Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Μικρότερες οι ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις για το lockdown από τον Ιανουάριο

Γερμανία: Μικρότερες οι ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις για το lockdown από τον Ιανουάριο
Τι δήλωσαν οι επικεφαλής των κρατιδίων της Σαξωνίας και της Βαυαρίας μετά την νέα παράταση του lockdown 2
Οι επιχειρήσεις στη Γερμανία οι οποίες επλήγησαν από την απόφαση για παράταση του μερικού lockdown θα πρέπει να αναμένουν μικρότερη κρατική ενίσχυση από τον Ιανουάριο και έπειτα, ανέφεραν την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου οι πρωθυπουργοί δύο γερμανικών κρατιδίων που ανήκουν στο συντηρητικό κόμμα.
Η καγκελάριος Angela Merkel και οι πρωθυπουργοί των 12 γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου να επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έως τις 10 Ιανουαρίου καθώς η υγειονομική κρίση φαίνεται να μην υποχωρεί.
Τα μέτρα, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου και έληγαν στις 20 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνουν τη διατήρηση κλειστών εστιατορίων, μπαρ, ξενοδοχείων, γυμναστηρίων και χώρων ψυχαγωγίας.
Το Βερολίνο έχει ήδη διαθέσει 15 δισ. ευρώ για το Νοέμβριο και 17 δισ. ευρώ για το Δεκέμβριο για να αποζημιώσει τις επιχειρήσεις που εθίγησαν από τα περιοριστικά μέτρα μέσω ενός συστήματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής με ενίσχυση έως και το 75% των μηνιαίων πωλήσεών τους.
Ωστόσο, οι πρωθυπουργοί της Σαξωνίας Michael Kretschmer και της Βαυαρίας Markus Soeder δήλωσαν ότι αυτό το καθεστώς θα αλλάξει από τον Ιανουάριο και αργότερα, γεγονός που σημαίνει μικρότερη κρατική ενίσχυση ανά μεμονωμένη επιχείρηση.
Το νέο σχέδιο θα βοηθήσει τις εταιρείες να καλύψουν το σταθερό κόστος που αντιμετωπίζουν, αλλά δεν θα αντισταθμίσει το χαμένο κέρδος είτε τα εισοδήματα των επιχειρηματιών, δήλωσε ο Kretschmer στο MDR

Οι ενισχύσεις δεν θα ισχύουν για πάντα

Η κρατική υποστήριξη δεν θα μπορούσε πλέον να είναι τόσο εκτεταμένη όσο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, επειδή ήταν απλά πολύ δαπανηρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε.
Ο Soeder είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος των ενισχύσεων, αλλά είναι ήδη σαφές ότι οι επιχειρήσεις θα λάβουν μικρότερα ποσά.
«Η κρατική ενίσχυση με μη επιτρεπτέα προκαταβολή 75% διατίθεται για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει για πάντα.
Επομένως, από τον Ιανουάριο θα υπάρχει ελαφρώς μικρότερη ενίσχυση, αλλά ευρύτερα σχεδιασμένη υποστήριξη για περισσότερους τομείς », δήλωσε ο Soeder στο RTL.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν το ύψος του δημόσιου δανεισμού για το επόμενο έτος με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού της Γερμανίας στο τέλος του Νοεμβρίου συμφώνησε για το ύψος του δανεισμού στα περίπου 180 δισ. ευρώ για το 2021 – πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό καθαρού νέου δανεισμού στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας.

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης