Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας σε CNBC: Κορυφαίος κίνδυνος για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, οποιαδήποτε καθυστέρηση στα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Στουρνάρας σε CNBC: Κορυφαίος κίνδυνος για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, οποιαδήποτε καθυστέρηση στα εμβόλια για τον κορωνοϊό
Ο Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στο CNBC, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διάθεση του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα ζημιώσει την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης
Ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης βλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ενδεχόμενη καθυστέρηση στη διανομή των εμβολίων για τον κορωνοϊό.
Μιλώντας στο CNBC και ερωτηθείς για τους κορυφαίους κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης απάντησε «ενδεχόμενες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, που επί του παρόντος, δεν φαίνονται».
Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο δημοσιοποιήθηκαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις τρείς διαφορετικές δοκιμές εμβολίων, με εκείνα των Pfizer-BioNTech και Moderna να έχουν αποτελεσματικότητα άνω του 90%.
Αυτές οι εξελίξεις έδωσαν ώθηση στις αγορές καθώς ενισχύθηκαν οι ελπίδες ότι η πανδημία και η οικονομική κρίση που προκάλεσε ενδεχομένως να φτάσουν σε ένα τέλος συντομότερο από το αναμενόμενο.
«Καθυστερήσεις στον εμβολισμός -εάν υπάρξουν- θα μπορούσαν να είναι ένας κίνδυνος.
Αλλά δεν αναμένω κάτι τέτοιo με βάση την πληροφόρηση που έχουμε» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
To ΑΕΠ των 19 χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί για ακόμα μία φορά κατά το δ' τρίμηνο του 2020 και να υποχωρήσει κατά περίπου 8% για το σύνολο του 2020.
Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερα νομισματικά κίνητρα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας (10/12/2020).
«Όλα θα είναι στο τραπέζι» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς για το ποια εργαλεία θα αλλάξει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου.
«Αλλά κατά την άποψη μου φαίνεται πιθανό ότι τα εργαλεία που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας -το PEPP και τα TLTROs- θα είναι υποψήφια προς αναπροσαρμογή, χωρίς βέβαια να αποκλείεται τίποτα» είπε.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης