Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Στόχος της κυβέρνησης η αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ σε 48% μέχρι το 2023

tags :
Μητσοτάκης: Στόχος της κυβέρνησης η αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ σε 48% μέχρι το 2023
Μητσοτάκης: Στόχος η αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ σε 48% μέχρι το 2023
Η χώρα διαθέτει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με 85 δράσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του Ψηφιακού Συνεδρίου που διοργάνωσαν από κοινού ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης, με τίτλο "Exports turn Crisis into Opportunity", με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και κορυφαίους εκπροσώπους της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωή του τόπου καθώς και της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ να δίνουν δυναμικό "παρών".
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το εξωτερικό εμπόριο παρά τις δυσκολίες μπορεί να γίνει το όχημα για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, αφού εξήρε το έργο και τη συνεισφορά του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανθεκτικότητα και την ευελιξία που επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές ακόμη και μέσα στην πανδημία, κάνοντας μάλιστα λόγο για έναν "μικρό άθλο" ενώ τόνισε πως αποτελεί εθνική στόχευση η αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία και συνεισφορά του Συνδέσμου στα 75 χρόνια λειτουργίας του (π.χ. την καθοριστική συμβολή του στη δημιουργία του ΟΠΕ (Enterprise Greece) και του ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) χαιρέτισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την χάραξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις Εξαγωγές. Δήλωσε πεπεισμένη πως η συμμετοχή των εξαγωγών μπορεί να φθάσει στο 50% του ΑΕΠ ενώ έκανε στάθηκε στη σημασία της εύρυθμης συνεργασίας των κρίκων που απαρτίζουν την αλυσίδα της Εξωστρέφειας.
Στα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογίας και την τόνωση της ρευστότητας, κάτω υπό αντίξοες συνθήκες στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως το κυβερνητικό επιτελείο προωθεί τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, με επίκεντρο τις εξαγωγές και στις επενδύσει ενώ τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων ύψους 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026.
O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις δράσεις Εξωστρέφειας που υλοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά σε 69 χώρες για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγώ, υπογράμμισε πως δρομολογείται η ενδυνάμωση της οικονομικής διπλωματίας ενώ προανήγγειλε τη ψήφιση νόμου για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και του Enterprise Greece.
Μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και τη δημιουργία ενός σταθερού και στέρεου περιβάλλοντος έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενους σε κορυφαίους επιχειρηματίες της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ ανέπτυξε τα κίνητρα που παρέχει η Ελλάδα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τους κάλεσε να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται, όπως έκαναν κορυφαίοι πολυεθνικοί κολοσσοί, μεταξύ των οποίων η Microsoft και η Pfizer.
O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης στάθηκε στο δυναμισμό που επιδεικνύουν οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων υπό δυσμενείς συνθήκες, αναφέρθηκε στις ενέργειες να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια διακίνησης μέσα στην πανδημία εβλω επεσήμανε την πρόθεση του υπουργείου να εργαστεί ώστε τα ελληνικά τρόφιμα να τονώσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης σημείωσε την ανάγκη σύνδεσης των ελληνικών προϊόντων με τον τουρισμό ενώ "φώτισε" τις δράσεις του υπουργείου προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του τουρισμού πολυτελείας, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει νέα πηγή άντλησης εσόδων για τη χώρα.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ανέλυσε τα οφέλη από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, επισημαίνοντας πως επιδίωξη είναι η ευελιξία και η ταχύτητα σε ό,τι αφορά στην επαφή του πολίτη, του επιχειρηματία με το Δημόσιο". Στόχος, πρόσθεσε, είναι η ψηφιοποίηση ακόμη περισσότερων υπηρεσιών, φθάνοντας τις 1.000 σε λίγους μήνες. Ειδικά αναφορά έκανε στις τηλεπικοινωνίες και στην ανάπτυξη δικτύων 5G, λέγοντας πως η χώρα θα έχει πρόσβαση σε δίκτυα 5ης γενιάς από το νέο έτος στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Για τον κρίσιμο ρόλο της οικονομικής διπλωματίας μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης ενώ ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής υπογράμμισε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί και στις νέες δράσεις που σχεδιάζονται για την απλοποίηση των συναλλαγών και των διαδικασιών εκτελωνισμού και στη δραστική μείωση του χρόνου επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος στο πλαίσιο του συνεδρίου υπέγραψε Σύμφωνο Αδελφοποίησης του ΕΒΕΑ και του Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης αναφέρθηκε στο ρόλο των Επιμελητηρίων και στη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πορεία ανάκαμψης και υπέγραψαν Σύμφωνο
 Για τη στήριξη που παρέχουν τα τραπεζικά ιδρύματα που εκπροσωπούν στις εξαγωγικές επιχειρήσεις μίλησαν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου και η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου. "Κεντρική επιχειρηματική επιλογή της Eurobank είναι να γίνει η Τράπεζα της Ανάπτυξης και ο ακρογωνιαίος λίθος για αυτή τη δέσμευση είναι η συνεργασία με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.
Στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων κόντρα στο δυσμενές περιβάλλον αναφέρθηκαν οι Μιχάλης Στασινόπουλος (Βιοχάλκο), Μαρίνα Οφλούδη- Γιαβρόγλου (Soya Mills International) και Ιουλία Χαϊδά (Iktinos Hellas) ενώ ο Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας, για την Οικονομική Διπλωματία & την Εξωστρέφεια και πρόεδρος του Enterprise Greece επικέντρωσε στην οικονομική διπλωματία και την αναβάθμιση των γραφείων Οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων καθώς και των οργανισμών υποστήριξης ΟΑΕ Π οι οποίοι αναδιοργανώνονται και εκσυγχρονίζονται.
Τέλος ο Γρηγόρης Σταματόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και η Μαρία Παπαζαρκάδα, Country Manager Ελλάδας και Κύπρου της Coface ανέλυσαν τα εργαλεία και τις υπηρεσίες ασφάλισης που προσφέρουν στους Έλληνες Εξαγωγείς για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να μπορέσουν με μεγαλύτερη ευελιξία να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές.  
Να σημειωθεί πως το Ψηφιακό Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Ελληνο-Αμερικανικoύ Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκης τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Μεγάλοι χορηγοί του Συνεδρίου ήταν η τράπεζα Eurobank, η Hellenic Fine Oils, η Coface, o Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) ενώ υποστηρικτές ήταν η ElvalHalcor, η "Μέλι Αττικής" και το Enterprise Greece.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης