Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (EKT): Στο τραπέζι περισσότερα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης

Lane (EKT): Στο τραπέζι περισσότερα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης
Ο επικεφαλής οικονομολός της ΕΚΤ επισήμανε ότι το πρόγραμμα PEPP θα πρέπει να είναι το κύριο εργαλείο καθώς η ευελιξία του βοηθά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στη οικονομία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το οπλοστάσιό της πέραν από τα δύο βασικά της μέσα προκειμένου να υποστηρίξει την οικονομία την Ευρωζώνη η οποία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μόνιμης ζημιάς από την ύφεση που προκαλείται από πανδημία, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane στο Reuters.
Με την ευρωζώνη να κατευθύνεται προς διπλή ύφεση (double-dip recession), η ΕΚΤ έχει ήδη δεσμευθεί για την παροχή ενισχύσεων μέσω της νομισματικής πολιτικής με το το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και διευκολύνσεις όσον αφορά την παροχή ρευστότητας, αλλά ο Lane δήλωσε ότι θα ήταν δυνατόν να αποφασισθεί η χρήση και επιπλέον μέσων στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου.
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν εξετάζουμε μόνο δύο τα δύο τρέχοντα προγράμματα», δήλωσε ο Lane στο πλαίσιο του Global Investment Outlook, 2021.
«Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων όπως τα collateral, τα swaps, τα repos κ.ο.κ

Αποτελεσματικά τα προγράμματα PEPP και TLTRO

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχειών έκτακτης ανάγκης PEPP 1,35 τρισ. ευρώ και η ενίσχυση της τραπεζικής ρευστότητας μέσω του προγράμματος TLTRO ήταν «πολύ αποτελεσματικά» και θα αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά οποιασδήποτε πολιτικής δράσης.
Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει τις τράπεζες αυξάνοντας το ποσό των υποχρεωτικών αποθεματικών που εξαιρούνται από το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, εντούτοις μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ενώ θεωρητικά είναι δυνατή, φαίνεται απίθανη.
Ενώ ο Lane δεν απέκλεισε τις αλλαγές στο πρόγραμμα PEPP στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας σημείωσε ότι το εν λόγω πρόγραμμα πρέπει να είναι το κύριο μέσο, καθώς η ευελιξία του ταιριάζει καλύτερα στο οικονομικό πλαίσιο που διαμόρφωσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
«Εάν καταστεί δυνατό να διατηρήσουμε τους όρους χρηματοδότησης σε χαμηλό επίπεδο, αυτό θα ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Lane.
Yποβάθμισε επίσης τη σημασία τεσσάρων συνεχόμενων μηνών αρνητικού πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι μεγάλο μέρος της πτώσης αυτής θα αναστραφεί αυτόματα όταν η οικονομία ανακάμψει.

To εμβόλιο και οι μόνιμες ζημίες

Οι μαζικοί εμβολιασμοί θα μειώσουν τους κινδύνους για την οικονομία, εντούτοις η διαδικασία είναι χρονοβόρα και σε μεγάλο μέρος του 2021 θα υπάρχουν οι περιορισμοί εξαιτίας του Covid-19, δήλωσε ο Lane.
Η αύξηση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ θα είναι δύσκολη και θα μπορούσε να συμβεί μόνο σταδιακά, λαμβανομένων υπόψη των διαρθρωτικών προβλημάτων στην ΕΕ, ακόμη και αν αντιστραφεί μέρος της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και η μεσοσταθμική αύξηση των τιμών επανέλθει στο εύρος του 1%, σημείωσε.
Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να είναι η υπερβαση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ζημία που έχει συμβεί.
«Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν εργαστεί λιγότερο φέτος, τόσο όσον αφορά τη συσσώρευση των δεξιοτήτων τους, της εμπειρίας τους και την απώλεια εισοδήματός τους - και αυτό είναι σημαντιά αρνητικό αποτύπωμα», δήλωσε ο Lane, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες έχασαν έσοδα, οι ισολογισμοί αποδυναμώθηκαν, τα αποθεματικά σε ρευστότητα μειώθηκαν και οι επενδύσεις δυσχεράνθηκαν.
Ενώ η τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να ανακάμψει, η αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει διαρθρωτικές αλαλγές, καθώς οι άνθρωποι είναι απίθανο να εργάζονται στα γραφεία στον ίδιο βαθμό όπως και πριν.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης