Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Πιθανή η εμπορική συμφωνία Βρετανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες

Brexit: Πιθανή η εμπορική συμφωνία Βρετανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες
Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις κάνει λόγο το BBC
Για πιθανή εμπορική συμφωνία Βρετανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες κάνει λόγο το BBC.
Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενδεχόμενο να έχουν κάνει αρκετή πρόοδο για μία εμπορική συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε η Laura Kuenssberg, αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ του BBC.
«Έπειτα από μήνες και μήνες και, ναι, μήνες συνομιλιών, αρκετές πηγές μου είπαν σήμερα [χθες] ότι η διαδικασία είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», είπε η ίδια.
«Ένας πρεσβευτής μου είπε ότι υπάρχει ελπίδα η συμφωνία να μπορέσει να ολοκληρωθεί την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Ιρλανδία: Καλές πιθανότητες για συμφωνία

Υπάρχουν καλές πιθανότητες η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσουν μια εμπορική συμφωνία εντός ημερών, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που οι δύο πλευρές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να αποτρέψουν μια ταραχώδη κλιμάκωση του διαζυγίου του Brexit.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνει από την τροχιά της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου όταν λήγει η μεταβατική περίοδος της ανεπίσημης συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό μπλοκ ύστερα από την επίσημη αποχώρηση του τον περασμένο Ιανουάριο.
«Είναι η ώρα να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να εμπιστευθούμε τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ) Michel Barnier.
Και πιστεύω ότι εάν το κάνουμε, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να πετύχουμε μια συμφωνία τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε ο Simon Coveney, βασικός παίκτης στις συνομιλίες του Brexit τα τελευταία χρόνια, στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.
«Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω παρατάσεις.
Δεν θα υπάρχει επιπλέον χρόνος».
Οι διαπραγματευτές επικεντρώνονται εδώ και εβδομάδες στα τρία βασικά ζητήματα που μένουν ανεπίλυτα: την αλιεία, τους κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού και τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών.
Η αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα, θα τρομάξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα διαταράξει τις εύθραυστες εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο --την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το τεράστιο οικονομικό κόστος της πανδημίας της COVID-19.

Barnier: Η συμφωνία κρέμεται από μία κλωστή

Πάντως χθες Τετάρτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Michel Barnier, δήλωσε στους απεσταλμένους των 27 χωρών-μελών ότι οι διαφορές στις εμπορικές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να υπάρχουν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο διπλωμάτη που ήταν παρών στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση.
«Οι διαφορές συνεχίζουν να υπάρχουν στα τρία βασικά θέματα», δήλωσε ο διπλωμάτης, ερωτηθείς για τη βασική ιδέα της ενημέρωσης του Barnier προς τα κράτη-μέλη για τις εμπορικές συνομιλίες του Brexit.
«H συμφωνία κρέμεται από μία κλωστή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης