Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πενθεί η Γαλλία - Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Valery Giscard d'Estaing

tags :
Πενθεί η Γαλλία - Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Valery Giscard d'Estaing
Ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας Valery Giscard d’Estaing έφυγε στα 94 του - Mέσα Νοεμβρίου εισήχθη στο τμήμα καρδιολογίας του νοσοκομείου της Τουρ
Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Valery Giscard d’Estaing πέθανε, όπως ανέφερε αργά την Τετάρτη το βράδυ το ραδιόφωνο Europe 1 της Γαλλίας.
Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο, ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας έφυγε στα 94 του το βράδυ της Τετάρτης (2.12).
Ο Valery Giscard d’Estaing νοσηλεύτηκε τον Σεπτέμβριο σε νοσοκομείο του Παρισιού με λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου χρειάστηκε να εισαχθεί ξανά στο τμήμα καρδιολογίας του νοσοκομείου της Τουρ.
Μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 κατά τη διάρκεια της κηδείας του Jacques Chirac, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Figaro.


Ποιος ήταν ο Valery Giscard d’Estaing

Γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η οικογένεια d’Estaing κατάγεται από τη νοτιοκεντρική περιοχή της Ωβέρνης με δικό τους πύργο στο Σαμελιέρ.
Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού.
Κατά την περίοδο της νεότητάς του υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα της Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας.
Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle – ENA, τελειώσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής.
Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση.
Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.
Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ευρωπαϊκής ένωσης, και στενώτερων δεσμών με τις Ή.Π.Α.Γι’ αυτό και παύθηκε από τον de Gaulle.
Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο. Όπως και ο Charles de Gaulle, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον de Gaulle, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ.
Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Francois Mitterand, ενώ παράλληλα ο Jacques Chirac, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.
Μετά από μία δυσμενή περίοδο, τελευταία αρχίζει να επανακτά την επιρροή που ασκούσε παλιά και έχει προτείνει την άμεση εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ελπίζοντας στην ανάδειξή του στο αξίωμα αυτό.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης