Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dohmen Capital: Μη βιώσιμη η άνοδος στη Wall Street, έρχεται βίαιη διόρθωση

Dohmen Capital: Μη βιώσιμη η άνοδος στη Wall Street, έρχεται βίαιη διόρθωση
Σε μια απαισιόδοξη προσέγγιση για τις αγορές προέβη για άλλη μία φορά η Dohmen Capital Research
Σε μια απαισιόδοξη προσέγγιση για τις αγορές προέβη για άλλη μία φορά η Dohmen Capital Research, που προειδοποιεί τους επενδυτές για βίαιη διόρθωση.
Ο Νοέμβριος ήταν ένας πάρα πολύ καλός μήνας για τις μετοχές.
Οι αγορές, ενισχυμένες από τα καλά νέα από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και από την αισιοδοξία για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στις ΗΠΑ, σημείωσαν άνοδο 10% σε σχέση με τα υψηλά του Απριλίου του 2020.
Σε γενικές γραμμές, όπως υποστηρίζει η Dohmen Capital, σε αυτά τα επίπεδα η καλύτερη στρατηγική είναι οι άκρως προσεκτικές τοποθετήσεις – πόσω μάλλον από τη στιγμή που υπάρχουν bearish σημάδια ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου.
Η πτώση τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου αποτελεί κακό οιωνό; διερωτάται το fund.

Σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα, οι επενδυτές καλό θα ήταν να προσέξουν τη γραμμή τάσης του δείκτη βαρόμετρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, η οποία συγκρίνει τα υψηλά κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2020 με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2020.
Αυτή η γραμμή θα αποτελέσει σύντομα τη γραμμή αντίστασης.
Tα υψηλά της 9ης Νοεμβρίου 2020, ακολουθούμενα από μια οπισθοχώρηση ενδοσυνεδριακά, σχημάτισαν ένα κερί.
Η κορυφή του αποτελεί το τοπ της αγοράς σε βραχυπρόθεσμη βάση.
Επιπροσθέτως, ο δείκτης VALUG, που σύμφωνα με την Dohmen Capital είναι πιο σημαντικός από τον S&P 500, καθώς ενσωματώνει 1.681 εταιρείες, διέσπασε το σημείο αντίστασης που καθορίστηκε από τα υψηλά Φεβρουαρίου 2020.
Σημειώνεται πως δεν επηρεάζεται από τη δυσανάλογη στάθμιση των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης στους άλλους ευρέως αναγνωρισμένους δείκτες.
Ακολουθεί το ημερήσιο διάγραμμα του:

Στις αρχές Φεβρουαρίου, πριν από την κατάρρευση της αγοράς λόγω του ξεσπάσματος της πανδημικής κρίσης, η Dohmen Capital παρατήρησε μια προβληματική απόκλιση.
Ο δείκτης VALUG έπεφτε, ενώ οι μεγαλύτεροι δείκτες κινούνταν ανοδικά.
Αυτή η bearish απόκλιση, μαζί με άλλα στοιχεία και παραμέτρους, οδήγησαν στο συμπέρασμα πως επίκειται μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Πράγματι, αν κοιτάξει κανείς τον S&P 500, θα δει τα σημάδια που εντέλλονται… πώληση.
Με άλλα λόγια, η Dohmen Capital συστήνει κατοχύρωση κερδών και άνοιγμα short θέσεων προκειμένου οι επενδυτές να επωφεληθούν από την εκτιμηθείσα κατάρρευση.
Είναι πολύ σημαντικό να προσέξει κάποιος πως η αγορά έχει ξεμείνει από δυνάμεις, παρά την αύξηση των συμμετεχόντων σε αυτή.
Ο δείκτης VALUG δείχνει πως παρά την πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες η πλειονότητα των μετοχών δεν έχει ανακάμψει πλήρως από τα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου του 2020 (δείτε την οριζόντια γραμμή στο διάγραμμα, για παράδειγμα, του Ιανουαρίου).
Κάποιοι άλλοι δείκτες, τομείς και μετοχές «δείχνουν»… φούσκα.
Το ακόλουθο μηνιαίο γράφημα (κάθε κερί συμβολίζει έναν μήνα) δείχνει το ποσοστό των μετοχών που διαπραγματεύονται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των τελευταίων 200 ημερών.
Όπως μπορείτε να δείτε, αυτός ο δείκτης είχε τεράστια άνοδο τον Νοέμβριο.
Πλησιάζει τώρα τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του ράλι της bear market του 2009.
Επιπλέον, η μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης στο ράλι του 2009 (κόκκινο) έχει διασπάσει τη γραμμή αντίστασης.

Όπως δείχνει το διάγραμμα, το 82% των μετοχών διαπραγματεύονται πάνω από τον κινούμενο μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.
Σημειώστε πως το 30% της ανόδου έλαβε χώρα μόλις σε διάστημα ενός μήνα.
Στο παρελθόν, όταν συνέβαινε κάτι ανάλογο, ακολουθούσε διόρθωση.
Το καλοκαίρι οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες της αγοράς ήταν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αλλά και οι μετοχές ανάπτυξης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Αυτές οι μετοχές παρουσίασαν αξιομνημόνευτες αποδόσεις.
Το ακόλουθο διάγραμμα δείχνει τις σχετικές αποδόσεις του IWF ETF, το οποίο περιλαμβάνει μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης στον S&P 500.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να απαντηθεί το εξής ερώτημα:
Οι μετοχές θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν και το 2021;
Εξελίξεις σχετικές με το πολιτικό μέτωπο, τον κορωνοϊό ή άλλους παράγοντες θα μπορούσαν να ανακύψουν, ανατρέποντας την όποια επενδυτική στρατηγική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης