Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Απαντήσεις σε 5 κρίσιμα ερωτήματα για το (υποχρεωτικό;) εμβόλιο Covid 19

tags :
Απαντήσεις σε 5 κρίσιμα ερωτήματα για το (υποχρεωτικό;) εμβόλιο Covid 19
Ακόμη και αν δεν αναγκαστεί κάποιος να εμβολιαστεί, πιθανότατα θα εκβιαστεί ή θα εξαναγκαστεί να το κάνει τελικά
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε χθες, 2 Δεκεμβρίου 2020, την έγκρισή της για το πρώτο εμβόλιο Covid19 για γενική χρήση.
Περίπου 800.000 δόσεις αναμένεται να κυκλοφορήσουν για γενική χρήση έως το τέλος της εβδομάδας και έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο για 40 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις.
Με την πιο πρόσφατη φάση της διάθεσης του Covid19 που ξεκινά, ήρθε η ώρα οι ιθύνοντες να απαντήσουν στις πέντε μεγαλύτερες ερωτήσεις σχετικά με αυτό το εμβόλιο, την αποτελεσματικότητά του, την ασφάλειά του και την υποχρέωσή της χρήσης του.

1. Λειτουργεί το εμβόλιο;

Είναι σαφές ότι η εταιρεία ισχυρίζεται ότι λειτουργεί και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να την πιστεύει.
Ο Guardian ισχυρίζεται ότι έχει αποτελεσματικότητα 95%, αλλά δεν παρέχει καμία πηγή γι' αυτό ή οποιοδήποτε είδος δεδομένων.
Μόνο οι ερευνητές του British Medical Journal, εξήγησαν από πού προέρχεται η αποτελεσματικότητα 95%:
Η δοκιμή εμβολίων Pfizer περιελάμβανε περίπου 44.000 άτομα.
Οι μισοί παίρνουν το εμβόλιο, οι μισοί παίρνουν ένα εικονικό φάρμακο.
Συνολικά, από τα 44.000 άτομα, 170 μολύνθηκαν αργότερα από τον Covid19, 162 από αυτούς ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, 8 από αυτούς στην ομάδα εμβολίων.
Συνεπώς, το εμβόλιο απέτρεψε 154 περιπτώσεις Covid19… ή 95%.
Δεν χρειάζεται όμως να είναι κανείς ιατρός ερευνητής ή ιολόγος για να δεί πόσο δυνητικά ελαττωματικό είναι αυτό το σκεπτικό.
Ολόκληρη η δοκιμή 44.000 ατόμων θεωρείται επιτυχία με βάση το πιθανώς πολλαπλών παραλλαγών αποτέλεσμα από λιγότερο από το 4% των συμμετεχόντων.
Επίσης, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πώς αυτά τα 170 άτομα διαγνώστηκαν ακόμη και με το Covid19.
Ήταν μια κλινική διάγνωση με βάση τα συμπτώματα;
Ή δοκιμή PCR;
Κάθε μέθοδος θα δημιουργούσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια.

2. Είναι ασφαλές;

Πιθανώς πιο σημαντικό από το ζήτημα της αποτελεσματικότητας είναι το ζήτημα της ασφάλειας.
Κανένας, ούτε καν αυτοί που είναι οι πιο ένθερμοι υπερασπιστές εμβολίων, δεν αρνούνται ότι αυτή η διαδικασία ήταν βιαστική, καθώς τα εμβόλια συνήθως χρειάζονται χρόνια και χρόνια για να παραχθούν, ενώ αυτό ήρθε στην αγορά σε λιγότερο από εννέα μήνες.
Μερικά από αυτά έχουν παραλείψει σημαντικά στάδια στις δοκιμές συνολικά.
Ακόμη και αν υποτεθεί ότι οι βραχυπρόθεσμες δοκιμές δεν έχουν δείξει παρενέργειες, απλά δεν υπήρχε χρόνος για τη διεξαγωγή μακροπρόθεσμων μελετών.
Η πιθανότητα επιπλοκών, μήνες ή χρόνια μετά, σίγουρα υπάρχει.
Επιπλέον, το εμβόλιο βασίζεται σε νέα τεχνολογία - ένα εμβόλιο mRNA, το οποίο εγχέει ιικό γενετικό υλικό για τη δημιουργία ανοσοαπόκρισης.
Η τεχνολογία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, αλλά αυτό θα ήταν το πρώτο εμβόλιο mRNA που πραγματικά θα χρησιμοποιηθεί.
Έτσι, η σύντομη απάντηση στο αν "είναι ασφαλές;" είναι "δεν ξέρουμε".
Ακόμη και οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν σαφώς αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλειά του, δεδομένου ότι έχουν αποφύγει την εγγύηση ότι έχουν πλήρη νομική ευθύνη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

3. Τι περιέχει το εμβόλιο;

Αυτό είναι απλό.
Δεν ξέρουμε, δεν λένε...

4. Ποιος θα το κάνει πρώτος;

Πρώτοι στη βάση είναι οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα.
Δεν γνωρίζουμε ποιος θα αποκλειστεί.
Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα αποκλείστηκαν από τη μελέτη αποτελεσματικότητας, επομένως, πιθανώς, θα αποκλειστούν επίσης από τη λήψη του εμβολίου.
Ο βρετανικός στρατός ήδη δημιουργήσει «κέντρα μαζικού εμβολιασμού».
Τελικά, φυσικά, σχεδόν όλοι θα αναμένεται να εμβολιαστούν, εάν θέλουν να συμμετάσχουν στην κοινωνία με οποιονδήποτε τρόπο.
Αυτό μας οδηγεί στην ερώτηση πέντε…

5. Θα είναι υποχρεωτικό;

Το ζήτημα των «υποχρεωτικών εμβολίων» ακούγεται από τα πρώτα στάδια της πανδημικής κρίσης.
Το τελικό αποτέλεσμα θα διαφέρει προφανώς από χώρα σε χώρα, αλλά είναι σίγουρα μια πιθανότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πριν από λίγους μήνες, μια ομάδα μελετητών υπέβαλε γραπτές αποδείξεις στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα μπορούσαν να είναι υπερασπίσιμοι βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι υπήρχε ήδη νομικό προηγούμενο για αυτήν τη δράση στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (συγκεκριμένα, για τη θεραπεία ασθενών με ψυχική υγεία που ενδέχεται να ενέχουν κίνδυνο για τον εαυτό τους).
Μπορεί βέβαια, το βρετανικό κοινοβούλιο να απορρίψει την «συμβουλή των εμπειρογνωμόνων» τα εμβόλια Covid19 πρέπει να είναι υποχρεωτικά.
Αυτό θα επιτύχει δύο στόχους ταυτόχρονα: α) Θα δώσει στην κυβέρνηση το προσωπείο του «ελευθεριασμού», και β) Θα επιτρέψει σε ένα πιθανό «τρίτο κύμα» του Covid19 να κατηγορηθεί για τη «διστακτικότητα εμβολίου».
Αν και πιθανότατα δεν θα είναι ποτέ κυριολεκτικά υποχρεωτικό, σίγουρα θα κάνουν πολύ πιο εύκολη τη ζωή εκείνων που εμβολιάστηκαν.
Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για "διαβατήρια ασυλίας", που σημαίνει ψηφιακά έγγραφα που δείχνουν την κατάσταση εμβολιασμού ώστε να χορηγούνται εξαιρέσεις από τους κανόνες lockdown και κοινωνικής απόστασης.
Στο μέλλον δεν είναι δύσκολο να δούμε αυτά τα έγγραφα (είτε φυσικά είτε ψηφιακά) να είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα εργασίας, κοινωνικοποίησης, ταξιδίων, λήψης δανείων, υποβολής αιτήσεων για κρατικές παροχές ή ακόμη και για ιατρική περίθαλψη.
Έτσι, ακόμη και αν δεν αναγκαστεί κάποιος να εμβολιαστεί, πιθανότατα θα εκβιαστεί ή θα εξαναγκαστεί να το κάνει τελικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης