image
Ινδία: 31.118 νέες μολύνσεις και 482 θάνατοι λόγω κορωνοϊού σε 24 ώρες

Κάτω από 35.000 κρούσματα κορωνοϊού κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Ινδία, κάτι που συμβαίνει για τρίτη φορά κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 31.118 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός ο οποίος είναι ο χαμηλότερος από τη 17η Νοεμβρίου.
Συνολικά τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 9,46 εκατομμύρια κρούσματα.
Πρόκειται για τον δεύτερον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω μόνο από αυτόν στις ΗΠΑ (13,5 εκατ.).
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 482 άνθρωποι, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 137.621.
Σημειώνεται πως 8.889.585 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν αναρρώσει, ενώ εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 435.603.

Καμπανάκι ΠΟΥ σε Βραζιλία, Μεξικό: Πάρτε πολύ σοβαρά την επιδημία – Είστε σε άσχημη θέση

Σαφή προειδοποίηση προς Βραζιλία και Μεξικό να λάβουν πολύ σοβαρά την επιδημία του κορωνοϊού στις χώρες τους διατυπώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας πως ο ιός έχει αρχίσει και πάλι να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό.
Σε δηλώσεις του ο Tedros Adhanom Ghebreyesus επεσήμανε πως οι δύο χώρες είναι σε άσχημη θέση.
«Θεωρώ πως η Βραζιλία πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά αυτό.
Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο οποίος απηύθυνε την ίδια έκκληση και στο Μεξικό, τονίζοντας ότι εκεί «ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε και ο αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε».
«Θα θέλαμε να ζητήσουμε από το Μεξικό να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά την κατάσταση» είπε ο Ghebreyesus.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Βραζιλία κατάφερε να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τον αριθμό των κρουσμάτων μετά την κορύφωση του Ιουλίου, καταγράφοντας 114.000 την εβδομάδα ως τη 2η Νοεμβρίου.
«Όμως, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ως τη 26η Νοεμβρίου, είχε εκ νέου 218.000 κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση.
Αν δείτε τον αριθμό των θανάτων, την εβδομάδα ως τη 2η Νοεμβρίου ήταν 2.538 και τώρα είχαμε 3.876» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Σημειώνεται πως στη Βραζιλία, το τελευταίο 24ωρο 21.138 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 287 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Η Βραζιλία μετρά 173.120 νεκρούς επί συνόλου 6.335.878 μολύνσεων.
Πρόκειται αντίστοιχα για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο.
Την ίδια στιγμή στο Μεξικό, ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες 6.472 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 285 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά οι νεκροί στο Μεξικό ανέρχονται σε 105.940 επί συνόλου 1.113.543 μολύνσεων.
Πρόκειται για τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο.

Κίνα: Υπό έλεγχο η επιδημία του κορωνοϊού, μόλις 12 κρούσματα σε 24 ώρες

Υπό πλήρη έλεγχο παραμένει η επιδημία του  κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 12 κρούσματα από 18 που ήταν την προηγούμενη.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι 8 από τις μολύνσεις ήταν εισαγόμενες, δηλαδή αφορούσαν ταξιδιώτες κατά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στην κοινότητα εντοπίστηκαν στην Εσωτερική Μογγολία.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων — τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — που εντοπίστηκαν χθες μειώθηκε σε 5, από 17 την προηγουμένη.
Ακόμη 12 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 277 ασθενείς με την COVID-19, οκτώ σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.542 μολύνσεων.

Αίτημα από Moderna σε FDA για κατ' επείγουσα έγκριση του εμβολίου

Αίτημα στον FDA  για την κατ' επείγουσα έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό κατέθεσε η Moderna, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η αποτελεσματικότητα του εμβουλίου υπερβαίνει το 94%.
Η Moderna είναι η δεύτερη εταιρεία μετά τη Pfizer που ζητά την κατ' επείγουσα έγκριση για το εμβόλιο του κορωνοϊού.
Η ανακοίνωση σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν -εντός των επόμενων εβδομάδων- να λάβουν την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Η νέα ανάλυση από τη Moderna εξέταση 196 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ 30.000 συμμετεχόντων που συμμετείχαν στην τελευταία φάση της δοκιμής.
Σύμφωνα με την εταιρεία, 185 κρούσματα κορωνοϊού είχαν λάβει το placebo έναντι 11 κρουσμάτων που είχαν λάβει το εμβόλιο.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι στο 94,1%.

Pfizer - Moderna: Στις 10 και 17 Δεκεμβρίου οι εγκρίσεις των εμβολίων τους από τον FDA (ΗΠΑ) - Εντός του Δεκεμβρίου για την ΕΕ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εξετάσει εντός του Δεκεμβρίου 2020 την έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Biontech και Pfizer, καθώς και του εμβολίου που έχει αναπτύξει η εταιρεία Moderna κατά τoυ Covid-19.
Η έγκριση τον επόμενο μήνα θα ανοίξει το δρόμο για τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης να ξεκινήσουν εμβολιασμούς πριν από το τέλος του 2020.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπόδια στο πέρασμα του χρόνου και η αποτυχία σε ένα μόνο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος στην εφημερίδα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο τεχνικά εμπίπτει στην κανονιστική αρμοδιότητα του EMA έως την 1η Ιανουαρίου, όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit.
Ωστόσο, ο βρετανικός φορέας φαρμάκων δύναται να αποφύγει την κανονιστική τροχιά της ΕΕ σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης δημόσιας υγείας βάσει μιας αλλαγής κανονισμού του 2012.
Οι Pfizer/BioNTech, το εμβόλιο των οποιών έχει αποτελεσματικότητα 95% κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, έχουν υποβάλλει αίτηση στον FDA για λήψη επείγουσας έγκρισης κυκλοφορίας από τις 20 Νοεμβρίου.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων με τη σειρά του, θα εξετάσει την αίτηση στις 10 Δεκεμβρίου και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα ανάψει το πράσινο φως για την κυκλοφορία του εμβολίου.
Από την πλευρά της, η Moderna, το εμβόλιο της οποίας αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά 94,1% έπειτα από την ολοκλήρωση των δοκιμών, υπέβαλε χθες Δευτέρα 30 Νοεμβρίου τη σχετική αίτηση στον FDA, ο οποίος θα συνεδριάσει για την εξετάσει στις 17 Δεκεμβρίου κι αναμένεται να εκδώσει άμεσα την τελική απόφαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης