Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερές οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, εν μέσω υψηλών προσδοκιών για την παρέμβαση της ΕΚΤ

Σταθερές οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, εν μέσω υψηλών προσδοκιών για την παρέμβαση της ΕΚΤ
Οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Philip Lane δίνουν το στίγμα μιας ισχυρής παρέμβασης
Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων διατηρήθηκαν σταθερές την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, καθώς οι προσδοκίες για νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ αντιστάθμισαν την αύξηση του συναισθήματος κινδύνου που ενεργοποιήθηκε από την ελπίδα για σύντομη έγκριση ενός πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump θα υπογράψει το πακέτο μέτρων ύψους 500 δισ. προτάθηκε από τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας τυο ρεπουμπλικανού Mitch McConnell, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, εάν συναινέσει το αμερικανικό Κογκρέσο.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, ωθούμενες από μια πρώτη συναίνεση για ένα πακέτο μέτρων ενίσχυσης σε επιχειρήσεις και πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις .

Τα αμερικανικά ομόλογα και η ΕΚΤ

«Η χθεσινή διακύμανση των αποδόσεων είναι μια υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο οι αθρόες πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην άντληση ρευστότητας από τις αγορές εκ μέρους της ΕΚΤ», σχολίασε η Citi.
«Το πρόγραμμά PEPP ενδέχεται να κρατά χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ κανονικά ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, προκαλώντας μια μικτρή ευπάθεια στη χρηματοδότηση του συστήματος», επισημαίνεται.
Οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας άγγιξαν σύντομα ένα νέο υψηλό τριών εβδομάδων ενώ αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνέχισαν να αυξάνονται την Τετάρτη (2/12)
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν ύστερα την άνοδο την Τρίτη (1/120, με την απόδοση 10 ετών να διευρύνεται κατά 4 μονάδες βάσης, στο 0,60%.

Οι δηλώσεις του Lane 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει τη χρήση επιπλέον «όπλων» από τα δύο βασικά της εργαλεία – τις αγορές ομολόγων έκτακτης ανάγκης και φθηνά δάνεια - για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει μόνιμη ζημιά από την πανδημία, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane στο Reuters την Τετάρτη (12/2).
Οι δηλώσεις του Lane παρακολουθούνται στενά καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου είναι περίπου 1,2.
Η Commerzbank σημείωσε ότι είναι το επίπεδο στο οποίο η ΕΚΤ παρενέβη προφορικά στις αρχές Σεπτεμβρίου για να δηλώσει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ «έχει σημασία» για τη νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, «μια επανάληψη φαίνεται απίθανη, ωστόσο, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων, το πρωταρχικό εργαλείο σε αυτήν την απρόβλεπτη κατάσταση, δεν είναι επί του παρόντος στο τραπέζι», πρόσθεσε ο Commerzbank.

Ελληνικά ομόλογα

Στην εγχώρια αγορά παραμένει η θετική επίδραση της ανάλυσης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία καταλήγει ότι οι δαπάνες εξυπηρέτησης του διατηρούνται σε ανεκτό επίπεδο (έως 15% του ΑΕΠ) σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Έτσι, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στις 2 Δεκεμβρίου στο 0,078%, του 10ετούς στο 0,69% και του 15ετούς στο 0,094%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 216 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,66% έναντι -0,52% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,18%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης