Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα επιλύσει προβλήματα – Λάθος το χρονοδιάγραμμα κυρώσεων εν μέσω veto – Σχεδόν 56 χρόνια… στο περίμενε

Γιατί η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα επιλύσει προβλήματα – Λάθος το χρονοδιάγραμμα κυρώσεων εν μέσω veto – Σχεδόν 56 χρόνια… στο περίμενε
Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποχρεώσει τον Erdogan τον Τούρκο Πρόεδρο να αποδεχθεί βασικούς κανόνες λειτουργίας της ΕΕ
Για πολλοστή φορά η Τουρκία βρίσκεται στο αρνητικό επίκεντρο.
Προφανώς δεν ευθύνεται μόνο η κακή Ευρώπη όπως υποστηρίζουν οι τούρκοι αλλά και οι προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας όπως υποστηρίζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Όμως στο ζήτημα των σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ ευθύνη φέρουν και τα δύο μέρη, όπως αποδεικνύεται.
Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποχρεώσει τον Erdogan τον Τούρκο Πρόεδρο να αποδεχθεί βασικούς κανόνες λειτουργίας της ΕΕ.
Αντιθέτως το χρονοδιάγραμμα κυρώσεων που εξετάζει η ΕΕ είναι προς την λάθος κατεύθυνση.
Η ΕΕ ή τουλάχιστον ορισμένοι της ΕΕ εξετάζουν ένα χρονοδιάγραμμα κυρώσεων, ουσιαστικά θα δώσουν πίστωση χρόνου και εάν η Τουρκία δεν δείξει θετικά δείγματα γραφής θα μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις  
-Στο εμπόριο με επίκεντρο την τελωνειακή ένωση
-Στον τουρισμό και στον περιορισμό ταξιδίων
-Να μην επιτρέπονται συναλλαγές της Τουρκίας με ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ωστόσο το σχέδιο κυρώσεων προσκρούει στις αντιρρήσεις και στο πιθανό veto ορισμένων χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία ακόμη και η Γερμανία δεν διάκειται θετικά στις κυρώσεις.

Η ΕΕ έχει την Τουρκία στο περίμενε

Η ΕΕ συντηρεί την Τουρκία στο προθάλαμο εδώ και 56 χρόνια.
Οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ για την ένταξη της είναι η μεγαλύτερης διάρκειας στην ιστορία.
Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ το 1964, που θεωρείται συνήθως ως πρώτο βήμα για να καταστεί υποψήφια χώρα προς σύνδεση.
Αίτηση υποβλήθηκε το 1987 για επίσημη υποψηφιότητα ένταξης, αλλά η Τουρκία έπρεπε να περιμένει έως το 1999 για να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.
Ωστόσο, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία έπρεπε να περιμένει άλλα έξι χρόνια, μέχρι το 2005, μια μοναδικά μακρά διαδικασία που δεν έχει προηγούμενο.
Φθάνοντας το 2020 ακόμη η Τουρκία δεν είναι ούτε τυπικά, ούτε ουσιαστικά πλήρες μέλος της ΕΕ.
Είναι προς όφελος της ΕΕ, προς όφελος της Τουρκίας και προς όφελος της ηρεμίας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ.
Αντιθέτως οι κυρώσεις – που τελικά δεν θα επιβληθούν – θα οξύνουν τις σχέσεις και θα απομακρύνουν την ΕΕ από την Τουρκία και την Τουρκία από την ΕΕ.

Η επίθεση Pompeo εξυπηρετεί την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας M. Pompeo έχει εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην Τουρκία κατηγορώντας της ότι με την στάση της υπονομεύει το ΝΑΤΟ.
Όμως ποιο ΝΑΤΟ, αυτό που ο Macron ο Γάλλος Πρόεδρος το αποκάλεσε κλινικά νεκρό;
Κατά την άποψη ορισμένων η επίθεση Pompeo… εξυπηρετεί τα σχέδια της Τουρκίας και ευνοεί τον Erdogan.
Ο επόμενος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τους δημοκρατικούς θα επιδιώξει να αποκλιμακώσει την ένταση, οπότε η τρέχουσα κλιμάκωση της έντασης… θα λειτουργήσει θετικά υπέρ της Τουρκίας.
Το βασικό πρόβλημα των ΗΠΑ είναι ότι οι τούρκοι χρησιμοποιούν το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.
Όμως η αλήθεια είναι ότι επί 10 χρόνια οι ΗΠΑ έλεγαν στην Τουρκία ότι θα τους προμηθεύσει Patriot αλλά παρήλθαν 10 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.
Για τις ΗΠΑ η αγορά των S-400 από την Ρωσία θέτει σε κίνδυνο τα F-35, οι αμερικανοί φοβήθηκαν ότι εάν δώσουν F-35 στην Τουρκία θα μπορούσε να μεταφερθεί τεχνολογία στην Ρωσία και να έχουν πλεονέκτημα με το σύστημα S-400.
Για τις ΗΠΑ η Τουρκία υπονομεύει το ΝΑΤΟ αλλά για τους Τούρκους δεν είναι κατανοητή η υποστήριξη των κούρδων του YPG / PKK στη Συρία
Για την Τουρκία ο Pompeo έχει προβεί σε κινήσεις εχθρικές, όπως άρση embargo όπλων στην Κύπρο, επισκέψεις χωρίς να συναντάει την τουρκική πλευρά ενώ συναντήθηκε με τον Έλληνα Ορθόδοξο Πατριάρχη Βαρθολομαίο αγνοώντας την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Η υπόθεση Roseline A

Την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου, το Roseline A, ένα τουρκικό πλοίο, έφυγε από την Κωνσταντινούπολη με ανθρωπιστικό φορτίο.
Κατά τη διέλευση των Δαρδανελίων, το πλοίο έπλευσε μέσω του Αιγαίου Πελάγους και στη Μεσόγειο, πριν ξεκινήσει την πορεία του για τη Λιβύη.
Περίπου 160 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Βεγγάζης, και ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, μια γερμανική φρεγάτα η FGS Hamburg, που βρισκόταν στην περιοχή ως μέρος της επιχείρησης Irini, προσπάθησε να πλησιάσει το τουρκικό πλοίο.
Μια ομάδα Γερμανών στρατιωτών επιβιβάστηκε στη συνέχεια στο Roseline A από ένα ελικόπτερο και έκανε έρευνα.
Αναζητούσαν όπλα, υπήρχαν υποψίες ότι το Roseline A μεταφέρει όπλα στην Λιβύη παραβιάζοντας το embargo όπλων.
Μετά από 16 ώρες, δεν βρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία παρά ανθρωπιστική βοήθεια και αποχώρησαν οι στρατιώτες από το πλοίο.

Διπλωματική κρίση

Προκλήθηκε διπλωματική κρίση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.
1)Η Τουρκία θεωρήθηκε ύποπτη για την Επιχείρηση Irini. Παρόλο που η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε με επίσημο σκοπό την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ο απώτερος στόχος της ήταν η παρακολούθηση της παράδοσης όπλων στη νόμιμη κυβέρνηση αυτής της χώρας.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που στην πραγματικότητα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Irini, αντιθέτως ο στρατηγός Haftar παραβιάζει συστηματικά το embargo όπλων στην Λιβύη.
2)Έλληνας στρατιωτικός διοικητής ήταν υπεύθυνος για την Επιχείρηση Irini και το πλοίο Roseline Α ελέγχθηκε με κίνητρο το embargo όπλων στην Λιβύη ή την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;
Σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, η χώρα, στην οποία είναι νηολογημένο το εν λόγω πλοίο, πρέπει να συναινέσει στην έρευνα. Σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ζητήθηκε άδεια από την Τουρκία πριν ελεγχθεί το Roseline A
3)Το τουρκικό πλοίο, Roseline A, ελέγχθηκε με ένα στόχο να αποδείξει η ΕΕ ότι η Τουρκία είναι ο παραβάτης.
Λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες Ελλάδος και Γαλλίας για την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία κατά τη σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020, το ερώτημα παραμένει, τελικά η ΕΕ θέλει να έχει σχέσεις με την Τουρκία ή όχι;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης