Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές - Στο επίκεντρο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού - Κέρδη +0,18% για S&P 500 και νέα ιστορικά υψηλά, o DAX -0,52%

tags :
Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές - Στο επίκεντρο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού - Κέρδη +0,18% για S&P 500 και νέα ιστορικά υψηλά, o DAX -0,52%
Κατοχύρωση κερδών στις διεθνείς αγορές
Νευρικότητα επικράτησε σήμερα 2/12 στις διεθνείς αγορές, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν χθες 1/12 οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street.
Αισιοδοξία δίνει και η είδηση ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech εναντίον του νέου κορωνοϊού εξασφάλισε έγκριση στη Βρετανία και ξεκινούν οι εμβολιασμοί από την ερχόμενη εβδομάδα.
Ώθηση στο επενδυτικό κλίμα έδωσε και η αναθέρμανση των διαβουλεύσεων στο Κογκρέσο για ένα γενναίο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας.
Μίνιμουμ πακέτο δημοσιονομικής στήριξης 908 δισεκ. δολ. ζητούν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi, και ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας, Chuck Schumer, επαναφέροντας την πρόταση των προηγούμενων ημερών, την οποία όμως έχει απορρίψει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Mitch McConnell.
Στην κοινή δήλωση των Pelosi και Schumer, οι επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος δεν κάνουν βήμα πίσω, ενώ οι Δημοκρατικοί της Καλιφόρνια και της Νέα Υόρκης προβάλλουν πιο μαξιμαλιστικές θέσεις για το νέο δημοσιονομικό πακέτο, που φτάνουν τα 2,2 τρισεκ. δολ.
«Κάναμε μια νέα προσφορά στον ηγέτη McConnell και τον ηγέτη McCarthy τη Δευτέρα, στο πνεύμα του συμβιβασμού.
Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι το διμερές πλαίσιο που εισήγαγαν οι γερουσιαστές πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για άμεσες διαπραγματεύσεις» δήλωσαν ο Schumer και η Pelosi.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας του Δημοκρατικού Σώματος, Steny Hoyer, αναμένεται να συνομιλήσει στον McConnell την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.
Νωρίτερα, το Νο. 2 των Δημοκρατικών είπε ότι ελπίζει πως τα κόμματα θα μπορέσουν να συνάψουν μια συμφωνία μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου και να την περάσουν την επόμενη εβδομάδα.
Βέβαια, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε έναν γρήγορο συμβιβασμό εν μέσω διαφορών για βασικά ζητήματα.
Ο McConnell ανακοίνωσε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ότι θέλει να συνδέσει την κυοφορούμενη δημοσιονομική βοήθεια με κυβερνητικό νομοσχέδιο που πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο έως τις 11 Δεκεμβρίου.
«Η ανάγκη είναι μεγάλη, είναι άμεση, επείγουσα και νομίζω ότι έχουμε σίγουρα την ικανότητα να δράσουμε», είπε.
Η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ παρέμεινε μέτρια σε μεγάλο μέρος της χώρας και έδειξε σημάδια επιβράδυνσης σε περιοχές όπου τα κρούσματα κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα υψηλά, σύμφωνα με το beige Book της Federal Reserve.
Οι περισσότερες περιοχές δικαιοδοσίας της Federal Reserve έχουν χαρακτηρίσει την οικονομική επέκταση ως μέτρια ή μέτρια εν συγκρίσει με Beige Book της προηγούμενης περιόδου.
Ωστόσο, τέσσερις περιφέρειες περιέγραψαν την ανάπτυξη που έχει σημειωθεί από αδύναμη έως ανύπαρκτη.
Η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας για τουλάχιστον ορισμένους τομείς.
H Φιλαντέλφια και τρεις από τις τέσσερις μεσοδυτικές πολιτείες παρατήρησαν ότι η οικονομική δραστηριότητα άρχισε να επιβραδύνεται στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξήθηκαν.
Την ίδια στιγμή, παρατηρείται ήπια αύξηση σε ό,τι αφορά τις κατασκευές, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την αγορά κατοικίας.
Στον τραπεζικό τομέα, εκτιμάται πως υπάρχει επιδείνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δανειακών χαρτοφυλακίων – ιδίως για τα δάνεια που έχουν λάβει επιχειρήσεις στον κλάδος της εστίασης και της φιλοξενίας.
Μοιραία αναμένεται ευρύτερη αύξηση των καθυστερήσεων το 2021.
Ωστόσο, οι περισσότερες πολιτείες ανέφεραν ότι οι προοπτικές των επιχειρήσεων παρέμειναν θετικές, αν και η αισιοδοξία έχει μειωθεί λόγω της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.
Στο μέτωπο της πανδημίας, στην έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech προχώρησε η αρμόδια αρχή της Μεγάλης Βρετανίας, γεγονός που σημαίνει ότι δίνεται το πράσινο φως για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του ιού.
Όπως έγινε γνωστό, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την ερχόμενη εβδομάδα, με τους Βρετανούς να γίνονται οι πρώτοι παγκοσμίως που θα λάβουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση.
Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί και στις ΗΠΑ ενώ από τις αρχές του 2021 θα ακολουθήσει και η Ευρώπη.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,2% στις 29.884 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,18% στις 3.668 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,05% στις 12.349 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 21 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση -0,52% στις 13.313 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε χαμηλά 4 μηνών υποχώρησε ο ρυθμός προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, δημιουργήθηκαν 307 χιλ. θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ADP.
Οι αναλυτές ανέμεναν τη δημιουργία 440 χιλ. θέσεων σύμφωνα με την Econoday.
Tα απογoητευτικά στοιχεία καταδεικνύουν την επιβράδυνση των προσλήψεων εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
H Apple αντιμετωπίζει αγωγές σε σειρά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποζημιώσεις συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ για παραπλανητικές διαβεβαιώσεις για τον χρόνο ζωής παλαιότερων iPhone.
Ομάδα πέντε ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών υπέβαλαν αγωγές σε Βέλγιο και Ισπανία, ενώ σκοπεύει να πράξει το ίδιο και σε Ιταλία - Πορτογαλία τις επόμενες εβδομάδες, σχετικά με συσκευές iPhone 6.
Οι αγωγές αποτελούν "καθρέφτη" ανάλογων που έχουν υποβληθεί στις ΗΠΑ, τόσο για τις μπαταρίες όσο και για αναβαθμίσεις λογισμικού, οι οποίες επιβράδυναν τη λειτουργία των συσκευών.

Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την μεικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια και τα νέα ρεκόρ του S&P 500 και του Nasdaq χθες στη Wall Street.
Image
Στο μέτωπο του κορωνοϊού, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε την έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, με τους πρώτους εμβολιασμούς να ανακοινώνεται πως θα ξεκινήσουν άμεσα από την επόμενη εβδομάδα.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit δήλωσε σήμερα στους απεσταλμένους των 27 χωρών-μελών ότι οι διαφορές στις εμπορικές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να υπάρχουν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο διπλωμάτη που ήταν παρών στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση.
«Οι διαφορές συνεχίζουν να υπάρχουν στα τρία βασικά θέματα», δήλωσε ο διπλωμάτης, ερωτηθείς για τη βασική ιδέα της ενημέρωσης του Barnieπρος τα κράτη-μέλη για τις εμπορικές συνομιλίες του Brexit.
«Μια συμφωνία κρέμεται από μία κλωστή».
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οριακή πτώση σημείωσε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2020, στο 8,4% από 8,5% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.
Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση στον δείκτη ανεργίας από τον Μάρτιο.
Ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 86.000 άτομα.
Ωστόσο, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, στο 8,5% από 8,3% προηγουμένως.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,6%, σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020 και αυξημένο από το 6,6% τον Οκτώβριο του 2019.
Άνοδο 0,4% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησαν 2%.
Σε επίπεδο ΕΕ, οι τιμές αυξήθηκαν 0,3%.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές ενέργειας, κατά 1,4%.
Την μεγαλύτερη πτώση των τιμών παραγωγού κατέγραψε η Κύπρος, κατά 8%, η Λιθουανία, κατά 6,9%, και Δανία, κατά 4,8%.
Άνοδος των τιμών παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία (2,8%), στη Μάλτα (1,7%) και στην Ουγγαρία (1,2%)
Ανέκαμψαν τον Οκτώβριο του 2020 οι λιανικές πωλήσεις, με την άνοδο να ξεπερνά τις εκτιμήσεις, πριν την εφαρμογή του μερικού lockdown για τη γερμανική οικονομία.
Τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι χώροι ψυχαγωγίας και τα γυμναστήρια της Γερμανίας έκλεισαν από τις 2 Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Σχολεία, εργοστάσια και καταστήματα παραμένουν ανοιχτά με κοινωνικές αποστάσεις.
Οι λιανικές πωλήσεις άνοδο 2,6% σε μηνιαίο επίπεδο και 8,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Την έναρξη της ποινικής έρευνας εις βάρος της ΕΥ ζήτησαν οι γερμανικές αρχές, στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου με την Wirecard.
Όπως ισχυρίστηκαν, οι κορυφαίοι διευθυντές της γερμανικής μονάδας της EY ήταν πιθανότατα ενήμεροι για την απάτη της Wirecard (τουλάχιστον, σε κάποιο επίπεδο), και πιθανότατα το επέτρεψαν στην εταιρεία για χρόνια.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές φέρεται να έχουν αποδείξεις ότι η EY υπέγραψε τα αποτελέσματα της εταιρείας, παρόλο που ήταν "πραγματικά ανακριβής".
Η Apas, η αρμόδια επιτροπή της Γερμανίας που επιβλέπει ελεγκτικές εταιρείες, έλαβε τα αποδεικτικά στοιχεία και τα παρέδωσε σε εισαγγελείς για να βοηθήσει στην περαιτέρω ποινική έρευνα.
Μερικές από τις παραβάσεις χρονολογούνται από το 2017, όταν η EY έδωσε στην Wirecard την έγκριση των καταστάσεών της παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σημαντικές αναντιστοιχίες.
Όπως επισημαίνουν στελέχη της Apas η Ernst & Young γνώριζε πραγματικά ότι εξέδιδε «ανακριβή» έλεγχο για την Wirecard το 2017.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Mεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής , μετά το ράλι στη Wall Street.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,4% στις 3.664 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή μεταβολή +0,05%, στις 26.800 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακή μεταβολή +0,05% στις 26.577 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,07% στις 3.449 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -0,6% στις 44.373 μονάδες.
Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι η οικονομία της επεκτάθηκε κατά 3,3% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου καθώς η χώρα ανέκαμψε από τα lockdown.
Σε ετήσια βάση η οικονομία συρρικνώθηκε 3,8% από ένα χρόνο νωρίτερα.
«Η ανάκαμψη του 3ου τριμήνου αντιστράφηκε περίπου στο 40% της πτώσης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και αναμένουμε ότι η παραγωγή θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στα μέσα του 2021», δήλωσε ο Ben Udy της Capital Economics.
Την ίδια ώρα, η νέα συζήτηση για ένα πιθανό πακέτο τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ απέτυχε να οδηγήσει σε μεγάλα κέρδη στην Ασία, καθώς οι επενδυτές υιοθέτησαν στάση αναμονής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης