Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Προσωρινό δικαστικό «πάγωμα» της ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου

tags :
ΑΔΜΗΕ: Προσωρινό δικαστικό «πάγωμα» της ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου
Προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών για τους δύο τελευταίους πυλώνες μέχρι τις 19/12, ημέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα
Νέα παράταση, έως τουλάχιστον τις 19 Δεκεμβρίου, πήρε η ολοκλήρωση του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα η εγκατάσταση των δύο τελευταίων πυλώνων της γραμμής μεταφοράς.
Αν και το έργο είναι κατά 95% έτοιμο εδώ περίπου ένα χρόνο, οι δύο συγκεκριμένοι πυλώνες έχουν εξελιχθεί σε «αγκάθι» για την έναρξη λειτουργίας του, έπειτα από τις αντιδράσεις της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα. Έπειτα από μήνες «παγώματος» της ανέγερσης των δύο εναπομείναντων πυλώνων, τα συνεργεία του εργολάβου ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα την εγκατάστασή τους, ώστε σε 60-80 ημέρες να ολοκληρωθεί ο Διάδρομος.
Παρόλο που δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τις μοναχές τα πρώτα 24ωρα, σύμφωνα με πληροφορίες η Μονή κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των εργασιών. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών ορίστηκε για τις 19 Δεκεμβρίου, με το Πρωτοδικείο να αποφασίζει την προσωρινή αναστολή των εργασιών έως τότε.

Σε περιορισμένη ισχύ λειτουργίας η «Μεγαλόπολη V»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γραμμή μεταφοράς διέρχεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το μοναστήρι, από σημεία τα οποία δεν ανήκουν στην ιδιοκτησία του. Ακόμη κι έτσι όμως, σύμφωνα με τις μοναχές, οι πυλώνες «θα προσβάλλουν τον ησυχαστικό χαρακτήρα της Μονής».
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο συγκεκριμένοι πυλώνες αποτελούν αιτία για την πάνω από ένα έτος καθυστέρηση μίας πολύ σημαντικής υποδομής για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Πελοποννήσου, η οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή για την ευστάθεια των τάσεων του Νοτίου Συστήματος, εάν υπάρξει απώλεια της παραγωγής στην περιοχή. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα λειτουργίας της «Μεγαλόπολη V» της ΔΕΗ στην πλήρη ισχύ της, ενώ θα απελευθερώσει ηλεκτρικό «χώρο» για την ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ.
Ο Δυτικός Διάδρομος θα συνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης –μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου-Διστόμου. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης του συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, η οποία θα γίνει με την αποπεράτωση και του Ανατολικού Διαδρόμου (Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική), θα αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα απορρόφησης της παραγόμενης ισχύος από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης